Annonce
Holstebro

Pasningstilbud under beskydning: - Forældre skal garanteres børnepasning i distriktet

- Jeg har altid haft pasningsdelen og den tidlige indsats som min kæphest. Jeg er også selv forældre og har været igennem turen med ikke at kunne få en plads i den ønskede institution, så vi udsatte det en måned. Så jeg ved, hvor frustrerende, det er. Fleksibilitet er bare utroligt vigtigt for forældre for at få hverdagen til at hænge sammen, og den, synes jeg, mangler. Men serviceniveauet afspejler desværre, at kommunens økonomi er presset, siger næstformand Torben Strømgaard. Foto: Morten Stricker
De seneste uger har Holstebro Kommunes pasningstilbud været under beskydning fra forældre. Hvorfor er det så svært for kommunen at matche forældrenes pasningsbehov- og ønsker? Ugens spørgsmål rettes til Torben Strømgaard (V), næstformand for Børn- og Familieudvalget. Nedenstående svar er udtryk for næstformandens personlige holdning - ikke udvalgets.

Er Holstebro Kommune god nok til at have fingeren på pulsen og matche forældres pasningsbehov og ønsker?

- Åbenbart ikke, men det er et kæmpe puslespil, og den store store ubekendte er tilflyttere. Den kan man aldrig gardere sig imod, med mindre man har en kæmpestor buffer, og det tillader kommunens nuværende økonomi ikke. Men historisk set har det vist sig, at der er kommet flere børn i Halgård og Mejrup end forventet, så vi skal have kigget på, om det er den rigtige faktor for børn per husstand, vi regner med.

Skal forældre altid have det, de ønsker?

- Ja, i den ideelle verden, men forældre kan ikke forvente at have som krav, at de kan vælge den ene institution fremfor en anden inden for distriktet.

Udvalget har godkendt, at BUM kan passe børnehavebørn i kirkens menighedshus - er det ikke at snige en distriktsgaranti ind ad bagdøren?

- Hvorfor skulle vi sige nej til en lokal løsning, som ikke kostede nogen penge for kommunen? Hvorvidt det er ressourcestærke forældre eller ej, er diskussionen uvedkommende. For halvandet år siden lavede vi også en lokal løsning i Skave, hvor vi tillod flere børn, end der var pladser til.

I Mejdal var der 24 børn, der ikke kunne få opfyldt deres 1. prioritet. Kender du det tilsvarende tal for Holstebro by?

- Jeg mener, det er cirka 60 børn. Det er også rigtig mange, og jeg ved godt, der også er områder i Holstebro by, hvor man føler sig mere lokal end i andre dele af byen, men det er trods alt ét stort skoledisktrikt. Der er også den store forskel, at folk i lokalsamfund føler en større tilknytning end i byen. Det skal vi have respekt for. Jeg vil til enhver tid tage hånd om de enkelte lokalsamfund, fordi de skaber så meget værdi for kommunen.

Men kan forældre i byen så ikke føle, at de bliver dårligere behandlet end forældre på landet?

- Måske, men så har forældre i Holstebro andre steder, hvor de er begunstiget. Måske har man ti børnehaver at vælge imellem, og man har vuggestuer. Det har man ikke i alle lokalsamfund.

Skal Holstebro ændre pasningsgarantien til en distriktsgaranti, som man blandt andet har i Herning?

- Ja, men serviceniveauet afspejler desværre kommunens pressede økonomi. Men fleksibilitet er bare utroligt vigtigt for forældre for at få hverdagen til at hænge sammen - og den, synes jeg, mangler. Jeg er også selv forældre, og har været igennem turen med ikke at kunne få en plads i den ønskede institution og udsatte det en måned.

Hvorfor fyrer I dagplejere, når I samtidig må sige nej til forældre, der ønsker en dagplejer i samme område?

- Det er brandærgerligt, men den givne situation i Tvis er en konsekvens af, at vi politisk har bedt forvaltningen om at overholde budgettet. Det betyder, at vi skal passe til, når der kommer flere børn, men også bide i det sure æble og passe til, når der kommer færre børn og gøre det i god tid af hensyn til opsigelsesvarsler.

Hvordan skal Holstebro nå op på minimums-normeringer, når I samtidig vil spare på daginstitutionerne - en årlig én procents besparelse svarer til to en halv millioner kroner?

- Det kan jeg ikke svare dig på. Vi kender ikke kriterierne for de kommende minimumsnormeringer, og vi ved ikke, om der følger penge med. Men i Holstebro ligger vi ikke så langt fra minimumsnormeringerne.

Hvorfor har I ikke indført et loft for antal tosprogede i daginstitutioner, som I gjorde på skolerne?

- Ja, det er et godt spørgsmål. Selvom vi er røget af ghetto-listen, så synes jeg ikke, at vi skal vende det blinde øje til og håbe på, at det går over. Vi skal turde kigge på, om vi har den rette sammensætning af kulturer på vores institutioner, hvor der jo også er læring og tidlig sproglig stimulering.

Borgmesteren har sagt, at Holstebro skal tiltrække flere børnefamilier. Hvordan skal I kunne det med et af landets billigste skolevæsener og når I ikke garanterer forældre pasning i distriktet?

- Jeg er utrolig glad for, at borgmesteren siger, at fleksible pasningsmuligheder er vejen frem, for han har jo stemt os ned hver gang, det er kommet til det - for eksempel da Venstre ville have vuggestuer i alle skoledistrikter. Jeg håber, det er udtryk for en holdningsændring, for jeg synes, vi har fejlet dér. Der er flyttet mange børnefamilier til Halgård og Mejrup, men der er forholdene jo også til det. Steder som Borbjerg, Nr. Felding og Naur, som ligger bynært til Holstebro, vil kunne tiltrække endnu flere, hvis de havde de samme fleksible pasningsmuligheder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce