Annonce
Holstebro

Foodcamp, delehus og kunsthotel: Her er Plexus' nye visionsplan

Ole Bøndergaard og Helle Niewald er to af de lokale, der har været indeover en ny visionsplan for Plexus. Foto: Jan Briks

Der er en del på tegnebrættet i Idom-Råsted, hvor lokale har arbejdet på en visionsplan for det lokale idræts- og kulturcenter Plexus.

Idom-Råsted: Visionen var at skabe et samlingssted for hele lokalsamfundet. I dag - ti år senere - er kultur-, fritids- og idrætscentret Plexus "trådt ud af sine børnesko", som H.C. Østerby udtrykkede det, da han i begyndelsen af ugen var på talerstolen til centrets ti års jubilæum. Internt er man nu gået i gang med en ny visionsplan, som skal få centret gennem de næste ti år.

- Vi har kigget ti år længere frem - kigget på hvilken retning, vi skal udvikle os i, siger Ole Bøndergaard, der sidder i Plexus' fundraisergruppe.

Visionsplanen, der har fået navnet "Fra hver har sit eget til fælles har vi meget", er støttet af LAG, der har givet centret 400.000 kroner til at gennemføre planen. Visionsplanen hviler på tre ben.

Annonce

Smagen af Idom-Råsted

Det første ben er "Smagen af Idom-Råsted" og er et partnerskab med lokale fødevareproducenter. Ideen er, at man som turist, økoentusist eller madentusiast kan komme på besøg hos nogle af lokalområdets mange landbrug eller fødevarevirksomheder og bagefter få serveret middag af de lokale råvarer.

- Vi har en hamrende dygtig kok herude og bagefter kan man så købe kød eller kartofler fra den producent man har været på besøg hos, fortæller Helle Niewald, formand for idrætsforeningen, der har været inde over planerne.

Derfor er en del af LAG-midlerne øremærket opførelsen af et kølerum, så centret kan opbevare de lokale råvarer. Og så vil man lave en årlig "foodcamp".

- Det er en sommercamp, hvor man om formiddagen besøger en producent, kommer hjem og laver mad af råvarerne og spiser sammen. Og så er ideen at man overnatter i grisehytter, telt eller fiskehytterne herude og bor sammen - ligesom at tage på fodboldskole, forklarer Helle Niewald.

Delehus

Det andet ben er et delehus.

- Det handler om at udnytte de ressourcer vi har, som man gør med Gomore (en samkørselstjeneste, red.), siger Helle Niewald.

Ideen er at få lavet et rum i forbindelse med centret, hvor borgerne kan stille haveredskaber, barnevogne og andre ting, man ønsker at dele med andre, til rådighed, så alle kan låne dem. Folkene bag håber at deletjenesten kan køre delvist på betaling, så der bliver råd til at en deltidsansat kan passe deletingene.

- Vi vil også dele bedsteforældre, en hund eller bare dele en kop kaffe - alt sammen for at øge sociale relationer herude, siger Helle Niewald.

Verden i Idom

Det tredje og sidste ben hedder "Idom i Verden - verden i Idom" og er kort fortalt en åben invitation.

En invitation til alle kunstneriske sjæle, der ønsker, at bo et par uger i Vestjylland - gratis. Kunstnerne skal så indlogeres i et privat hjem, hvor de kan fordybe sig i deres musik, malerier eller fotografier mod at de giver noget igen til lokalsamfundet.

- Det kan være, at du som maler deltager i en workshop i billedkunst med skolens elever eller at du som musiker giver koncert i byen, siger Ole Bøndergaard.

- I en verden, der snævrer sig sammen, handler det om at få folk med en anden kulturel baggrund til at komme ud og blive en del af vores lokalsamfund, siger han.

Visionsplanen skal sættes i søen inden jul og den første store aktivitet - foodcamp - skal starte op til næste sommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce