Annonce
Holstebro

Foodcamp, delehus og kunsthotel: Her er Plexus' nye visionsplan

Ole Bøndergaard og Helle Niewald er to af de lokale, der har været indeover en ny visionsplan for Plexus. Foto: Jan Briks

Der er en del på tegnebrættet i Idom-Råsted, hvor lokale har arbejdet på en visionsplan for det lokale idræts- og kulturcenter Plexus.

Idom-Råsted: Visionen var at skabe et samlingssted for hele lokalsamfundet. I dag - ti år senere - er kultur-, fritids- og idrætscentret Plexus "trådt ud af sine børnesko", som H.C. Østerby udtrykkede det, da han i begyndelsen af ugen var på talerstolen til centrets ti års jubilæum. Internt er man nu gået i gang med en ny visionsplan, som skal få centret gennem de næste ti år.

- Vi har kigget ti år længere frem - kigget på hvilken retning, vi skal udvikle os i, siger Ole Bøndergaard, der sidder i Plexus' fundraisergruppe.

Visionsplanen, der har fået navnet "Fra hver har sit eget til fælles har vi meget", er støttet af LAG, der har givet centret 400.000 kroner til at gennemføre planen. Visionsplanen hviler på tre ben.

Smagen af Idom-Råsted

Det første ben er "Smagen af Idom-Råsted" og er et partnerskab med lokale fødevareproducenter. Ideen er, at man som turist, økoentusist eller madentusiast kan komme på besøg hos nogle af lokalområdets mange landbrug eller fødevarevirksomheder og bagefter få serveret middag af de lokale råvarer.

- Vi har en hamrende dygtig kok herude og bagefter kan man så købe kød eller kartofler fra den producent man har været på besøg hos, fortæller Helle Niewald, formand for idrætsforeningen, der har været inde over planerne.

Derfor er en del af LAG-midlerne øremærket opførelsen af et kølerum, så centret kan opbevare de lokale råvarer. Og så vil man lave en årlig "foodcamp".

- Det er en sommercamp, hvor man om formiddagen besøger en producent, kommer hjem og laver mad af råvarerne og spiser sammen. Og så er ideen at man overnatter i grisehytter, telt eller fiskehytterne herude og bor sammen - ligesom at tage på fodboldskole, forklarer Helle Niewald.

Annonce

Delehus

Det andet ben er et delehus.

- Det handler om at udnytte de ressourcer vi har, som man gør med Gomore (en samkørselstjeneste, red.), siger Helle Niewald.

Ideen er at få lavet et rum i forbindelse med centret, hvor borgerne kan stille haveredskaber, barnevogne og andre ting, man ønsker at dele med andre, til rådighed, så alle kan låne dem. Folkene bag håber at deletjenesten kan køre delvist på betaling, så der bliver råd til at en deltidsansat kan passe deletingene.

- Vi vil også dele bedsteforældre, en hund eller bare dele en kop kaffe - alt sammen for at øge sociale relationer herude, siger Helle Niewald.

Annonce

Verden i Idom

Det tredje og sidste ben hedder "Idom i Verden - verden i Idom" og er kort fortalt en åben invitation.

En invitation til alle kunstneriske sjæle, der ønsker, at bo et par uger i Vestjylland - gratis. Kunstnerne skal så indlogeres i et privat hjem, hvor de kan fordybe sig i deres musik, malerier eller fotografier mod at de giver noget igen til lokalsamfundet.

- Det kan være, at du som maler deltager i en workshop i billedkunst med skolens elever eller at du som musiker giver koncert i byen, siger Ole Bøndergaard.

- I en verden, der snævrer sig sammen, handler det om at få folk med en anden kulturel baggrund til at komme ud og blive en del af vores lokalsamfund, siger han.

Visionsplanen skal sættes i søen inden jul og den første store aktivitet - foodcamp - skal starte op til næste sommer.

Annonce
Holstebro

Spisested har været 'forladt' i over fire måneder: Gæster undrer sig

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Holstebro For abonnenter

De ældre skal have de fleste penge, men minimumsnormeringer kan splitte byrådet

Struer

Kommuner: Lad os bare få en Naturnationalpark i Klosterheden

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Et ansvar, som de unge ikke har fortjent at stå med, men skal have ros for at løse efter bedste evne

Holstebro

Den gamle beredskabsbygning undersøges for giftstof-forurening: Nabo tør ikke spise frugt fra haven

Sport For abonnenter

Trods halvstort TTH-nederlag i Lissabon: - Vi har stadigt en chance i returkampen

Kultur

Livet fejres med musik og sang i kirke

Navne

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Struer

Tagsten kan blæse ned og træer kan vælte: DMI advarer mod voldsomt vejr torsdag

Erhverv

Ville du kunne klare dig gennem en dag på lidt olivenolie, et par græskarkerner og måske et par bær? For Josep er det hverdag, og diæten giver ham masser af energi som både musiker og ingeniør

Erhverv For abonnenter

Har besejret det svære skifte: Virksomheden har overlevet tre generationer

Holstebro

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Annonce