Læserbrev

Folketingsvalg. Sund fornuft og rimelighed må der til

Anders G. Jacobsen. Pressefoto

Debat: Ønsket om mere sund fornuft og en større grad af rimelighed er to forhold, jeg ofte støder på, når jeg som folketingskandidat er til vælgermøde eller i gågaden for at dele valgfoldere ud. Et ønske jeg ikke kunne være mere enig i. Som byrådsmedlem og som borger oplever jeg, at det til tider er en mangelvare på Christiansborg. Det vil jeg gøre mit yderste for bliver ændret i det nye Folketing.

Mere sund fornuft handler langt hen ad vejen om, at vi skal få taget et opgør med detailreguleringen fra Christiansborgs side af, så kommunerne og regionerne kan få frigivet tid til den borgernære service. Udfordringen er bare, at sund fornuft ikke nødvendigvis fører til sund praksis. En del af indblandingen fra centralt hold sker derfor med baggrund i, at man lokalt ikke altid lever op til sit ansvar. Men løsningen er ikke mere af samme skuffe - tværtimod. Nej, vi er nødt til at give større albuerum for lokal ledelse, så vi sikrer størst mulig værdi for borgerne, og ikke drukner i opfyldelsen af rigide proceskrav fra statens side af.

En større grad af rimelighed handler om, at Folketinget i højere grad går foran og viser vejen. Hvorfor blive ved med at holde fast i de særlige pensionsordninger? Der er reelt ikke noget til hinder for, at det ikke kunne ske under de arbejdsmarkedspensionslignende vilkår. Og det handler ikke om, at vi ikke kan unde vores landspolitikere en god aflønning. Det handler om at skabe gennemsigtighed i politikernes løn- og pensionsvilkår, så de flugter med det almindelige arbejdsmarked.

Lad os sammen sikre at sund fornuft og rimelighed kan blive mere fremherskende på Christiansborg. Husk det når krydset skal sættes ved det kommende folketingsvalg.

0/0
Annonce
Læserbrev

Valg. Den mørkeste middelalder

Læserbrev

Ulven. Umuligt at sikre store naturarealer

Leder For abonnenter

Godt set af Jyden i Bur

Leder For abonnenter

Mens vi venter på konsekvensen

Ordet skandale det dækker det ikke. Slet ikke, når det kommer til op mod 2000 kvinder i Region Midtjylland og Region Syddanmark, der i årevis ikke har fået de undersøgelser for brystkræft, som de havde krav på. I Region Midtjylland har den været helt gal på Aarhus Universitets Hospital, hvor det er gået ud over kræftopererede kvinder under 50 år og kvinder, som er arveligt disponeret for brystkræft. Ifølge de nationale retningslinjer skal den gruppe patienter jævnligt undersøges med både røntgen og ultralyd samt af en læge, men i 2016 og 2017 fik hundredvis af kvinder alene tilbudt en røntgenundersøgelse "af ressourcemæssige årsager". Og det er måske kun toppen af isbjerget, viser det sig nu også. En tidligere overlæge ved Hospitalsenheden Vest har nemlig skrevet til patienttilsynet, at hans egen tidligere arbejdsgiver, Region Midtjylland, siden omkring 2011 ikke har givet brystkræftpatienter det tilbud, de burde have haft, ifølge de nationale retningslinjer. Sagen kommer blot få måneder efter, at man i Region Sjælland fyrede sundhedsdirektøren, efter at 735 kvinder med mistanke om brystkræft heller ikke havde fået den undersøgelse, de havde krav på. Om sagen får personalemæssige konsekvenser i Region Syddanmark og Region Midtjylland, må vi vente med at få svar på. Men hvis der sidder mange bekymrede og forundrede patienter rundt omkring i regionerne og spekulerer over, hvordan pokker det kunne ske, er det med god grund. Det er helt og aldeles uacceptabelt, at regionerne på egen hånd laver om på og fortolker de nationale retningslinjer, som er lavet til gavn for patienterne. Det burde være hævet over enhver tvivl, at man som patient naturligvis får den behandling, som man har krav på. Og de nationale retningslinjer i forhold til brystkræftundersøgelserne er nu engang lavet for at sikre patienterne så godt som muligt mod at kræftknuder overses. Som det allermindste burde patienterne have været henvist til sygehuse, hvor man godt kan finde ud af at overholde retningslinjerne. Sagen pynter ikke på cv’et hos de berørte regioner, der bestemt ikke gør livet lettere for sig selv. Sundhedsministeren kalder det et svigt, og det er vanskeligt ikke at være enig. Det kan ikke forsvares, at man på den måde går på kompromis med faglighed og forpligtelse. Sagen viser samtidig, at der stadig er stor forskel på, hvilken behandling patienterne får forskellige steder i landet. Regionernes vogtere bryster sig ofte af, at uden folkevalgte i regioner, så ville den demokratiske styring med sundhedsvæsnet forsvinde. Mon ikke der er mange kvinder, der hellere vil bytte den styring ud med en behandling, der lever op til reglerne. Indtil da må de folkevalgte regionsrådsmedlemmer som minimum give de berørte patienter en undskyldning, mens de finder ud af at placere et ansvar.

Læserbrev

Valg. Venstres "gaver" til Lemvigegnen

Læserbrev

Høfde 42. Kom ikke og sig, at I ikke har eller har haft pengene

Læserbrev

Bredbånd. 150 millioner kroner til bedre bredbånd i hele landet

Annonce