Annonce
Indland

Folketinget har nærmest intet gjort efter korruptionskritik

Der er lille eller ingen bevægelse, konstaterer Greco i statusrapport om korruptionsforebyggelse i Danmark.

Det halter fortsat alvorligt med at få indført korruptionsforebyggende tiltag for danske politikere, konkluderer Greco. Greco er Europarådets mellemstatslige samarbejde til bekæmpelse af korruption.

Af en statusrapport, som fredag er godkendt, men som endnu ikke er offentlig, fremgår det, at Folketinget ikke har lyttet til kritikken.

- Vi har set meget ringe - hvis overhovedet nogen - fremskridt på de centrale anbefalinger, som vi har fremsat i rapporten, siger Grecos leder, Gianluca Esposito, til Ritzau.

Greco indledte i 2018 en særlig procedure mod Danmark, da Danmark slet ikke, eller kun delvist, havde efterlevet fem af seks anbefalinger til at forhindre korruption blandt danske politikere, dommere og anklagere.

Formelt betyder det, at Danmark igen får stemplet "noncompliance". Det kan oversættes til, at man ikke lever op til reglerne.

Hovedproblemet er hos de danske politikere.

Greco har blandt andet anbefalet, at man sikrer, at et folketingsmedlems personlige interesser skal kunne videregives på ad hoc-basis, hvis der opstår tvivl om disse i en aktuel sag, der behandles af Folketinget.

Desuden har man efterlyst et etisk regelsæt. Et sådant er udarbejdet. Men der mangler fortsat en beskrivelse med praktisk vejledning, forklaring og uddannelse i forhold til etik. Der er også en række andre punkter.

Rapporten konkluderer intet om, hvorvidt der er korruption i Danmark. Formålet er alene - så vidt som muligt - at forhindre, at der kan opstå korruption.

Mandag 9. december, som i øvrigt er international dag til kamp mod korruption, vil Europarådet skriftligt konstatere, at situationen i Danmark er uacceptabel. Rådet vil beklage, at danske myndigheder ikke har handlet.

- Der er ingen synlig bevægelse. Og det er årsagen til, at landet fortsat er i noncompliance. Vi vil fortsætte overvågningen og følge situationen tæt, indtil vi evaluerer igen næste år, siger Esposito.

Næste skridt kan være et brev til den ansvarlige minister og et "besøg på højt niveau".

Seks anbefalinger i en rapport er ikke ret meget - målt efter Grecos standarder.

- Det burde være ret let for et land som Danmark at leve op til dette, og det, vi beder om, er ret simpelt. Det er forebyggende tiltag, der skal forhindre, at korruption kan opstå, siger Gianluca Esposito.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Så mange vil være skolechef

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce