Annonce
Navne

Fodboldmanden Benny Henriksen er Vemb FS' Grand Old Man

Benny Henriksen. Foto: DGI Vestjylland
Benny Henriksen blev bidt af en gal fodbold, da han var seks år gammel, og siden har fodbolden hængt ved. Nu er han 67 år og har over 50 års erfaring som frivillig i flere forskellige fodboldklubber i det vestjyske, og han har tænkt sig at blive ved.

Vemb: Det startede med en fodboldkamp, som for de fleste ville virke lidt uoverskuelig.

I 1958 skulle seksårige Benny Henriksen spille sin første kamp for Bøvling KFUM, men det var ikke fodboldstøvler, han kunne trække på fødderne. I stedet løb den optimistiske Benny på banen i gummistøvler og scorede kampens eneste mål, hvilket betød en sejr til ham og holdet på 1-0 over naboklubben Bækmarksbro GF.

Hvorfor gummistøvlerne blev prioriteret over fodboldstøvlerne lader vi stå hen i det uvisse.

Annonce
I en af Bennys mange mapper findes der blandt andet gamle avisudklip. Her ses Benny øverst til højre. Foto: DGI Vestjylland

Frivillig som 15-årig

Små ti år efter sin fodbolddebut i gummistøvler indledte Benny sin karriere som frivillig fodboldtræner.

- Jeg begyndte som frivillig fodboldtræner i Bøvling KFUM, da jeg var cirka 15 år, og det var fordi, at jeg var blevet bidt af en gal fodbold, griner Benny.

Siden da er listen over klubber, hvor Benny har haft en eller anden form for frivilligt engagement, kun vokset sig større og større.

Gennem de seneste mange år er det dog fodboldklubben Vemb FS, som har haft fornøjelsen af Benny Henriksens ustoppelige fodboldvæsen, og i dag står han på sidelinjen, når U13- og U14- holdene skal trænes i Vemb.

Han er yderst vellidt i fodboldafdelingen i Vemb, som sender store roser i Bennys retning. Fodboldafdelingen fremhæver blandt andet, at Benny bidrager med virkelig stor inspiration i sin træning, hvilket både spillere og trænerkollegaer har bidt mærke i. Han er altid åben over for nytænkning i forbindelse med at fastholde fodbold i de små klubber som Vemb, hvilket er enormt vigtigt.

I klubben er det også tit Benny, som trækker et tungt læs, når der skal arrangeres sociale arrangementer. Han ser nemlig gerne, at spillerne får gode oplevelser sammen – både på og uden for banen.

Lokket med Amarone og bøffer

Da Benny Henriksen gik på efterløn havde han – i fodboldmæssig forstand - ligget stille i nogle år. I stedet havde han investeret kræfter i sin kones blomsterbutik, hvor han endte med at hjælpe i omkring ti år. Han var han fast besluttet på, at det frivillige engagement i fodboldverdenen ikke skulle genoptages. Han havde været fodboldtræner i mange år samt formand og bestyrelsesmedlem i blandt andet Tvis IUF og Vemb FS. Dog skulle der ikke mere end et par stykker smørrebrød, lidt Amarone og et par røde bøffer til at ændre holdning.

- Man har vel et standpunkt, til man tager et nyt, mener Benny.

En aften var han nemlig blevet inviteret med til møde i fodboldklubben Vemb FS, og selvom Benny i forvejen havde besluttet sig for, at det blev et nej tak til trænergerningen, og at han nu skulle nyde sin fritid på efterløn, så skete der alligevel noget med ham, da han kom hjem fra mødet.

Det vides ikke, om det var maden eller hans store fodboldhjerte, der gjorde udslaget, men i hvert fald var Bennys humør vendt 180 grader.

- Jeg kom smilende ind ad døren, da jeg kom hjem. Jeg fik at vide, at jeg strålede, og det kan jeg nok ikke komme helt udenom, at jeg gjorde, fortæller Benny.

Det er ikke for sjov, når Benny Henriksen siger, at han samler på fodboldklubbers emblemer. Her er blot et udsnit. Foto: DGI Vestjylland

Det giver noget i den lange ende

Det er ikke svært for Benny at sætte en finger på, hvorfor han er blevet ved som frivillig i så mange år.

- Det giver simpelthen bare en masse i den lange ende, fortæller han.

Med så mange minder og oplevelser i bagagen er det vanskeligt for Vemb FS' Grand Old Man at vælge én specifik oplevelse, som har en særlig betydning. Han fremhæver i stedet et par stykker. Den ene er fra hans tid som træner for serie 6-holdet i Bur UIF, der rykkede op i serie 4 på bare to sæsoner og kun tabte to kampe.

Derudover nævner Benny et par sæsoner i Møborg-Bækmarksbro GF, som på to sæsoner gik fra serie 5 til serie 3.

Den sidste oplevelse, som Benny særligt husker, var, da han med de 12-14-årige drenge var til DGI Landsmesterskaberne i otte-ni år i træk i slutningen af 1970’erne. En gang imellem fik de lov til at møde de helt store kanoner fra Vejle og KB. Selvom de fik tæv af dem, var det en særlig oplevelse at spille mod dem.

Hvorfor Benny Henriksen er blevet ved i så mange år forklares i høj grad også gennem alle de bekendtskaber, han har fået.

- Jeg møder mange af de børn, jeg engang har trænet – nu som voksne. Nu træner jeg deres børn, hvilket er ret sjovt. Jeg træner ikke fodbold for at træne fodbold. Jeg træner fodbold for at udvikle både børn og voksne, fortæller Benny.

Fodboldværelset

”Gå ind på dit værelse”.

Den sætning kan Bennys kone meget nemt bruge i hverdagen, hvis fodbolden fylder lidt for meget i stuen eller køkkenet. Benny Henriksen er nemlig den - vil de fleste fodboldgale mene - heldige ejer af sit helt eget fodboldværelse med alt, hvad der hører til. En stor samling af forskellige fodboldklubbers emblemer pryder skabslågerne, mapperne er ordnet med gamle avisudklip omhandlende fodbold, naturligvis, og der er andre spændende samlinger. Alt sammen noget, som har med fodbold at gøre. Den gale fodbold, som Benny Henriksen som seksårig tilsyneladende blev bidt af, har altså efterladt et tydeligt mærke for livet, som stadig kan mærkes af Benny selv og hans omgangskreds. Hvad fremtiden bringer for Benny Henriksen, er han ikke selv 100 procent sikker på, men han kommer aldrig til at lægge fodbolden på hylden.

Lige nu nyder han at træne sine hold i Vemb FS og at køre ud og støtte naboklubbens førstehold, som lige nu spiller i Danmarksserien, Holstebro Boldklub, når de spiller på hjemmebane om søndagen, og hvor han af og til tager nogle af de drenge med, som han træner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce