Annonce
Holstebro

Fnat hærger på skoler og gymnasier

Fnat er ikke farligt, men voldsomt ubehageligt. Det klør og kan give udslet og små vabler på kroppen. Arkivfoto: Jens Frandsen
Uddannelsescenter Holstebro oplever i år mange udbrud af fnat, og også områdets efterskoler er hårdere ramt end normalt.
Annonce

Holstebro: Det er højsæson for fnat, og i år plages flere unge end normalt af den generende fnatmide.

På Staby Efterskole har der været et nyt udbrud i sidste uge, hvor otte-ni unge er sendt hjem og i behandling. Det er andet udbrud i indeværende skoleår.

- Vi sender ikke alle elever hjem i behandling. Det, synes vi, er overkill. Men det er klart, på en efterskole bor eleverne tæt og er meget sociale, så her kan der komme udbrud, og det er et problem, at der kan gå op til seks uger, inden man ved, om man er smittet. Det er dog ikke noget, vi har været plaget af tidligere år, siger forstander Anders Boll Mikkelsen.

For at komme fnatmiderne til livs gør skolen ekstra rent, blandt andet støvsuges møblerne tiere. Samtidig har skolen skruet op for informationen til elever og forældre.

- Vi bruger mere tid på at snakke håndhygiejne med eleverne, og vi fortæller, de ikke skal ligge under den samme dyne og helt tæt, som det er lige nu, fortæller forstanderen.

Værd at vide om fnat

Fnat er en hudsygdom, som skyldes scabiesmider, der graver gange i huden og lægger æg.

De fleste får kløende røde prikker, af og til små blærer - især ved den tynde hud mellem fingre, ved håndled, albuer, bryst og i skridtet.

Fnatmider overføres fra person til person ved tæt kropskontakt, for eksempel hvis man har holdt i hånd, flettet fingre, givet massage eller haft seksuel kontakt. Kan også smitte mellem personer, som har delt seng, håndklæde, tøj og sko.

Behandlingen består af påsmøring af Nix creme på hele kroppen. Cremen skal virke i otte til tolv timer og det gentages efter syv dage. Den smittedes nære kontakter igennem de seneste to måneder kan nøjes med én behandling. Virker cremen ikke efter hensigten, har lægen mulighed for at udskrive anden medicin.

I hjemmet bør du vaske dit tøj, håndklæder og sengetøj ved minimum 60 grader. Tøj og andet, der ikke tåler vask ved 60 grader, skal henstilles i op til en uge.

Sundhedsstyrelsen registrerer ikke antallet af fnat-udbrud, men udbredelsen gør, at styrelsen har opdateret sit informationsmateriale og sendt det til ikke alene efterskoler, men nu også alle grundskoler og ungdomsuddannelser.

Lægemiddelstyrelsen har som noget nyt givet praktiserende mulighed for at udskrive fnat-præparater grundet lange ventetider hos hudlægerne. Siden 29. november 2019 og frem til nu er der givet over 660 generelle tilladelser til at udlevere tabletter, indeholdende Ivermectin og over 140 tilladelser til Tenutex kutan emulsion.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen.

Annonce

Skamfuldt at have fnat

Også Uddannelsescenter Holstebro er ramt og oplever for øjeblikket ”mange udbrud” af fnat, hvilket betyder ekstra fraværsdage for de smittede elever.

- Der er ikke markant flere udbrud, men lidt flere end der plejer at være i højsæsonen, oplyser studievejleder Heidi Bach-Andersen.

For at minimere omfanget har UCH sendt en fælles besked ud til samtlige elever, der skal skærpe deres opmærksomhed på eventuelle symptomer og vigtigheden af at søge behandling hurtigst muligt.

- Mange gange skammer de sig over det. Fnat er ikke noget, de snakker højt om, men de kommer ned på studiekontoret for at få det registreret som fraværsårsag, at de har været hjemme i behandling i et par dage, fortæller studievejlederen på UCH.

Samme oplevelse har efterskoleforstanderen i Staby. Han pointerer altid over for sine elever, at fnat kan ramme alle og ikke har noget med dårlig personlig hygiejne at gøre. - Det er et problem, at eleverne ikke er så vilde med at sige, at man har fnat. Jeg tror, de synes, det er ulækkert. Men det er vigtigt, at vi får det at vide for at kunne begrænse smitten, siger Anders

Annonce

Flere må udskrive fnat-medicin

Tendensen er den samme over hele landet.

Sundhedsstyrelsen melder om flere henvendelser fra skoler om fnat, og det begrænser sig ikke længere kun til efterskoler.

De mange udbrud betyder lange ventetider hos hudlægerne, og derfor har de praktiserende læger som noget nyt fået lov til at udskrive fnat-medicin. Der findes både creme og tabletter til behandling af fnat, men kun Nix-cremen sælges i håndkøb på apotekter herhjemme og har i perioder været udsolgt. En betingelse for at opnå tilskud til medicinen er, at man vender omkring lægen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Stødte sammen i rundkørsel

Annonce