Annonce
Mærkedage

Flyvende skotte slap speederen i tide

Jackie Stewart er fortsat en kærkommen gæst, når Formel 1-cirkusset flytter sig rundt i verden. Her ses han ved sidste måneds grandprix i Monaco. Foto: Benoit Tessier/Reuters
Motorsportslegenden Jackie Stewart stoppede Formel 1-karrieren af frygt for sit helbred. Tirsdag 11. juni fylder han 80 år.

80 Det blev til tre verdensmesterskaber i Formel 1. Men John Young "Jackie" Stewart kunne formentlig have vundet flere, hvis ikke han havde besluttet sig for at slutte sin aktive karriere i 1973. Stewart, der tirsdag 11. juni kan fejre sin 80-års fødselsdag, mente, at sporten var blevet for farlig, og han frygtede, at han ville komme af dage i et brændende bilvrag som flere af sine konkurrenter.

Den flyvende skotte, som han blev kaldt dengang, nåede alligevel at præge motorsportens kongeklasse i ni sæsoner, inden han slap speederen. Han lagde i sin aktive karriere mange kræfter i arbejdet med at gøre sikkerhedsforanstaltningerne omkring løbene bedre, blandt andet efter selv at være kollideret med en telefonpæl på Spa-banen i Belgien. Han organiserede strejker blandt kørerne ved flere lejligheder, når forholdene var for usikre, og han var med til at få indført obligatorisk brug af sikkerhedssele og hjelm ved løbene.

Efter karrieren arbejdede han i mange år som ekspertkommentator på tv, indtil han gjorde comeback på Formel 1-scenen i 1997. Denne gang som holdejer sammen med sin søn Paul Stewart med danske Jan Magnussen som en de første to kørere i Stewart Grand Prix-teamet. Eventyret kastede en enkelt løbssejr af sig i 1999 til Johnny Herbert, inden holdet blev solgt til Jaguar - og den dag i dag er videreført som Red Bull Racing.

Skotten blev i 2001 slået til ridder for sit bidrag til motorsporten og er fortsat en kærkommen gæst, når Formel 1-cirkusset flytter sig rundt i verden. Senest var han til stede ved grandprixet i Monaco i sidste måned, hvor han var ombejlet af både presse og fans.

Stewarts kone, Helen Stewart, blev i 2016 ramt af sygdommen demens. Det fik sidste år skotten til at oprette velgørenhedsorganisationen Race Against Dementia, der arbejder på forebygge og behandle den alvorlige sygdom.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HB

HB hentede tredje udesejr i træk

Leder For abonnenter

Lad nu bare forældrene være forældre på deres måde

Ingen ferieuge uden historier i medierne, som til hverdag næppe havde fået stor opmærksomhed. Nogle kalder det lidt nedladende agurketids-historier, men ofte kaster den slags ret interessante ting af sig. Og ofte giver ferie hos politikere og embedsmænd mulighed for at fortælle noget om helt almindelige mennesker. Det er som udgangspunkt positivt. Denne efterårsferies store historie uden stor relevans er historien om forældre, der ønsker at få deres børns skolefoto manipuleret. Ikke mindst harmen over disse forældre og den massive afstandtagen til redigering af virkeligheden har fyldt meget. Meningsdannere og politikere - og mange andre - har med glæde delt deres egne gulnede skolefotos på sociale medier. Ledsaget af mere eller mindre harmdirrende kommentarer om nutidens forældres forkvaklede syn på udseendet. Det er en automatredaktion, og den er ærligt talt kedelig. Det er også helt ligetil at lange ud efter forældregenerationen og dennes tilgang til børn og opdragelse. For den er unægtelig anderledes end den forriges. For slet ikke at tale om forskellen, hvis vi går to generationer tilbage. Vi kan hurtigt blive enige om, at børn skal have lov at være børn, og at vi skal passe på med, hvor store krav om perfektion, vi flasker dem op med. Men udviklingen giver altså nye muligheder, som de unge ser som noget helt naturligt. Til hverdag er der digitale filtre på billederne, så det hele tager sig lidt bedre ud. Og selv måske skal være en af de rigtig gode dage, hvis vi i virkeligheden skal leve op til udseendet på billedet, foretrækker vi helt naturligt den pæne udgave, når vi viser os frem. Hvorfor skulle det være anderledes for børnene? Hvor langt skal man alternativt gå for at sikre autenticitet i billederne? Skal det tages om, hvis øjnene er halvt lukkede? Skolefotoet er i sig selv ret ligegyldigt for samfundet. Men historien er interessant, fordi den siger noget om os. Og det gør reaktionerne i høj grad også. Børnene skal have lov at være børn, ja. Men skal forældrene ikke også have lov til at være forældre på den måde, de nu finder rigtigt?

Erhverv

Frygt for skadedyr lukker Netto

Annonce