Annonce
Kultur

Flyvende elbiler og verdensberømte muffins: Her er bud på Struer i fremtiden

Thomas Østergaard Frandsen og Rikke Ørskov Grubbe har lavet undervisningsmaterialet til skolebørnene og stiller også deres færdige produkter op på museet.Foto: Johan Gadegaard
Elever fra Limfjordsskolen har bidraget med deres bud på, hvad der bliver produceret i Struer om 30 år. Buddene kan ses på Struer Museum som en del af Made in Struer-udstillingen

Struer: Papkasserne står på gulvet ved siden af det nyligt opstillede podie - klar til at fremvise udstillingsgenstandene. Thomas Østergaard Frandsen og Rikke Ørskov Grubbe fra Struer Museum står bøjet ind over papkasserne, tager genstandene op én efter én og undersøger indholdet. Og bliver begejstrede.

- Det er vildt, så meget de er gået op i det, siger Rikke Ørskov Grubbe med et lille smil.

"De" er to 5. klasser og to 6. klasser fra Limfjordsskolen, som blev sat på en opgave af Struer Museum: Kom med jeres eget bud på. hvad I tror, der bliver produceret i Struer i år 2050, og hvad de selv som unge struerboere gerne vil arbejde med om cirka 30 år. Og det skorter ikke på fantasifulde og kreative bud.

Annonce

Der er meget genkendelsens glæde over det, kan man godt mærke.

Thomas Østergaard Frandsen, Struer Museum

Driftig by

En æske i træ, malet lyserød, har en parasol og et bord med bittesmå siddepladser på toppen. På siden står der på skiltet "La Muffin" og i den tilhørende produktbeskrivelse, som eleverne også skulle aflevere, kan man se, at La Muffin i 2050 vil være blevet kåret som verdens bedste muffin-butik. Intet mindre. Så nu strømmer kunderne naturligvis til det lille bageri, hvor de kan sidde på toppen af bygningen med strålende udsigt over hele Struer, mens de smager de verdensberømte muffins.

En lille figur forestiller den populære Pokémon Pikachu. Nogle elevers bud hedder nemlig "Pikaskrald" og går ud på, at Pikachu-figuren om 30 år bruges til at indsamle skrald, så det ikke forurener i naturen. Nogle piger vil lave heste- og rideudstyr, der ikke indeholder mikroplast, andre har lavet vindmøller med solceller på, nogen har givet sig i kast med hjælperobotter, der er flyvende elbiler, klimafrø, møbelfirmaer, undervandsradioer og meget mere. Der er bud nok på, hvad Struer skal beskæftige sig med om 30 år, i hvert fald.

Limfjordsskolens forslag til Struer i fremtiden kom fra Struer Museum selv. I maj i år åbnede museet udstillingen "Made in Struer", en udstilling i to afdelinger, der kiggede på, hvad der tidligere var blevet produceret i Struer, og en anden, der udstillede hvad der blev produceret nu. Og nu har eleverne fra Limfjordsskolen så lavet bud på, hvad der vil blive produceret i fremtiden. Struer Museum tilbød folkeskoler i Struer Kommune et undervisningsforløb i forbindelse med udstillingen "Made in Struer".

- Mange børn, der bor i Struer kender jo helt sikkert byen, men de ved måske ikke, hvordan det har været. Hvordan tingene var engang og hvor driftig Struer var også i gamle dage, siger Thomas Østergaard Frandsen.

Sammen med sin kollega, Rikke Ørskov Grubbe, arrangerede han derfor et undervisningsforløb til folkeskolerne, der førte børnene ind i fortiden, nutiden og så bad om deres bud på fremtiden. Det foregik blandt andet med en undervisningsdag på museet, hvor børnene fik udleveret et hæfte med spørgsmål, de skulle svare på ved at gå på opdagelse i udstillingen. Efterfølgende var der lagt op til, at undervisningen kunne fortsætte i klasselokalet.

- Men der har vi ladet det være op til lærerne, hvor meget de vil gøre ud af det, siger Rikke Ørskov Grubbe.

De kan dog se på projekterne, at eleverne, og formentlig også lærerne, har gjort ekstra ud af arbejdet, efter at eleverne havde forladt museet. Og der er blevet lyttet til det, de lærte om på museet.

- Vi har snakket meget om blandt andet vores omgivelser her i Struer, altså vand og blæst, og det er jo smittet af på nogle af projekterne. Det er superfedt, siger Rikke Ørskov Grubbe.

God respons

Elevernes prototyper er lavet på baggrund af de undersøgelser af historiske og nutidige virksomheder i Struer, ligesom eleverne blev bedt om at kigge på byens placering, tilgængelig arbejdskraft med mere. Resultatet af deres arbejde kan ses på Struer Museum fra 8. november og frem til, at hele Made in Struer-udstillingen lukker i slutningen af december.

Udstillingen, før Limfjordsskolens bidrag er blevet tilføjet, har indtil videre været populær, fortæller Thomas Østergaard Frandsen.

- Vi har fået en god, positiv respons fra de besøgende. Der er meget genkendelsens glæde over det, kan man godt mærke. Nogle af de lidt ældre besøgende husker pludselig ting og minder, mens børn kan komme og sige "Den der havde min bedstefar", tilføjer han.

Og nu får udstillingen altså en afdeling mere, hvor man, måske, kan kigge ind i krystalkuglen og se fremtiden for Struer som produktionsby. Og med flyvende elbiler, grøn energi med mere kan det vist ikke gå helt galt.

Et af buddene var en højttaler som denne - der endda fungerer, selvom det blot er en prototype.Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gymnasiet må afskedige to undervisere

Leder For abonnenter

Læserbrev oversvømmer kommunens hjemmeside

Overskriften her er måske nok en stramning. Faktisk findes der kun et enkelt læserbrev på Holstebro Kommunes hjemmeside, men det er også nok til, at man må løfte et øjenbryn og undre sig. Under overskriften "Meninger om Storå oversvømmer dagbladets artikler" skriver kommunens natur- og miljøchef Torben Mølgaard om planerne for at sikre Holstebro mod oversvømmelser og adresserer samtidig nogle af de holdninger og kritikpunkter, forskellige borgere har rejst i artikler i denne avis. Indlægget præsenteres på kommunens hjemmeside netop som et læserbrev, og samme læserbrev har Torben Mølgaard sendt til avisen, som bragte det i sin fulde længde søndag. I avisen er det utvivlsomt et partsindlæg i en debat. Ovenikøbet et indlæg fra en person, som kan udtale sig om emnet med en overbevisende tyngde i kraft af sin stilling. Et meget velkomment læserbrev. Men skal det også opfattes sådan på kommunens hjemmeside? Altså som Torben Mølgaards holdning til debatten og til den kritik, visse kilder har rettet mod kommunens kamp mod oversvømmelserne? Det er svært at se det som andet. Og det åbner for en interessant diskussion: Kan enhver borger nu få adgang til forsiden af kommunens hjemmeside for at debattere aktuelle emner? Kan man få adgang til at bringe et læserbrev, hvis det er kommunens sagsbehandling, man er utilfreds med, eller gælder det kun, hvis det er avisens dækning af en sag, man er uenig i? Gælder muligheden for at få optaget sit læserbrev på kommunens hjemmeside alle, eller skal man være chefansat ved kommunen for at opnå det privilegium? Læserbrevsskribenten tager i sin tekst Holstebro Kommune til indtægt for indholdet med formuleringen: "...så finder Holstebro Kommune, at der er nogle påstande og meninger om mulige løsninger, som ikke kan stå uimodsagt." Måske er der således blot tale om en uheldig håndtering af begrebet læserbrev. Det er måske i virkeligheden information fra kommunen og ikke holdninger fra Torben Mølgaard. Forvirringen er stor, om end vi nu ved, at natur- og miljøchefen er uenig i visse holdningerne til sagen.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];