Annonce
Lemvig

Vattenfall klar med nyt udkast: Flytter de nordlige møller længere ud

Oprindeligt var møllerne planlagt til at stå i to, forskudte rækker vist med grå prikker (nogle er under de blå pprikker). Nu arbejdes med møller i én række vist med blå prikker. Illustration: Vattenfall
Vattenfall offentliggør nyt forslag, der vil flytte de nordligste møller i Vesterhav Nord længere ud - men ikke de sydlige

Vestkysten: Energiselskabet Vattenfall er klar med et nyt udkast til, hvordan møllerne i den kommende vindmøllepark Vesterhav Nord kan placeres. Som noget nyt skal møllerne placeres i én lang række i stedet for som hidtil planlagt i to forskudte rækker. Det bliver dog kun de nordligste møller, der kommer længere ud på havet.

Det fremgår af kortmaterialet, som Vattenfall offentliggjorde i dag.

Vattenfall vurderer selv, at den har udformet de første udkast til både havmølleparkerne Vesterhav Syd & Nord, så møllerne rykker så langt ud fra kysten som muligt. De holdes dog indenfor de områder, som staten allerede har udpeget til vindmøller.

I de nye udkast placeres møllerne i Vesterhav Syd cirka ni kilometer fra kysten, hvilket fordobler afstanden i sammenligning med de møller, der stod nærmest kysten i det oprindelige design, men i Vesterhav Nord er det hovedsageligt den nordligste del af parken, der flyttes længere væk fra kysten. Ifølge Vattenfall står den sydligste del allerede så langt fra kysten, som det er muligt. - De nye designudkast for Vesterhav Syd og Nord bekræfter, at vi har lyttet til lokale ønsker og investerer i at flytte møllerne så langt væk fra kysten som muligt. De to designs skal betragtes som Vattenfalls nuværende bud på møllernes placering. Selve miljøvurderingen vil være færdig til sommer, hvorefter Energistyrelsen vil bede offentligheden om inputs til den, siger Jacob Nørgaard Andersen, Vattenfalls direktør i Danmark, i en pressemeddelelse.

I løbet af sommeren bliver der holdt en offentligt høring i forbindelse med den supplerende miljøvurdering, der er ved at blive lavet. Vattenfall forventer, at ændringerne fra det oprindelige design vil koste et trecifret millionbeløb.

Etableringen af Vesterhav Syd & Nord er besluttet af Folketinget, og de to områder, som ligger mellem fire og ti kilometer fra kysten, blev udpeget af den danske stat i 2012. - Vi har undersøgt forskellige forhold i området og fundet en løsning, som maksimerer afstande til kysten og er i et let opfatteligt mønster samtidigt med, vi fastholder en høj produktion af fossilfri energi. Det kræver blandt andet, at møllerne placeres i én række, ellers kommer møllerne tættere på kysten og skygger for hinanden, siger Jacob Nørgaard Andersen. De to havmølleparker skal øge den danske elproduktion fra vind med cirka ti procent - nok til at dække det årlige elforbrug i 380.000 danske husstande. De udgør dermed en væsentlig del af Danmarks grønne omstilling og Vattenfalls mål om at muliggøre et fossilfrit liv inden for én generation. Vattenfall ønsker, såfremt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen godkender det, at installere et radarsystem, som reducerer lysmarkeringerne på møllerne om natten. Til det formål har Vattenfall søgt om tilladelse til at opføre radarmaster for henholdsvist Vesterhav Syd og Nord ved Holmsland Klitvej i Ringkøbing Skjern Kommune, hvor der i forvejen findes en telemast, og ved Normarkvej i Lemvig Kommune.

Vesterhav Syd og Nord

De planlagte vindmølleparker Vesterhav Syd og Nord bliver på sammenlagt 350 MW produktionskapacitet fordelt på henholdsvis 20 og 21 styk 8,4 MW møller .
Produktionen kan dække det årlige elforbrug i ca. 380.000 danske husstande.
De to havmølleparker vil øge den dansk elproduktion fra vindmøller med cirka 10 procent.
Ved Vesterhav Syd bliver de planlagte møller trukket betydeligt længere ud fra kysten. Illustration: Vattenfall
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Fire sigtelser til to mænd

Annonce