Annonce
Læserbrev

Flyrejser. Skadelige og skævvridende skatter

Kristian Pihl Lorentzen. Pressefoto

Debat: Trods den stik modsatte melding fra Socialdemokratiet før valget, overvejer regeringen nu at indføre nye afgifter på flyrejser for at tækkes venstrefløjen på dens superambitiøse klimadagsorden.

Det rejser mindst fire problemstillinger:

1) Dyrere flybilletter vender den tunge ende nedad - rige danskere skal nok få råd til at flyve trods højere pris. I modsætning til mindre bemidlede, der også gerne vil rejse med fly.

2) Dyrere flybilletter skævvrider Danmark, idet fly til provinsen rammes hårdt. Herunder til Karup. Det svækker sammenhængskraften i vores land og hæmmer udviklingen i provinsen.

3) Luftfarten er i dens natur grænseoverskridende. Derfor for tiltag med henblik på en grønnere luftfart koordineres på europæisk eller bedre - på globalt niveau. Tåbeligt med dansk enegang.

4) Dansk enegang er rigtig godt nyt for nærliggende lufthavne i Sverige og Tyskland.

Konklusion: Drop det skadelige og skævvridende forslag om skat på flyrejser. Sats i stedet på en grønnere luftfart i tæt dialog med luftfartsbranchen og koordineret på EU niveau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det var kun de pæne ord

I de seneste år har folketingspolitikerne fra mange partier nærmest stået i kø ved Høfde 42, hvor de har lovet, at der skulle ske noget, og de ville foreslå, der skulle mange penge af til oprensningen. På samtlige vælgermøder på Lemvigegnen op til det seneste folketingsvalg var der ikke et eneste parti, der ikke mente, der skulle sættes penge af, og det skulle være nu. Ikke mindst partier, som i dag er en del af regeringsgrundlaget, har været i offensiven for at fortælle, at her var de i front, og de ville arbejde for pengene til ikke blot Høfde 42, men alle generationsforureningerne i Danmark. Så kom finanslovforslaget. Og hvad indeholdt det? Ikke en krone til Høfde 42 endsige til andre af generationsforureningerne. Skuffende må man sige - ja, vel nærmest utroværdigt. Når man nu har fået magt til at gøre, som man har agt, så er det sølle, at man prioriterer anderledes, end hvad man har sagt, da det gjaldt om at skaffe stemmer til valget. Men det viser endnu en gang, at når det kommer til toppolitik på Christiansborg, så fylder det ikke meget, hvad der optager sindene i de dele af landet, der ligger langt væk fra Christiansborg. Derfor er man måske heller ikke så overrasket. Høfde 42-problematikken er flere gange tidligere sendt til hjørnespark, når der skulle findes penge - uanset de mange gyldne ord, der er blevet sagt på forhånd. Men måske troede man mere på det denne gang, fordi også Region Midtjylland havde taget teten og sat penge af til, at nu skal der ske noget, inden klimaudfordringerne gør, at depotet bliver oversvømmet med flere storme og stigende vandstand. Men heller ikke regionsrådsmedlemmerne kunne påvirke deres egne partiers topfolk til at prioritere det at få ryddet op. Og hvad lyder svaret så, når man spørger politikerne om, hvad der nu skal ske? Jo, de vil arbejde hårdt på, det kommer på næste års finanslov. Hvem er det lige, der vil tro på, at det så vil ske? Det kræver en ualmindelig stor optimisme.

Annonce