Annonce
Holstebro

Flygtede fra Syrien: - Jeg fik at vide, at jeg skulle holde min kæft

Ghassam og Mais Rahmi flygtede for tre år siden til Danmark. De bor nu i Asagården i Holstebro. Foto: Jan Briks

Det er lang vej at flygte fra Syrien til Holstebro. Især, når den åbenhed, man selv har praktiseret, ikke er den samme i det nye hjemland.

Holstebro/Tvis: Fra sit kontorvindue i centrum af Damaskus kan Mais Al As Wad se det hele. Borgerkrigens modbydelige blodsudgydelser. Selvmordsbombere og syriske raketangreb, der har kostet flere hundrede tusinder mennesker livet. Bombebrag, der vibrerer på ruden på kontoret, hvor hun arbejder, og hvor hendes søn et par etager længere nede bliver passet.

I sådanne omgivelser kan det være svært at holde munden lukket. At give afkald på sin stemme. Ikke andet lige, var det det, som hendes chef i ministeriet bad hende om.

- Jeg blev kaldt ind på kontoret og fik at vide at jeg skulle holde min kæft. Min chef kunne ikke længere beskytte mig, siger Mais Al As Wad.

Men blodsudgydelserne fortsatte. Hendes mand var "medic" i nødhjælpsorganisationen Røde Halvmåne, og de to arbejdede sammen om at finde husly, mad og møbler til områdets flygtninge - en sidebeskæftigelse, som ikke går ubemærket hen i Assads autoritære styre.

- Da jeg efter at have skiftet arbejdsplads blev kaldt ind på kontoret af min nye chef, fortalte han mig at "secret intelligence" havde været forbi og spørge, hvad jeg lavede, og hvordan min holdning var, fortæller hun.

Det, flere andre trusler, og en kronisk utryghed blev startskuddet på en flugt. I første omgang flygtede hun med sin mand og barn til Egypten. Herfra tog hendes mand, Ghassan Rahmi, flugten videre op igennem Europa.

- Planen var, at vi skulle sejle i fiskerbåd mod Italien, men vi sank på vejen. Vi blev reddet af den græske flåde, fortæller Ghassen Rhami, der boede i Grækenland i fem måneder før han tog videre til Italien, hvor han blev sat i en bil og smuglet op gennem Europa til Danmark.

Og så skulle man tro, at der blev ro. Men noget tydede på, at landet han var kommet til, ikke var ligeså venlig stemt overfor flygtninge, som han selv havde været. På asylcentret i lokalområdet i Sønderjylland blev han mødt af hagekors på væggene og et system, der trak familiesammenføringen i langdrag, da hans søns fødselsdag ikke var den samme, som der stod i papirerne.

I dag er han fastansat vikar ved Lantmännen Unibake og Mais Al As Wad er fuldtidsstuderende ved Via University College. Nu er det slut med at holde munden lukket. Mandag aften skal de to holde foredrag med andre flygtninge fra Syrien i Kultursalen i Tvis, hvor de vil fortælle om deres liv.

Jeg blev kaldt ind på kontoret og fik at vide at jeg skulle holde min kæft. Min chef kunne ikke længere beskytte mig

 Mais Rahmi - flygtning fra Syrien
Fadi Altal og Iman Hamza nyder livet i Holstebro. Hjemveen til selve landet er væk, men familien savner de stadig. Foto: Jan Briks

Savner familien

Udover Naser Khader, kommer også Iman Hamza og Fadi Altal, der bor et lille stenkast væk fra parret i Hejmdalsparken.

De havde ligesom sine syriske landsmænd også vanskeligt ved at holde munden lukket, og var til sidst nødsaget til at flytte fra deres lejlighed i hovedstadens centrum til et lille hus udenfor byen. Men med arbejde som henholdvis laborant og salgsassistent i Syriens centrum, var det vanskeligt at undsige sig krigens blodsudgydelser.

Parret flygtede derfor til Tyrkiet, hvor familien hjalp til med indkvartering. Siden har Fadi Altal, der flygtede videre til Grækenland, fået sin kone og barn med til Danmark.

I dag har Iman Hamza fast arbejde ved Actona og Fadi Altal studerer til laborant - en uddannelse, som han dog allerede har fra hjemlandet.

- Vi har været heldige, men vi savner stadig vores familie i Syrien, siger Imam Hamza.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Erhverv

Hun kunne have stillet sig op i køen over folk, der brokker sig over vejarbejde og kaos - men det ville Else Marie ikke: Nu er hendes forretning vokset

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Står nederst på listen til kommunalvalget: - Min chance for at blive valgt? Den er lig nul

Erhverv For abonnenter

Butikker og kommune klar til fælles front: - Vi skal finde småjob til de sårbare og udsatte

Erhverv

Vindmøller og gas: Er Ausumgaard mere kraftværk end landbrug?

Holstebro For abonnenter

Marlene er som regel eneste kvinde i rummet: - Nogle gange lægger jeg først mærke til det i bilen på vej hjem

Debat

Vi himler op om det uretfærdige i andre landes valgsystemer - men vort eget er slet ikke retfærdigt

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Andrea West skulle igen bære en umulig vægt

Holstebro

Hun råbte og skreg og blev anholdt

Navne

Klavertalent på ni år: Det største var at spille for Sigurd Barrett - der blev jeg godt nok nervøs

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer

Arriva: - Vi forstår godt frustrationen

Holstebro For abonnenter

Dybt frustreret far: Min søn har brug for hjælp nu - ikke om en måned eller to

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Annonce