Annonce
FERIE I DANMARK

Flot natur: Fem anbefalinger fra naturfotograf Lars Gejl

Arktiske vadefugle på Mandø. Foto: Lars Gejl
Lars Gejl har jagtet det gode foto af dyr og natur i hele Danmark. Han har en forkærlighed for fugle. For ham er blandt andet Mandø og Christiansø nogle af de steder i landet, der er turen værd.

1. Mandø - tidevandsø i Vadehavet

- Mandø er et fantastisk sted. Især hvis man kommer først i maj. Det er på grund af det kæmpe fugletræk af arktiske vadefugle til Grønland og Sibirien. Her lander fugle som strandhjejle, lille kobbersneppe og islandsk ryle. I starten af maj kan man være heldig at se flokke af 100.000 fugle. De fleste kender naturfænomenet sort sol, men det her kan man kalde hvid sol: Når kæmpe flokke af almindelig ryle flasher deres hvide underside i et glimt, når de flyver i formationsflyvning. Det kan jeg absolut anbefale. Mandø byder på en totaloplevelse, hvad angår fugle. På øen er der højt til loftet. Det er et af mine yndlingssteder i Danmark.

Annonce

2. Gribskov - Nationalpark Kongernes Nordsjælland

- Gribskov er kernen i Kongernes Nordsjælland. Den er for det første stor, og så byder den på små steder med tørvemoser, sjældne sommerfugle, gammel skov og gamle flådeege, der er klar til, at man kan bygge orlogsskibe af dem. I Gribskov kan man også spotte skovmår, hvinand og svaleklire. Der er i det hele taget mange forskellige biotoper; altså gammel skov, der er lagt hen til urørt skov. Her lader man træstammer ligge til gavn for insekter og fugle. Det er især spætter og mejser glade for.

Gribskov. Foto: Lars Gejl
Annonce

3. Råbjerg Mile - sandmile ved Skagen

- Råbjerg Mile i Nordjylland er et fantastisk sted. Det er den eneste ørken i Danmark, men man skal passe på kviksand. Sidst jeg var der for at fotografere, var der nogle maleriske fyrretoppe, som stak op af sandet. Det så godt ud i kontrast til det hvide sand. Det var et godt ørkenmotiv, syntes jeg, så jeg tog et skridt frem og sank ned i sandet til halvt på skinnebenet. Sådan en oplevelse giver respekt. Men derudover er der fantastiske scenarier ved milen. Tag derud sent om aftenen eller om morgenen, hvor der også er færrest turister.

Sø ved Råbjerg Mile. Foto: Lars Gejl
Annonce

4. Møns Klint - på Sydhavsøerne

Møns Klint. Foto: Lars Gejl

- Her er det hele scenariet omkring kridtklinten, der er fantastisk. Går man en tur langs stranden, får man en god tur. Især i morgenlyset, som lyser klinten op. Det røde lys, når solen rammer, er fantastisk at opleve. Ovenpå er der klinteskoven med slugter helt ned til stranden, hvor man kan gå igennem, og som er et af de steder i Danmark med flest sjældne orkideer. Her er også sjældne insekter, sommerfugle og på klinten er der ynglende vandrefalk. I området er der desuden en god campingplads og Geocenter Møns Klint. Der er heller ikke ret meget lysforurening, derfor skulle området byde på en flot stjernehimmel. Møns Klint er en udflugt værd for hele familien, her kan man sagtens bruge en uge.

Annonce

5. Christiansø - en del af Ertholmene

- Christiansø ligger en lille færgetur og måske et par søsygepiller fra Gudhjem. Øen er fantastisk i maj, hvis man er fuglekigger, for på det tidspunkt af året passerer det nordgående træk. Her holder også fuglene lomvie og alk til, dem skal man ellers til Færøerne efter for at se. Der yngler også en del på Nordbornholm på granithylder ved Hammershus, men de kan primært opleves på Christiansø. Selve sejlturen dertil er flot. Der er et fantastisk lys på en sommerdag. Der er mange, som tager derover primært for sejlturens skyld og bliver der en dags tid. Øen er ikke særlig stor, men er man bare det mindste fugleinteresseret, vil man ikke hjem igen. Det er et fantastisk sted, hvor alle slags fugle går ned. Er det dårligt vejr, er Christiansø den eneste rasteplads for dem, når de er trætte. Om morgenen myldrer hele øen med små fugle fra alle steder.

En ederfuglhun på Christiansø. Foto: Lars Gejl
Annonce
Holstebro

Ronnie er frifundet for at holde corona-fest: - Det er lige før, jeg skal have bestilt et banner, jeg kan hænge op

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restaurant har uventet været lukket i over to måneder: Det har været lidt trist at se bilerne strømme til

Erhverv For abonnenter

Har besejret det svære skifte: Virksomheden har overlevet tre generationer

Holstebro

Anholdt på massageklinik: Kom til Danmark på 15-dages turistvisum i 2018

Holstebro

Filmfestival kommer til byen: Det er vigtigt, at der er noget for alle

Holstebro

Lufthavn skal igen have flere penge: Vi gør det for erhvervslivet

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Rejser For abonnenter

Rold Skov: I røvernes fodspor

Struer

Larmen er for høj og trafikken for tung: Er det nu, vi skal have en ringvej vest om Struer?

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Holstebro

De vil begge lede deres partier, men de deltager ikke i budgetforhandlingerne

Sport For abonnenter

Selvmål, brændt straffespark og 0 point: En fødselsdag lige til skraldespanden

Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Annonce