Annonce
Ulfborg/Vemb

Flexboliger skal sætte skub i landsbyer

Ny ordning med flexboliger skal gøre det mere attraktivt at købe et helårshus i byer som Thorsminde og Handbjerg og indsætte det med henblik på udlejning til turister. Arkivfoto
Kommunen håber, at flere vil investere i at istandsætte helårshuse, når flexboligordning gør det muligt at udleje som sommerhus på favorable vilkår.

Thorsminde/Handbjerg: Fremover er det muligt at få et helårshus registeret som flexbolig, hvis det ligger i en landsby. Det betyder, at et helårshus kan benyttes eller udlejes som sommerhus - og med en stor skattefordel ved udlejning.

- I flere landsbyer står der flere helårshuse, som det er svært at sælge. Vi håber, at den nye ordning vil betyde, at flere vil købe husene og investere penge i at få dem istandsat med henblik som udlejning til sommerhuse, siger Klaus Flæng (S), formand for teknisk udvalg.

Når et helårshus registreres som flexbolig i BBR og udlejes som sommerhus, har ejeren et fradrag for de første 40.900 kroner i lejeindtægt, hvis sommerhuset udlejes gennem et bureau. Og et fradrag på 11.200 kroner, hvis huset udlejes privat.

Byer som Thorsminde og Handbjerg ligger begge ved vandet og i sommerhusområder og er samtidig præget af affolkning.

- Det er især Thorsminde og Handbjerg, som er udfordret med tomme helårshuse, og hvor vi håber, det her vil hjælpe med at sætte gang i renoveringen. Samtidig vil flere udlejede sommerhuse betyde flere indtægter fra turister, siger Klaus Flæng, formand for teknisk udvalg, der har godkendt flexboligordningen.

Det er kun i landsbyer med mindre end 1000 indbyggere, at kommunen vil tillade flexboliger, som kan skifte fra at være helårsbolig til sommerhus. Og tilbage til helårbolig igen, hvis ejeren ønsker det på et senere tidspunkt.

I 2011 ophævede kommunen bopælspligten, og på den måde kan alle huse bruge en del af året - altså også som sommerhus. Men det giver ikke det attraktive fradrag ved udlejning som sommerhus, som gælder for flexboliger.

Forvaltningen har gjort opmærksom på risikoen for, at det kan forstærke udviklingen med færre fastboende, når helårsboliger kan blive til flexboliger og udlejes som sommerhuse.

Mogens Damgaard, formand for Thorsminde Borgerforening, tvivler dog på, om det vil betyde den store forskel i Thorsminde.

- Vi har ikke særligt mange helårshuse til salg, og ni ud af ti bliver solgt til folk, som reelt bruger dem som sommerhuse. Så jeg synes ikke, vi har haft de store problemer, siger Mogens Damgaard, som dog hilser den nye mulighed velkommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce