Annonce
Danmark

Flere ulvezoner skal forebygge ulveangreb

Patrik Stollarz/Ritzau Scanpix
Danmark får sin anden ulvezone. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening bør der indføres endnu flere ulvezoner.

Der har været flere ulveangreb mod dyr i Midtjylland, og derfor har miljøminister Lea Wermelin (S) mandag meldt ud, at der nu bliver defineret endnu en ulvezone i Danmark.

Den ligger i Midtjylland og strækker sig over 570 kvadratkilometer.

I forvejen ligger der en ulvezone i Vestjylland.

At Danmark nu får sin anden ulvezone vækker glæde hos Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi synes, det er rigtig positivt, at man udpeger et nyt område omkring Silkeborg til at være ny ulvezone, så vi sikrer, at landmændene har endnu bedre mulighed for at sikre deres dyr, siger hun.

En ulvezone er et område, hvor det er muligt at søge tilskud til at bygge hegn, som skal beskytte dyrene mod ulveangreb.

De ulvesikre hegn er meget effektive, og netop derfor mener Maria Reumert Gjerding også, at der skal defineres ulvezoner flere steder i Jylland.

- Der er evidens for, at har man hegnet sin dyrebesætning ind bag et ulvesikret hegn, så kommer der nul ulveangreb.

- Derfor ser vi også gerne, at der blev udpeget flere områder til at være ulvezoner, så landmændene kan være på forkant og har mulighed for at hegne sine dyr inde, før det første angreb sker, siger hun.

Viceformand i Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed er enig med Maria Reumert Gjerding i, at der med tiden bør defineres flere ulvezoner.

- Jeg løfter lidt på skuldrene af, at der nu skal være to ulvezoner. For hvis der er ulv, så er der ulv, og så har det ikke noget at gøre med, om det er inden eller uden for zonen.

- Det bør være muligt for alle landmænd at sikre sig mod ulve, når vi ved, der er ulve flere steder i Jylland, siger han.

Samtidig med at den nye ulvezone etableres, har Lea Wermelin også valgt at forhøje det tilskud, man kan få, til at etablere ulvesikre hegn fra 80 til 100 procent.

Det bliver også muligt tre steder i landet at lave et forsøg med brug af certificerede vogterhunde.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Posefester er en balancegang

En gruppe forældre til teenagere i Holstebro har stiftet en forening, som har til formål at arrangere en rækker fester for byens unge på mellem 14 og 17 år. Fester i privat regi, hvor det er tilladt for de unge at medbringe og indtage alkohol. Det koncept er der sådan set ikke noget nyt i. Det kaldes posefester og har eksisteret i mange år. Blandt andet i Feldborg og Spøttrup. Formålet er selvsagt at imødekomme de unges ønske om at kunne mødes og feste med alkohol som en del af samværet og samtidig sikre, at det foregår under opsyn. Det hele bunder i en forventning om, at de unge drikker under alle omstændigheder, og at de "lovlige alkoholfester" kan fungere som ventil og dæmme op for spontane drukgilder i parker eller andre steder. Det er ikke nogen dum idé, men "de gør det jo alligevel, og så er det bedre at …" er en blåstempling af de unges alkoholforbrug. I den nye forening skal man være 14 år og gå i 8. klasse for at være med, mens man i Feldborg kan komme med fra konfirmationen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 16 slet ikke drikker alkohol, og at unge mellem 16 og 18 maksimalt drikker fem genstande ved samme lejlighed. Selv om den nye forening i Holstebro har en lidt strengere politik på det område, end de andre kendte posefester, følger grænserne ikke sundhedsstyrelsens anbefalinger. Og det er her, balancegangen for alvor bliver vanskelig. Forældrene har helt sikkert ret i, at nogle unge vil drikke under alle omstændigheder. Men faldet i unges alkoholforbrug over de seneste år skyldes en generel holdningsændring i samfundet og indførelsen af restriktioner for køb af alkohol. Og den udvikling risikerer vi at bremse med initiativer som posefesterne. Det ændrer dog ikke på, at initiativet overordnet er både prisværdigt og fornuftigt. Aldersgrænser og antallet af genstande kan diskuteres, men i sidste ende er det hverken sundhedsstyrelsens eller festarrangørernes ansvar at sætte grænsen. Det er og bliver op til den enkeltes forældre.

Annonce