Annonce
Lemvig

Våde planer: Ekstra milllioner vækker glæde hos lokale landmænd

Lokale landmænd har søgt om tilladelse til at anlægge 18 minivådområder, og de er nu alle økonomisk sikrede. De mangler dog fortsat den nødvendige godkendelse fra blandt andet Lemvig Kommune. Arkivfoto
Miljø og Fødevareministeriet sætter ekstra millioner af, så alle ansøgninger kan imødekommes - hvis de kan opnå en tilladelse

Lemvig: Landmændenes interesse for at anlægge minivådområder har i år sprængt Miljø- og Fødevareministeriets budget. Det lå dog i luften, at ministeriet måtte finde de penge, som arbejdet koster, og derfor har ministeren Mogens Jensen (S) kigget dybt i kassen og fundet ekstra 60,6 millioner kroner, der kan bruges til arbejdet. Dermed er der nu samlet afsat 193,1 millioner kroner til indsatsen, og det betyder, at alle ansøgninger kan imødekommes i år.

Det vækker glæde hos Lemvigegnens Landboforening, hvor miljørådgiver Helle Kalkrup har hjulpet de lokale landmænd med at søge om de nødvendige tilladelser.

- Det er meget glædeligt, at økonomien nu er på plads, for der er jo ingen landmænd, der går i gang med millionprojekter som dette uden at kende økonomien, siger hun.

De nye minivådområder er et tilbud i landbrugspakken fra 2016. Den giver landmændene mulighed for at bruge mere gødning på deres marker, hvis de samtidigt forhindrer en eventuel udledning ved at anlægge nye mini-vådområder, der renser drævand for kvælstof og fosfor. Områderne kan udlægges uden udgifter for landmanden, da han får betalt gravearbejdet, kompenseres for produktionstab og endda bevarer sin hektarstøtte. Da han oven i købet får mulighed for at gøde mere effektiv og høste mere, har der været stor interesse for de nye områder. Alene i Lemvigområdet er der ønske om at anlægge 18 minivådområder, men de forudsætter, at både landbrugsstyrelsen og kommunerne giver de nødvendige tilladelser. Der skal blandt andet dispenseres fra landzoneloven og i visse tilfælde fra vandløbsloven, så derfor er sagerne endnu ikke afgjort.

- Vi venter stadig på de nødvendige tilladelser, inden pengene til anlægsarbejdet kan udbetales. Derfor går vi alle stadig rundt om den varme grød uden at vide, om vi kan komme i gang, siger Helle Kalkrup.

Flere landmænd har fået en foreløbig tilladelse fra landbrugsstyrelsen, mens kommunens sagsbehandling stadig lader vente på sig.

- Flere andre steder i landet er man i gang med at anlægge minivådområder. Nu håber vi, at vi også snart kan komme i gang i det vestjyske område, hvor det er trukket ud. Men vi er forhåbningsfulde og tror på, det vil lykkes, siger Helle Kalkrup.

Miljø og Fødevareministeriet har i alt modtaget ansøgninger om 338 projekter, der samlet vil være i stand til at reducere kvælstofudledningen på cirka 158 tons pr. år. Det ventes dog ikke, at alle vil opnå tilladelse til at blive etableret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce