Annonce
Holstebro

Flere kvinder springer rekrut

Når det nye hold værnepligtige starter mandag, er der væsentligt flere kvinder i flokken, end for ti år siden. Arkivfoto: Morten Stricker
Der er en omstilling i gang på Jydske Dragonregiment, der får flere kvinder ind for at aftjene værneret.
Annonce

Holstebro: Lige siden man i 1818 ansatte de første kvinder - dog kun i civile stillinger - har der været gjort forskel på mænd og kvinder i Forsvaret. I 1946 kom særlige kvindekorps, men det var først i 1962, at kvinder reelt kunne gøre karriere i Forsvaret, og vi skal helt frem til 1988 for  at kvinder reelt kunne gøre tjeneste i egentlige kampenheder. Dengang også med undtagelser, da kvinder blandt andet ikke kunne blive jagerpiloter.

Og selv i 2020 er der forskel. Da det for mænd er en pligt. For kvinder en ret. Alligevel er fordelingen på vej mod et mere ligeligt niveau. Det gælder også, når nye rekrutter skal prøve kræfter med uniformen i Jydske Dragonregiment.

- Vi ser flere og flere kvinder, der gerne vil ind og aftjene deres værneret, siger regimentschef, Anders Poulsen.

I 2010 var 7,7 procent af kasernens rekrutter kvinder. Men på det hold værnepligtige, der begynder mandag, er procenten oppe på 22,3. Der er altså 51 kvinder ud af 228 værnepligtige, til forløbets start. Og det glæder regimentschefen.

- Jeg vil gerne have flere kvinder ind. Når vi i den kommende tid skal opbygge enheder, skal vi ud og hverve rigtigt mange. Og vi har simpelthen ikke råd til at se bort fra en halv ungdomsårgang. Og jeg er varm fortaler for, at der skal flere kvinder i Forsvaret, og vi må gerne komme endnu højere op i procenttallet, siger han.

Annonce

Fysikken

Og så kommer vi til et spørgsmål, som det nok er de færreste regimentschefer, der vil svare - i generelle vendinger - på. Er der forskel i den fysiske styrke hos de mænd og kvinder, der indtræder i værnepligten? Det vil regimentschef Anders Poulsen ikke kommentere på.

Men korrekt er det, at flere arbejdsopgaver over årene er blevet mindre fysisk krævende i takt med den teknologiske udvikling.

- Mange løfteopgaver er afløst af materiel - for eksempel når man skal skifte bælter på et en kampvogn. Ligeledes i forhold til ammunitionen, hvor der førhen var nogle arbejdsstillinger, der kræver en særlig fysik, siger han.

Annonce

Det nye hold

Holdet af værnepligtige (og værneretslige), der mandag begynder på kasernen i Holstebro, skulle egentlig have startet den 1. august.

- Men på grund af corona-nedlukning og klargøring kunne man ikke nå at blive klar til den dato. Så det blev besluttet, at alle skulle møde ind to uger senere i stedet, forklarer Ander Poulsen.


- Jeg vil gerne have flere kvinder ind. Når vi i den kommende tid skal opbygge enheder, skal vi ud og hverve rigtigt mange. Og vi har simpelthen ikke råd til at se bort fra en halv ungdomsårgang. Og jeg er varm fortaler for, at der skal flere kvinder i Forsvaret, og vi må gerne komme endnu højere op i procenttallet

Anders Poulsen, regimentschef, Jydske Dragonregiment


Det betyder, at de nye rekrutter får barberet deres uddannelsestid ned til 3,5 måned - i stedet for fire.

- Det bliver mere komprimeret, men det kommer ikke til at betyde det store. Vi skal bare speede uddannelsesprocessen op, siger han og fortæller videre:

- Det vigtigste er, at vi kan nå at udvælge dem, vi vil have videre på Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse (HRU red.) eller sergentuddannelsen. Dem har vi jo så kortere tid til at udvælge.

Annonce

Corona-nedlukning

Det hold, der startede i februar, nåede kun at have en måneds værnepligt, før corona lukkede det hele ned.

- Men der blev det fra politisk hold besluttet, at deres tid tæller som det samme, som normalt - i ansættelsesøjemed. Så må de hente det tabte, når de bliver ansat, siger han.

Og videre i systemet til reaktionsstyrkeuddannelsen - det kom 71 styks. Et tal, der ligger noget højere end de 40-50 stykker, der normalt bliver sendt videre.

- Vi får at vide fra centralt hold, hvo mange vi må tage ind til HRU, og det tal var højere i år, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Struer

Et skridt nærmere en dukkert

Annonce