Danmark

Flere blev sigtet for spritkørsel sidste år: Politiet sætter ind med massiv kontrol i påsken

Den 30. juni 2013 påkører en spirituspåvirket skolelærer 17-årige Camilla Saaby Viftrup og hendes veninde ved Nimtofte på Djursland. Mere end 400 mennesker deltog i begravelsen. Her mødes Camillas klasse med hendes forældre for at overrække den studenterhue, Camilla aldrig nåede at få på. Privatfoto
I 2018 blev mere end 6000 bilister sigtet for spritkørsel. Det er en stigning på cirka 400 sigtelser i forhold til året før. Torsdag startede politiet sin landsdækkende spritkontrol i påskedagene.

Spritkørsel: 6012. Så mange danskere blev taget i at sidde bag rattet med for meget spiritus i blodet sidste år. Det er en stigning i forhold til 2017, da 5594 personer blev sigtet for spritkørsel. Det viser et udtræk, som Rigspolitiet har lavet for avisen Danmark.

Hos Rigspolitiet forklarer politiassistent Christian Berthelsen, at stigningen i antallet af sigtelser til dels kan skyldes, at der har været flere og bedre kontroller sidste år. Men én ting er sikkert: Den mangeårige udvikling med fald i antallet af sigtelser for spritkørsel og færdseluheld, hvor alkohol er involveret, har været sat på standby de sidste fire år.

- Forskellen i antallet af sigtelser kan skyldes, at man lige det år havde lidt flere ressourcer til kontrol. Men vi kan se sandheden i ulykkesstatistikken, og vi er kede af, at antallet af ulykker ikke fortsætter med at falde, siger Christian Berthelsen.

Forskellen i antallet af sigtelser kan skyldes, at man lige det år havde lidt flere ressourcer til kontrol. Men vi kan se sandheden i ulykkesstatistikken, og vi er kede af, at antallet af ulykker ikke fortsætter med at falde.

Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiet

- Et langt, sejt træk

Siden 2014 har antallet af færdselsuheld i Danmark, hvor spiritus er en medvirkende faktor, ligget stabilt på 1300-1400 uheld årligt. Det er dog en halvering siden 2007.

- Jeg tror, at vi har nået et niveau, hvor de sidste, vi skal have stoppet i at køre spritkørsel, skal nås på en anden måde. Rådet for Sikker Trafik begynder nu at lave kampagner med en mere humoristisk tilgang for at ramme en ny målgruppe, siger Christian Berthelsen.

Han tilføjer, at Rigspolitiet hele tiden arbejder på at analysere data for, hvor spritbilisterne kører, og hvorfor de kører med alkohol i blodet. På sigt håber Christian Berthelsen, at det sammen med en ny tilgang fra Rådet for Sikker Trafik kan få antallet af ulykker og sigtelser til at falde igen.

- Det her er ikke noget, vi kan ændre over et år eller to. Vi har fået vendt kurven i december måned, men det var et langt, sejt træk, og noget vi har kørt massivt på i flere år. Det samme er vi i gang med at gøre nu i sommermånederne og i påsken, siger politiassistenten.

Flest spritbilister i Jylland og på Bornholm

Rigspolitiets udtræk viser desuden, at der er store regionale forskelle på, hvor mange personer, der sigtes for spritkørsel. Eksempelvis skete 780 af sigtelserne i Midt- og Vestjyllands Politikreds, mens blot 442 skete i Nordsjællands Politikreds, der har flere indbyggere.

- Det er ikke, bare fordi de har flere kontroller. De har også flere uheld i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Det på trods af at politikredsen har haft ekstremt meget fokus på spritkørsel. Vi ved ikke, hvad årsagen er. Men det kan måske være færre offentlige transportmuligheder, siger Christian Berthelsen.

Bornholms, Midt- og Vestjyllands og Sydøstjyllands Politi er de kredse med flest sigtelser per indbygger i 2018. I den anden ende af skalaen trækker politikredse som Københavns Vestegn, Østjylland og København gennemsnittet ned.

Spritkontrol i påsken

Påsken er en højtid, hvor mange mødes i festligt lag og indtager alkohol. Torsdag startede politiet derfor en landsdækkende spritkontrol.

Politiet opfordrer til, at man på forhånd aftaler, hvem der skal køre bilen hjem efter festlighederne, eller at man tager en taxa eller bus hjem.

Spirituspåvirkede bilister er fortsat involveret i hver femte dødsulykke.

Sigtede for spritkørsel i 2018

Antal sigtede for spirituskørsel per 1000 indbyggere i 2018 fordelt på politikredsene:

Bornholm: 1,39

Midt- og Vestjylland: 1,33

Sydøstjylland: 1,26

Sydsjælland og Lolland-Falster: 1,24

Nordjylland: 1,19

Syd- og Sønderjylland: 1,14

Fyn: 1,10

Midt- og Vestsjælland: 1,09

København: 1,03

Østjylland: 0,89

Københavns Vestegn: 0,77

Nordsjælland: 0,74

0/0
Annonce
Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Danmark

DMI advarer: Risiko for lokale skybrud

Danmark

Paludan sendte brev til 500: Alle i chikaneoffers omgangskreds skulle kende hans version

Kultur For abonnenter

Ny bog: Svenske Greta Thunbergs vej til at blive klimaaktivist

Kultur For abonnenter

Cirkusrevyen: Alt for pæn

Revy: Førhen risikerede man at få en splint i ballen, når man slog sig ned på en af de gamle stole i Cirkusrevyens telt på Dyrehavsbakken. I de senere år er der kommet behagelige, bløde sæder, og i år har denne pæne blødhed desværre bredt sig til scenen. Det begynder ellers godt med et fælles åbningsnummer om krænkelser og politisk korrekthed, som elegant afbrydes af Ulf Pilgaard, der slår fast, at det her er stedet, hvor man netop krænker folk - at det er hele formålet med teltet. Sådan! Desværre viser det sig at være tomme løfter, for krænkelserne udebliver. Hverken publikum eller magthavere sendes for alvor hverken i svedekassen eller skammekrogen. Der er bid i en elegant vise skrevet af Carl-Erik Sørensen, hvori Ulf Pilgaard er bandit i habit, som tilhører ”et misforstået folkefærd, lige fyret, derfor mangemillionær” og i et nummer om de mange penge, som er fosset ud af Skat - også skrevet af Carl-Erik Sørensen - men så stopper pisken. Resten af revyen er ufarlig underholdning, og det går ikke - særligt ikke, når man er Cirkusrevyen, der qua sin størrelse og dermed muligheder er toppen af poppen, klassens anfører. Her må man med rette forvente det bedste inden for dansk revy. Ja, det er valgtid, og virkeligheden kan overhale politiske tekster i en revysæson, som er længere end valgkampen, men det er ikke undskyldning nok til stort set at frede regering og opposition i revysammenhæng. Der er masser af politiske sager fra det forgangne år, som kunne ristes og vrides, men det sker ikke.

Danmark For abonnenter

Se billederne: Greven af Egeskov hemmeligt gift med prinsesse

Danmark

Nu er dommen faldet: Eks-politiker erkender 73 sexorgier i hele Danmark

Annonce