Annonce
Livsstil

Flemming Møldrup er glødende bålentusiast: - Der sker noget med samtalen, når man sidder om et bål

- Ens tanker vandrer frit, når man sidder her og bliver fascineret af et bål. Mine samtaler med mine venner antager en helt anden karakter, når vi sidder omkring en bål, end når vi sidder derhjemme om spisebordet med en flaske vin. Foto: Vibeke Volder
Flemming Møldrup laver mange bål. Med sine venner, sin familie og alene. I ”Bogen om bål” forsøger han at give sin begejstring for bålet videre. Det behøver ikke være kompliceret at komme i gang, siger han.

Flemming Møldrup tager imod ved en bålplads tæt på vejen, der går gennem Jægersborg Hegn i Nordsjælland. De bare bøgetræer strækker sig som antenner mod den grå novemberhimmel, og morgendisen har endnu ikke sluppet sit tag. Træernes blade ligger som et fugtigt tæppe over skovbunden og har stadig en rest af deres efterårsfarver tilbage.

Tv-værten og livsstilseksperten, som er kendt fra DR’s ”Kender du typen” er iklædt en jakke fra Fjällräven med en hvid fleecetrøje indenunder og vandtætte sko fra Adidas. Praktisk beklædning, som går lige så godt midt i skoven som i Københavns brokvarterer.

I begyndelsen af november udkom hans nye bog, ”Bogen om bål”, og det er derfor, vi har sat ham stævne ved bålpladsen, hvor han allerede har tændt op. Flammerne slikker op ad de store stykker træ, som han har arrangeret i grundformen til det, der hedder et pagodebål.

Annonce

- Pagodebålet slår næsten aldrig fejl. Det er et virkelig godt bål, og det passer stort set sig selv, når det kommer i gang, fortæller han.

1. november udkom Flemming Møldrups nye bog, ”Bogen om bål”. Han håber, den kan få flere til at gå ud og bruge naturen, for det har vi brug for, mener han. - Vi er kommet utroligt langt væk fra naturen. Der er ikke ret mange, som, når de går i et supermarked, tænker over, at de grøntsager og det kød, de putter i kurven, er natur. De ser det som produkter på samme måde som tamponer og elpærer, og hvad vi nu ellers går i supermarkedet og køber. Foto: Vibeke Volder

Han er dog ikke helt tilfreds. Et travlt program er skyld i, at han ikke kunne nå at hente brænde ved sit sommerhus. Træet på bålet er derfor fra en tankstation, og det er for fugtigt. Bålet syder, og hvid, våd røg stiger op.

- Jeg ved ikke, om vi kan få mere gang i det. Jeg ville jo gerne have haft sådan et stort, smukt flammende bål, men jeg er lidt skuffet over brændet. Jeg prøver at stable det, så må vi se, hvad der sker, siger han.

En løve i bur

Bål er en æressag for Flemming Møldrup. Egentlig har han altid lavet bål, men det er først i løbet af de seneste par år, at han er begyndt at dyrke det at lave bål. Han sidder på en stor gren fra et bøgetræ, som er blevet skåret af i løbet af sommeren, og som nu fungerer som bænk ved bålpladsen.

- Bål er blevet en sindssygt vigtig del af min naturoplevelse. Det var det ikke i begyndelsen. Jeg startede med at bruge en masse tid i Klitmøller, hvor jeg surfede og stod på stand-up-paddle og brugte enormt meget tid i havet. Der fandt jeg ud af, at jeg trivedes med at være ude, også mere end jeg troede, jeg ville. Og så greb det om sig, fortæller han.

Flemming Møldrup har flere økser. Hans skovøkse er en kopi af en vikingeøkse, som blev fundet ved en udgravning i Norge. ”Den er meget smuk, synes jeg, den kan sidde i min skuldertaske og vejer ikke meget. Den er ikke egnet til at hugge store døde stykker træ, men til gengæld hugger den uden problemer grene af træerne og flækker mindre stykker træ. Hvilket er præcis det, jeg bruger den til,” skriver han i bogen. Illustration: Claus Rye
Flemming Møldrup har altid sin foldesav med i skoven, så han kan save grene af døde træer. Den løser de opgaver, som han ikke kan klare med en økse. Illustration: Claus Rye

Han begyndte at vandre og sove i sheltere med sin hustru, og pludselig var bålet blevet en stor del af attraktionen ved udelivet.

- Folk, der dyrker triatlon eller løber maraton, går rundt som en løve i et bur, hvis der går for lang tid mellem, at de kommer ud. Sådan har jeg det med bål. Det er blevet sådan et sted, hvor jeg søger hen og, ja, får svar på mange ting. Jeg finder ro i det, og jeg tænker godt, når jeg sidder ved et bål, siger han.

I det hele taget søger han oftere og oftere naturen og sit eget selskab, når han har brug for at trække stikket.

- Jeg blev ramt af en erkendelse, da jeg surfede i Klitmøller. Det med at ligge ude i Vesterhavet på et surfboard og befinde mig i et element, som jeg ikke kunne kontrollere. Det gjorde noget ved mig. Man bliver mindet om, at man i princippet bare er en ubetydelig lille prik her på jorden, og det er der noget befriende ved. Når jeg tog fra København og var stresset i bund og så brugte nogle timer på havet, kunne jeg mærke, at jeg var blevet mere rolig. Der var nogle ting, som var helet. Det er samme oplevelse, jeg har, når jeg laver bål. Jeg kommer hjem mere rolig, end da jeg gik ud, siger Flemming Møldrup.

Annonce

Respekt for naturen

Vi går på jagt efter egnet træ i skovbunden. Flemming Møldrup sanker kun træ, som allerede er dødt. Det, der ligger på jorden bliver hurtigt for fugtigt, mens det, der stikker op fra skovbunden, som regel kan bruges. Han knækker en gren af et rådnende træ og brækker den midtover med knæet.

- Det var et fint knæk, det der. Det kan man godt få ild i, siger han om bøgetræsgrenen, før han arrangerer den på bålet, som hurtigt får fat i det tørre træ.

Flemming Møldrup har taget en tradition fra en af sine venner til sig: - Når man laver bålkaffe, så tager man en lille pind og stikker den ind i ilden. Når pinden begynder at brænde, stikker man den ned i sin kaffe og rører rundt med den. Så overfører man ildens kræfter til kaffen. Det er fjollet, men det er også ret hyggeligt - og sæt, han har ret. Foto: Vibeke Volder

For Flemming Møldrup handler det om respekt for skoven og for naturen, når han sætter principper for sig selv om, hvordan han samler træ. Alle kan lave bål med noget brænde fra tankstationen og en dunk lampeolie, men det er der ikke noget interessant i.

- Det handler også om at vise respekt for naturen og gøre sig umage. Kun at tage det træ, man skal bruge, flække det i den rigtige størrelse og save grene. Det er en respekt, som minder om den, en jæger på jagt viser naturen, tror jeg, siger han.

”Bogen om bål”

Er en naturbog, som dels er en praktisk guide til, hvordan man laver bål og dels en personlig beretning om bålets betydning for forfatteren og for menneskeheden historisk.

Bogen indeholder en indføring i at lave bål fra det helt basale til mere avancerede teknikker. Læserne får også en indføring i, hvordan forskellige typer af træ kan påvirke bålet. Birk er en blød træsort, som brænder hurtigt og er godt til optænding, mens bøg, som er en hård træsort, giver mere varme og gode gløder til at lave bålmad. 

Bogen udkom 1. november på forlaget Grønningen 1. 

Han har også respekt for naturen i en anden forstand, nemlig den respekt, man viser potentielt voldsomme elementer, som man ikke altid har kontrol over. Da han for nogle år siden var ude at surfe på Bali, blev han kastet rundt i en stor bølge. Det kunne være gået galt, men han slap med en forskrækkelse og påmindelsen om, at vi ikke selv bestemmer, når vi begiver os ud i naturen.

- Der lærte jeg, at man skal opføre sig ordentlig, når man er ude i naturen, for det kan hurtigt gå galt, hvis man ikke ved, hvad man laver. Det samme gælder for ild. Nu sidder vi her, og det er hyggeligt og smukt, men hvis vi sad her en varm sommerdag, hvor skoven var helt tør, så kunne vi hurtigt transformere den her skov til et flammehav, hvis vi var uforsigtige, siger han.

Annonce

Det gode liv i naturen

I sit sommerhus, hvor han også har lavet bålplads, har Flemming Møldrup alt sit bålgrej. Og samlingen vokser. Han bruger tændstål til at tænde sine bål, og desuden har han som regel sin foldesav og en økse med. Han har to økser, den ene er en kopi af en 1000 år gammel vikingeøkse, som blev udgravet i Norge for nogle år siden, og øksen betyder noget for ham. Som godt, pålideligt værktøj kommer til at betyde noget for den, som bruger det.

- Min kone spurgte mig, hvorfor det var fedt med den vikingeøkse, og det kan være svært at forklare. For det første er den ret smuk, og for det andet er den lille nok til, at man kan have den med i sin rygsæk. Og så giver den en forbindelse til tidligere mennesker, som har brugt bålet for at varme sig og for at overleve. Der er noget romantik over den, siger han.

Pagodebålet er et af Flemming Møldrups personlige favoritbål. Det er en firkant, man bygger ovenpå, og der er hul i midten. Der er noget arbejde forbundet med bålet, men når det er i gang, passer det sig selv. Illustration: Claus Rye

Online følger han en række bushcraft-folk, som lever i naturen. Det er folk, som tager deres udeliv til det ekstreme, men det simple liv i naturen fascinerer Flemming Møldrup, som ikke bruger så meget tid i naturen, som han selv ville ønske.

- Jeg bor ikke i København, fordi jeg synes, det er verdens fedeste by. Jeg bor der, fordi det er praktisk, og fordi jeg har en datter, som har sit liv i København. Allerhelst ville jeg bo ved vandet og ved skoven. Måske på en ø. Naturen betyder enormt meget for mig, og der kommer København til kort. Selvom der er parker, så er der ikke meget vild, bynær natur, fortæller han.

Planen er, at han flytter ud af byen med sin hustru, når tiden er inde til det. Hvor det bliver, ved han ikke endnu, men det bliver i naturen.

- Jeg har en del venner, som allerede har taget det spring, og som nu bor i på Langeland eller Fanø og lever gode liv der. Det har jeg stor respekt for, siger han.

Annonce

Alene med sit bål

Da flammerne endelig har fået ordentlig fat i det fugtige træ, er interviewet ved at lakke mod enden, og morgendisen er lettet fra skoven. Duften af bål sidder i tøjet.

- Jeg bliver lige ved det og sørger for, det brænder ordentlig ud, siger Flemming Møldrup.

Selvom det i dag er så fugtigt, at bålet næppe udgør nogen risiko, skal det gøres ordentligt. Hele vejen igennem.

- Bekymringer bliver mindre vigtige, når man sidder og kigger ind i bålet. Der sker noget med samtalen, uanset om man sidder sammen med sine venner eller sidder alene. Og over tid, måske, finder man også ud af noget om sig selv, siger han.

”Varmen fra vinterilden er varmen fra vores fortid. Derfor er vinterbålet ikke kun et hyggeligt og varmende bål, men også et livgivende og en påmindelse om, hvad ilden har betydet for os mennesker op igennem evolutionen,” skriver Flemming Møldrup i ”Bogen om bål”. Foto: Vibeke Volder

Med sin nye bog håber Flemming Møldrup, at han kan gøre det nemmere for folk at tage springet og komme ud og opholde sig i naturen.

”Bogen om bål” er udgivet af forlaget Grønningen 1. Illustration: Claus Rye

- Bogen er en guide til, hvordan man nemt kan komme i gang med at tage ud og lave bål. Det behøver ikke være svært. I dag har vi en smuk morgen, selvom vi sidder lige op ad vejen. Jeg tror, man skal passe på med ikke at gøre naturen til et projekt. Hvis du ikke har andet, er det jo fint at tage på tanken og købe en pose brænde og tage af sted. Hvis man ikke kan bruge et tændstål, så virker det lige så fint med tændstikker. Og så skal man tage sin familie med og se, hvad der sker, siger han.

Annonce
Holstebro

Forældre i tvivl om vaccination af deres børn: - Vi vakler simpelthen sådan, om vi skal eller ikke skal

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

TTH tabte for femte gang i seks kampe: - Det var langt under det niveau, vi skal have

Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH tabte på udebane til oprykkerne fra Skive

Holstebro

26-årig fængslet for at trække køkkenkniv, sætte den mod nakken af en person og sige: 'I will fucking kill you'

Erhverv

Tre butikker ser tilbage på Black Friday og frem mod en hverdag med mundbind: Det værste er faktisk de ting, vi begynder at have i restordre

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Holstebro For abonnenter

Byrådets længst siddende medlem røg ud, og det er glædeligt

Kultur

Mohamad flygtede fra krigen: Nu er han manden bag stjernerne i Vild Med Dans

Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Holstebro

26-årig anholdt for at gribe køkkenkniv og true tre personer på livet, da de bad ham skrue ned for musikken

Struer For abonnenter

De skiltes som uvenner, men efter 82 år er de igen de bedste venner på plejehjemmet: - Jeg blev sgu sur, da han sagde, at jeg lugtede af ko

Leder For abonnenter

Lad det blive ved pas og mundbind - den sunde fornuft kan sagtens klare resten

Annonce