Annonce
Holstebro

Fiskeristop: Vi prøver os frem, for vi har aldrig oplevet det før

Eventuelle bøder for overtrædelse af fiskeristoppet kommer til at "afhænge af omstændighederne". Arkivfoto: Jørgen Kirk

Holstebro Kommune har ikke tidligere prøvet at stoppe fiskeri i Storåen. Men nu skal der udarbejdes regler til eventuelt brug i fremtiden.

Holstebro: Uanset om det er klimaforandringer eller et særligt tilfælde, der gør, at hele landet nu lider under tørke, så er der brug for et sæt regler for fiskestop fremadrettet, mener biolog Jakob Larsen, Natur og Miljø, Holstebro Kommune.

- Mig bekendt har vi ikke tidligere haft stop i fiskeriet i Storåen. Jeg forventer, at der fremadrettet udarbejdes centrale regler for fiskestop ved for høj temperatur, men det skal gerne være på en måde, så der lukkes i en periode og ikke som utallige ændringer i løbet af fiskesæsonen, siger biolog Jakob Larsen.

Han har netop været ude og justere kommunens infoskilte tre steder ved Storå. Der skiltes om det midlertidige fiskestop ved Kvickly, broen ved Vængerne og ved kanopladsen ved Vemb Bro.

- Hvad koster det, hvis man overtræder fiskestoppet - det kunne jo være, man fiskede et sted, hvor der ikke står et skilt?

- Inden man tager på fiskeri, er man forpligtet til at sikre sig, at der rent faktisk er fisk tilbage af laksekvoten på www.svstoraa.dk og her forventer jeg, at der vil komme info om fiskestop. Jeg kan ikke svare helt præcist på, om der vil blive udstedt en bøde, hvis man overtræder forbuddet. Det kommer an på omstændighederne, men generelt har bøder udstedt af fiskerikontrollen ligget i omegnen af 3500 kroner, fortæller Jakob Larsen.

- Har I nogensinde oplevet overtrædelse af forbud?

- Det er HOF (Holstebro Fiskeriforening), der udfører kontrol for kommunen. Jeg tror nok, at der har været enkelte overtrædelser af forbud, som for eksempel regler om ikke at have modhager på krogen ved fiskeri i vandløbene i Storåsystemet.

Annonce
Sådan ser de kommunale skilte om fiskeri ud nu. Foto: Jakob Larsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Esmark: Bedste sæson nogensinde

Leder For abonnenter

De må gerne sole sig i dag

Der er heldigvis stadig nogle af de politikere, der sad i det hedengangne Ringkøbing Amtsråd for 40 år siden, som er i live. De kan så i dag glæde sig over, at de fremstod som fremsynede folk, der tog en beslutning, der kostede penge, men som fik overordentlig stor betydning for en stor del af Vestjylland. Man besluttede nemlig, at der skulle oprettes flere gymnasier - blandt andet i Lemvig og Ringkøbing. Og når disse gymnasier nu kan fejre en rund dag, så er de beviset på, at det kunne lade sig gøre at hæve uddannelsesniveauet hos de unge i Vestjylland ganske betragteligt. Afstandene for 40 år siden betød nemlig, at det var de færreste i folkeskolens afgangsklasser, der tog en studentereksamen. Det var noget for de få, og det var i mange hjem slet ikke et tema, fordi der ikke var tradition for det, og fordi det var noget, der lå langt væk både fysisk og mentalt. Men så besluttede amtsrådet, at nu skulle afstanden formindskes. I løbet af forholdsvis få år betød det et løft af dimensioner for uddannelsesniveauet. Ikke blot søgte de unge til gymnasierne, men øvrige ungdomsuddannelser blev trukket med op. Børnene blev mønsterbrydere i familier, der aldrig havde satset på uddannelse, og i dag kan de vestjyske kommuner bryste sig af meget høje procentdele af de unge, der tager en ungdomsuddannelse. Der er derfor al mulig grund til at hejse flaget for dette 40 års jubilæum, og de efterhånden ældre tidligere amtsrådsmedlemmer må gerne sole sig i det. For det var fremsynet. I dag gælder det så om at holde fast i, at der ikke er langt til uddannelse. Centralisering har gennem mange år været et nøgleord, og det har været det letteste, når der skulle spares. Heldigvis har nogle holdt fast. Tænk blot hvad det har betydet for Vestjyllands folkeskoler, at der på trods af utallige forsøg på lukning fortsat er en lokal læreruddannelse. For 40 år siden investerede man i uddannelse. Det skal vi fortsat gøre. Alternativet er skræmmende. Afstanden har stor betydning for hele landet for, om der er er en attraktiv uddannelse for alle landets unge.

Annonce