Annonce
Indland

Fiskere om lavere kvoter: Kommer til at koste job

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Fra næste år skal der fanges færre fisk i Østersøen, og det kan koste flere fiskere deres arbejde, lyder det.

Det kommer til at koste arbejdspladser, at de danske fiskere fra næste år skal til at fange færre fisk.

Sådan lyder det fra næstformand i Danmarks Fiskeriforening Kim Kær Hansen, efter at EU-landene mandag aften blev enige om en reduktion i fiskekvoterne i Østersøen.

- Det er beklageligt, og det kommer til at koste arbejdspladser. Det er jeg sikker på, siger Kim Kær Hansen.

Op til mødet mellem EU-landene havde EU-Kommissionen fremlagt et forslag til næste års fiskekvoter, hvor silde- og torskekvoterne for 2020 i den vestlige Østersø sænkes henholdsvis 68 og 71 procent.

For Danmark betyder forhandlingen, at torskekvoten bliver reduceret med 60 procent, og sildekvoten bliver reduceret med 65 procent.

Men selv om kvoterne ikke er reduceret lige så meget, som der var lagt op til, så er der utilfredshed i Danmarks Fiskeriforening, som repræsenterer de danske fiskere.

- Vi synes, det er et dårligt resultat. Det er ikke et brugbart resultat, der er kommet ud af det. Det må vi bare erkende.

- Nu må vi læse på det og få det set ordentligt igennem, i forhold til hvad det indebærer. Og så må vi tage den derfra. Men det er ikke et resultat, vi kan bruge. Vi er skuffede, siger Kim Kær Hansen.

Hovedargumentet for at reducere de danske fiskekvoter har været en sikring af fiskebestanden i Østersøen.

Det ønsker de danske fiskere selvfølgelig også at være med til, understreger næstformanden fra Danmarks Fiskeriforening.

Han havde bare håbet på, at man i stedet for en stor reduktion fra det ene år til det andet kunne have delt reduktionen ud over flere år.

- Vi synes, at man skulle være gået med en tilgang, hvor man i stedet for et eller to hop kunne være gået med tre og så stadig nå samme resultat.

- Men nu er det blevet sådan her, og det må vi forholde os til, siger Kim Kær Hansen.

Ifølge Danmarks Fiskeriforening var der sidste år 4753 erhvervsfiskere med en såkaldt A-status.

Det vil sige, at de som udgangspunkt tjener størstedelen af deres indkomst på havet.

Gennemsnitsalderen på erhvervsfiskerne var i fjor 51,49 år.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce