Annonce
Erhverv

Firma har godt øje til Thorsminde: Ambition om servicehavn for vindmøller

Firmaet NorSea vil gerne servicere den kommende Thor Havmøllepark fra Thorsminde - men det forudsætter dog, at det firma, som skal opstille vindmølleparken, spiller med. Fra venstre projektchef Hans K. Jepsen og logistikchef Anders Aalund Olsen, begge NorSea, havnechef Lisette Sønderby og bestyrelsesformand Poul Willadsen fra Thorsminde Havn samt borgmester H.C. Østerby (S). Pressefoto: Ole Mortensen
Esbjerg firma er klar til at etablere servicehavn for den kommende Thor Havmøllepark i Thorsminde, og det vil give 30-40 jobs. Det forudsætter dog, at NorSea får kontrakt med det konsortium, der vinder projektet med de mange vindmøller.

HOLSTEBRO: Kommunen har en klar ambition om, at Thorsminde skal være servicehavn for den kommende Thor Havmøllepark. Og nu har firmaet Norsea, der servicerer og vedligeholder havvindmøller, lavet en aftale med havnen om at etablere en base i Thorsminde. Dog under den klare forudsætning, at Norsea ender med at få kontrakten på vedligeholdelse.

Seks firmaer og konsortier er forhåndsgodkendt til at byde på at opføre Danmarks hidtil største havmøllepark med cirka 100 kæmpestore vindmøller i havet mindst 20 kilometer fra kysten.

- Vi er dialog med flere af de seks firmaer, og regner også med at komme i dialog med de resterende om at stå for service og vedligeholdelse, når vindmøllerne er i drift. Og Thorsminde er en god placering, som vil begrænse transporttiden, siger Anders Aalund Olsen, der er logistikchef hos Norsea, som har årelang erfaring i at levere service på havvindmøller fra en basehavn.

Annonce

Det vil kræve, at der bliver bygget både lager og mandskabsfaciliteter på havnen.

- Lige nu designer vi, hvad der kan bygges, og det viser vi vindmøllefirmaerne. Og herunder er det væsentligt, at kommunen allerede har forberedt, at der kan anlægges en heliport på havnen, sige Anders Aalund Olsen.

20-30 ekstra jobs

Han forventer, at service på møllerne vil kræve 20-30 mand. Dertil kommer kaptajn, styrmænd og mandskab til at sejle de fire-fem 20 meter lange mandskabsbåde, som skal sejle mandskab og grej ud til møllerne, når de står færdige.

- Der vil også være behov for overnatningsfaciliteter, siger Anders Aalund Olsen.

Forventningen er, at selve vindmøllerne vil blive udskibet fra Esbjerg, når de skal opstilles. Service på møllerne er relevant, når møllerne kommer i drift fra 2024 og senest i 2027.

Logistikchefen forventer en afklaring i 2022 på, om Norsea vinder serviceopgaven.

Det vil også være muligt fra Thorsminde at servicere vindmøllerne i Vesterhav Syd og Nord, som Vattenfall skal opføre.

- De har eget mandskab, men vi vil kun yde ekstra services, siger Anders Aalund Olsen, som vurderer, at der kan blive placeret en helikopter permanent i Thorsminde.

- Det vil gøre det langt hurtigere at komme ud til havmøllerne, siger Anders Aalund Olsen.

Norsea er også i dialog med Hvide Sande og Thyborøn havne om at etablere service på andre havmøller derfra.

- Thorsminde har både den fordel, at det er tættere på Thor Havmøllepark, og at det er en mindre havn, som ikke er helt så trafikkeret.

Borgmester H.C. Østerby (S) er glad for aftalen med Norsea.

- De er de største på markedet med service af vindmøller fra Esbjerg, og det er helt vildt vigtigt i målet om, at Thorsminde skal være servicehavn og med forsyningskæder til havmøllerne, siger H.C. Østeby, som tror og håber, at det vil lykkes at komme helt i mål.

Til efteråret går byggeriet i gang af Thorsminde Seafood, som skal opdrætte cirka tre millioner kilo ørreder i det nye anlæg.

- Det vil være en kæmpestor omstilling i Thorsminde med ørredproduktion og måske vindeventyr oveni, og det vil give mange nye jobs oveni den turisme og fiskeri, der i forvejen er i byen, siger H.C. Østerby.

Annonce
Kultur

Her møder Karina Kandis-Johnny for første gang i 17 måneder: - Jeg burde nok ikke have taget makeup på, for jeg kommer til at tudbrøle

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Spisested har været 'forladt' i over fire måneder: Gæster undrer sig

Holstebro For abonnenter

De ældre skal have de fleste penge, men minimumsnormeringer kan splitte byrådet

Holstebro

Halvdelen af punkterne i familieudvalget er hemmelige: - Vi sætter altså ikke mere på den lukkede dagsorden, end vi må

Erhverv

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Struer

Kommuner: Lad os drøfte en Naturnationalpark i Klosterheden

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Et ansvar, som de unge ikke har fortjent at stå med, men skal have ros for at løse efter bedste evne

Erhverv

Mikkel er en af Danmarks bedste lager-lærlinge: - Jeg kan godt lide at holde styr på tingene

Navne

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Holstebro

Den gamle beredskabsbygning undersøges for giftstof-forurening: Nabo tør ikke spise frugt fra haven

Sport For abonnenter

Trods halvstort TTH-nederlag i Lissabon: - Vi har stadigt en chance i returkampen

Erhverv

Ville du kunne klare dig gennem en dag på lidt olivenolie, et par græskarkerner og måske et par bær? For Josep er det hverdag, og diæten giver ham masser af energi som både musiker og ingeniør

Annonce