Annonce
Holstebro

Fire minkfarme under mistanke: Det kan blive en massakre

Med fire nye minkfarme, som er under mistanke for corona, risikerer over halvdelen af de 112 minkfarme i Holstebro Kommune at skulle slås ned, fordi de ligger inden for 7,8 kilometer zonen. Altså hvis smitten bliver bekræftet. Arkivfoto: Morten Stricker
Med fire nye minkfarme under mistanke, risikerer de fleste minkfarme i kommunen nu at blive ramt - herunder farme tilhørende formanden for minkavlerne og formanden for minkfodercentralen.
Annonce

Det er en træls situation. Vi har fået at vide, at vi er under offentligt tilsyn, men ellers ved vi ingenting

Minkavler Svend Støvring, som har cirka 9500 mink på Falsigvej sammen med sin bror.


HOLSTEBRO: Coronasmitten har nu for alvor indtaget minkfarme i Holstebro Kommune. Fredag morgen er fire farme under mistanke - ud over den minkfarm ved Råsted, hvor dyrene er slået ned.

De tre mistænkte farme er i Naur-området, mens den fjerde er ved Struer Landevej. Det betyder, at et kæmpestort område fra Vemb i vest til Struer i nord og til Hvam og Mejrup i øst er indenfor den 7,8 kilometer zone, hvor dyr bliver slået ned, hvis smitten bliver bekræftet.

- Vores erfaring er desværre, at farme, som er under mistanke, også viser sig at være smittet. Så det er en meget stor del af farmene i området, som nu risikerer at forsvinde, og det er et stort slag, siger Birger Primdahl, der er formand for Holstebro Minkfodercentral.

Der er 112 minkfarme i Holstebro Kommune, hvor de 14 allerede er "dødsdømt". Nu risikerer cirka 50 andre farme at blive ramt af myndighedernes krav for nedslagtning.

Primdahl har selv fire farme med cirka 55.000 mink, som nu er i farezonen.

- Over 70 procent af de 140 farme, som Holstebro Minkfodercentral leverer til, risikerer at blive ramt, siger Birger Primdahl.

Annonce

Dybt berørt

Tre minkavlere indenfor få kilometer vest for Naur venter nu på den endelige dom.

- Det er en træls situation. Vi har fået at vide, at vi er under offentligt tilsyn, men ellers ved vi ingenting, siger Svend Støvring, som har cirka 9500 mink på Falsigvej sammen med sin bror.

Der var tegn på smitte i de prøver fra døde mink, som han indsendte mandag - og onsdag fik han besked.

- Men Fødevarestyrelsen kommer måske først og tager prøver fredag - og hvor vi så først får svar mandag. Det er da et paradoks, hvis folkesundheden virkelig er truet. Det er under al kritik, siger Svend Støvring, som har haft mink i 33 år.

Annonce

Formand i farezonen

Ib Lundgaard, der er formand for Holstebro Pelsdyravlerforening, har en farm nord for Mejrup, som også er i risikozonen.

- Nu sker der det, som vi hele tiden havde frygtet. Det er træls - og så tæt på pelsningssæsonen, siger Ib Lundgaard, som har ringet rundt for at høre om muligheden for at skaffe nye avlsdyr, hvis han mister sine egne mink.

- Men det kan blive næsten umuligt at få nye mink. Det her vil blive et kæmpedyk for minkbranchen, siger han.

Birger Primdahl er normalt en rolig minkavler, men lige nu er han både vred og frustreret.

- Hvis man gerne ville lukke minkbranchen i Danmark, så kunne det her være måden, siger Birger Primdahl, som ikke forstår den nuværende strategi med masseaflivninger.

- Ingen ved, om det er fugle, mennesker eller insekter, der spreder smitten, så det her er et slag i luften, som ikke garanterer nogen smittebegrænsning.

- Hvis vi blot fik en måneds arbejdsro, så ville 85 procent af minkene være pelset, og smittetrykket være langt mindre, siger Primdahl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce