Annonce
Indland

Fire danskere er på vej hjem i fly fra den kinesiske by Wuhan

Billedet stammer fra et fly, der torsdag var på vej til at lette fra Wuhan. Ombord var en gruppe franske statsborgere. Foto: Hector RETAMAL / AFP
De første danskere er på vej hjem med fly fra Wuhan i Kina til Europa efter udbrud af coronavirus.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sidder fire danskere i et fly på vej fra storbyen Wuhan i Kina, hvor der er udbrud af coronavirus, til Europa. Det oplyser han til TV2 News, og han bekræfter det i et skriftligt svar til Ritzau.

- De første borgere er nu på vej hjem fra Hubei-provinsen i Kina, skriver Jeppe Kofod.

- Jeg er meget glad for, at der allerede nu ses konkrete resultater af beslutningen om at sende et udrykkerhold fra ambassaden i Beijing til Wuhan for at hjælpe de berørte borgere hjem.

Flyet har i første omgang kurs mod et andet europæisk land, men de fire danskere forventes til Danmark i løbet af eftermiddagen.

- Borgerne er blevet fløjet ud i tæt samarbejde med Storbritannien og Spanien. De forventes at mellemlande i et europæisk land senere i dag og vil herfra blive fløjet videre med et af forsvarets fly til Danmark, forklarer Jeppe Kofod.

- Derudover vil jeg gerne kvittere for et meget tæt og godt samarbejde mellem Udenrigsministeriet og andre danske myndigheder om denne vanskelige opgave.

- Det gælder ikke mindst Forsvaret – som blandt andet har stillet fly til rådighed – og selvfølgelig sundhedsmyndighederne, som vil have ansvar for modtagelsen af borgerne i Danmark.

Storbritannien har fredag sat gang i en evakuering af egne borgere fra Wuhan.

Fredag morgen dansk tid oplyste den britiske regering, at et fly med 83 britiske statsborgere og 27 borgere fra andre lande var taget fra Wuhan. Det står ikke klart, om det er det fly, som danskerne befinder sig på.

Det er dog oplyst, at når danskerne lander i Europa vil Forsvaret flyve dem det sidste stykke hjem til Danmark.

Ifølge TV2 News er der tale om et fly, der ifølge flyovervågningstjenesten Flightradar24 har kurs mod en britisk lufthavn.

Vestlige lande er begyndt at flyve borgere ud af Wuhan i Kina efter et udbrud af coronavirus, der har kostet mere end 200 livet. Mere end 9000 er smittet.

Flere luftfartsselskaber - herunder SAS - har stoppet alle rejser til Kina på grund af virusudbruddet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ros fra politiet: Folk holder afstand

Søndag ifølge

Flere hobbybagere og færre fritidsbetjente, tak

Vi bager mere under coronakrisen. Det læste jeg forleden i en artikel, som tog afsæt i danskernes ændrede indkøbsmønstre i denne tid. Og kigger jeg på min egen husstand, kan jeg bekræfte tendensen. Men det kan altså være et tilfælde. Vores ovn afgik ved døden kort før nedlukningen af landet, og erstatningen er sådan en sag med dampdysser og specialfunktion til hævning af dej. Og det er en fornøjelse. Jeg har sågar indkøbt hulplade og bageenzymer, så jeg nu - næsten - kan konkurrere med bagerens rundstykker. Min opskrift får du i bunden af denne klumme. Engang forestillede jeg mig faktisk, at jeg skulle være bager. Jeg kunne som barn godt lide den følelse af stolthed, det gav mig, når jeg ved at blande mel, vand og gær kunne fremstille noget, der mindede om brød. Og fulgte jeg en opskrift nøje, blev det nogle gange ligefrem godt. Det var en stor tilfredsstillelse. Skulle jeg pege på en enkelt positiv ting, jeg har fået ud af de seneste ugers ekstra hjemmetid, er det bageriet. Det bidrager til hyggen og en smule til stoltheden - og det minder mig ind imellem også om, hvorfor det var helt rigtigt, at jeg ikke blev bager. Vi er nok mange, som ikke blev det, vi forestillede os engang. I dagens avis kan du læse om en, der er blevet lige det, han drømte om. I et afskedsinterview svarer den afgåede direktør for Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Kaasgaard, på en række mere eller mindre skæve spørgsmål, som er med til at beskrive ham som menneske. Formen er måske lidt spøjs, men den virker ret godt. Vi får et godt billede af, hvad der har formet manden. Og hvis du keder dig i dit corona-hi, kan jeg klart anbefale dig at løbe spørgsmålene igennem og prøve at svare på det samme. Noget vil måske overraske dig, hvis du tør at være helt ærlig. Det var, da jeg læste den artikel, at jeg kom i tanke om, at jeg engang faktisk drømte om at blive bager. Modsat Jens Kaasgaard er jeg ikke nået langt med den drøm. Der er nok flere, der ligesom politidirektøren drømte om at få en fremtid i uniform. Og måske har kedsomheden i en coronabegrænset hverdag genskabt ambitioner hos en og anden, ligesom jeg har genfundet passion for bageriet. I hvert fald kan jeg konstatere, at der er dukket ret mange fritidspolitibetjente op på det seneste. Jeg forsøger virkelig på at se alle de positive ting, denne krise også gør ved vores samfund. Hvordan vi hjælper hinanden og støtter op om positive tiltag. Hvordan vi bidrager til at stoppe smitten ved at give køb på vores frihed. Hvordan vi generelt tilsidesætter os selv for at hjælpe helheden. Det, vi med et flot ord kalder samfundssind. Eksemplerne er mange, men nogle gange bliver samfundssindet overskygget. Eller måske er det et misforstået samfundssind, der tager over. Jeg har den seneste uge set talrige eksempler på det civile politikorps, som med egen mavefornemmelse og verdensbillede som rettesnor drager i krig mod dem, der fejler. De skyldige og alle dem, der ikke gør det godt nok. Myndighedernes officielle corona-stikkerlinje blev - heldigvis - nedlagt før den rigtig kom i drift. Men lysten til at påpege andres mangler trives alligevel. Det rigtige politi modtager en strøm af henvendelser fra folk, der er bekymrede over andres opførsel. Vi ser fingre, der peger insisterende på dem, der bærer skylden. For nogen må jo have den. Bevæger man sig ud på sociale medier - jeg anbefaler at lade være - kan man se, hvordan hobbybetjentene trives. Der bliver både anklaget, ført rettergang og dømt i den offentlige gabestok. Og det er på ingen måde kønt. For at citerer majestæten: Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Så hellere friske rundstykker. Du skal bruge 25 gram gær, 3 dl lunken vand, 500 gram hvedemel, 12 gram hvedesur (det er surdejspulver, red.), 10 gram bageenzymer og 12 gram salt. Hemmeligheden er i enzymerne og surdejen. Og i at ælte det hele godt på røremaskinen i 10 minutter. Form derefter 12 rundstykker. Pensl med vand, dyp i blå birkes. Lad dem hæve et lunt og fugtigt sted i 40 minutter. Bag ved 210 grader varmluft og gerne damp til de er pæne og sprøde - I min ovn tager det 13 minutter. Velbekomme.

Danmark

Live: Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne anbefaler at udbetale indefrosne feriepenge under coronakrisen

Navne

Bo er en af de 100, der må arbejde i FN i Wien: Man tænker virkelig på 'Palle alene i verden'

Annonce