Annonce
Navne

Finn fra Brighton: 75 procent af alle vores flyvninger er aflyst

På grund af sit arbejde kan Finn ikke have hund - men han kan låne, og det gør han. Dette er naboens hund Kimi. Privatfoto
Finn Christensen, der stammer fra Holstebro, er purser hos flyselskabet British Airways. Lige nu aner han ikke, hvornår han skal på arbejde igen.

England: - Jeg sidder lige her i vores dejlige have og kigger på en skyfri himmel. Så lidt godt er der da at sige om situationen - heldigvis har jeg det her lille paradis...

56-årige Finn Christensen, der stammer fra Holstebro, har boet i den sydengelske kystby Brighton siden februar 1996. Og siden 1985 har hans arbejde været om bord på fly - først for Sterling, så for Emirates, derpå for Mærsk Air, og siden 1996 for British Airways, hvor han i dag er purser.

- Hvad det er? Det er ham, der bestemmer om bord - du ved, hvilken læbestift stewardesserne skal bruge og hvilke sko, stewarderne skal gå med, ler han i telefonen, og siger så, mere alvorligt:

- Det er mig, der leder arbejdet i kabinen og det er mig, der har kontakten til kaptajnen.

Men lige i øjeblikket bliver det ikke til meget flyvning.

- Næh, 75 procent af vores flyvninger er indstillet. Der flyves stadig på både de korte og de lange ruter, hvor det kan lade sig gøre, men for eksempel flyver vi kun til syv steder i USA i øjeblikket, og kun med amerikanske statsborgere og folk med green card. Andre kan jo ikke komme ind,, forklarer han.

Annonce

Storbritannien

Tal fra lørdag den 28. marts viser, at der er registreret 14.543 personer smittede med coronavirus i Storbritannien.

Der har været 759 corona-relaterede dødsfald.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Vi venter på et udspil

Finn lever i et registreret partnerskab med Tom, der arbejder for American Express. De har været kærester i 21 år og har været gift siden 2013.

Faktisk skulle de have været ferie i Rio de Janeiro og være kommet hjem tirsdag den 24. marts, men da det hele spidsede til med corona, var de nervøse for, at alt ville lukke ned og valgte at aflyse ferien. Godt det samme.

- Ja, for alt lukkede jo faktisk ned. Jeg skulle have haft en flyvning til Rio på søndag (29. marts, red.), og den er netop blevet aflyst, fortæller Finn Christensen, der flyver long haul (de oversøiske ture, red.) ud fra lufthavnen Heathrow.

Så nu er han hjemme lige som rigtigt meget andet kabinepersonale.

- Regeringen har sagt, at hvis man bliver arbejdsløs i en periode, så får man 80 procent af sin grundløn dækket ind i tre måneder. Det er jo så det, vi håber på. Som crew vil vi da gerne flyve, men vi vil hellere være sikre. Så nu sidder vi og venter på, hvad det bliver til - vi har intet hørt fra British Airways, selv om fagforeningen har rykket. Richard Branson, der ejer Virgin Airlines, meddelte forleden, at alt hans personale var blevet sendt hjem uden løn i to måneder. Det blev han ikke populær på, men hvem ved, om det også sker for os, siger Finn Christensen.

Er du utryg ved situationen?

- Nej, altså...det er sgu en lidt mærkelig tid, vi lever i. Først Brexit, som jeg personligt syntes, var helt åndssvagt, at England gennemførte, og nu det her. Premierminister Boris Johnson skulle have handlet noget før. Men nu har regeringen gjort noget, og så får vi se. Man må gerne løbe en tur, handle - men så lidt som muligt - gå på apoteket og den slags, men ellers skal man holde sig hjemme. Det er som i Danmark, men her må man så heller ikke være mere end to sammen - bortset fra i familier. Der er endnu ikke er sat beløb på de bøder, der kan udstedes, hvis man overtræder forbuddet. Men det dræber jo al business. Forretningsfolk - især de små selvstændigt erhvervsdrivende, taber penge hver dag. Men nej, jeg er ikke utryg ved at bo her. Vi har sørget for at have en god pension, har investeret i et hus, og har forsøgt at sikre hinanden ved at blive gift. Så jeg tror, vi er godt garderet..

De små ting er meget værd

Hvordan opfører folk sig?

- Egentlig synes jeg, at langt de fleste stiler efter at gøre det rigtige. Når jeg kigger ud på vores vej, ser jeg kun enkelte joggere eller cyklister, og de holder afstand, lige som man kan se ved supermarkederne, at der kommer én ud, og så går der én ind...

Hvad får du tiden til at gå med?

- Jeg keder mig aldrig. Jeg har altid gang i et eller andet projekt. Jeg får ryddet op i alle skuffer, og nu er jeg gået i gang med at male. Vores hus er i tre etager, og jeg er nået med malerpenslen til anden etage. Så jeg går rundt og ligner, jeg ved ikke hvad, i Birkenstock-sko, lange underbukser, T-shirt og skægstubbe. Det er stille og hyggeligt. Men hvis det her bliver langvarigt, tror jeg, at jeg må købe mig en våddragt og svømme i havet, så jeg kan få noget motion, siger Finn Christensen, der som ung svømmede på Holstebro Svømme Clubs A-hold.

Så du mener også, der kan komme noget godt ud af coronakrisen?

- Jeg ved ikke, om der kommer nogle permanente forandringer i verden. Men jeg tror, at det går op for folk, at vi skal passe på det, vi har, og at de små ting, vi tager for givet, i virkeligheden er meget værd. Jeg tænker også, at en del kommer til at tænke over, at vi selv er delvis skyld i noget af det. Vi leger med den verden, vi lever i, men nu kan vi se, hvor sårbart det moderne samfund i virkeligheden er. Måske lærer vi os selv bedre at kende, hvis det her varer tre måneder eller mere....om ikke andet kommer der nok både flere fødsler og flere skilsmisser i kølvandet, siger Finn Christensen.

Vindue til verden

Dagbladets Navne-redaktion har fået rigtig mange henvendelser i forbindelse med serien "Vindue til verden" om vestjyder (fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner) ude i verden - og deres hverdag side om side med coronavirus.

Men der er stadig plads til bidrag. Dog ønsker vi at undgå flere fra samme land, så det kan ske, vi må sige nej tak.

Hvis du kender nogen i udlandet, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at kontakte os.

"Mit fristed" kalder Finn Christensen sin have midt i Brighton, England. Her har han tid til at slappe af, nu hvor en stor del af British Airways flyvninger er aflyst. Privatfoto
- Ja, folk hamstrer! Især mel, gær og andre bageting. Og håndsprit og smertestillende piller, fortæller Finn Christensne, der har taget billedet her af tomme supermarkedshylder.
Finn Christensen i arbejdstøjet ombord på et British Airways fly. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce