Annonce
Læserbrev

Finanslov: Dyrere cigaretter er bekostelig symbolpolitik

Målet er sundhedsfremme, må man forstå. Problemet er bare, at det ikke bliver mere sundt af, at cigaretterne nu i stedet langes over disken i Tyskland.

Debat: Som konsekvens af den indgående finanslovsaftale mellem regeringen og dens røde støttepartier, vil en pakke cigaretter fra april næste år komme til at koste omkring 55 kroner og 1. januar 2022 stiger prisen yderligere til cirka 60 kroner for en pakke. I et svar til Folketinget fra Skatteministeriet fremgår det, at det konkret vil betyde, at grænsehandlen med cigaretter skønnes at stige fra 250 millioner styk til cirka 940 millioner cigaretter, når den forhøjede afgift er fuldt indfaset. I kroner og øre svarer det til en stigning med knap 1,2 milliarder kroner i 2022.

Dyrere cigaretter er i høj grad ulighedsskabende, da det rammer personer med små indkomster uforholdsmæssigt hårdere. Det ser den socialdemokratiske regering og de røde støttepartier imidlertid stort på, så længe målet helliger midlet. Og her er målet sundhedsfremme, må man forstå. Problemet er bare, at det ikke bliver mere sundt af, at cigaretterne nu i stedet langes over disken i Tyskland. Dertil kommer, at dyrere cigaretter også vil medføre flere illegale cigaretter, hvor man ikke har den fjerneste anelse om, hvilke skadelige stoffer der måtte være i.

At rød blok tyer til formynderiske indgreb over for borgeren, der tilmed er skidt for detailhandlen og dermed danske arbejdspladser, er måske ikke verdens største overraskelse. Men at både Venstre og De Konservative bakker op om afgiftsforhøjelsen, er derimod. Det er i hvert fald ikke klassisk borgerlig politik, at man nu vil til at diktere, hvordan almindelige danskere skal leve deres liv eller for den sags skyld at gøre det dyrere at være dansker.

Annonce
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

Mens han stod fast på retfærdighed, hævede han penge på kommunens kreditkort

Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Annonce