Annonce
Læserbrev

Finanslov: Dyrere cigaretter er bekostelig symbolpolitik

Målet er sundhedsfremme, må man forstå. Problemet er bare, at det ikke bliver mere sundt af, at cigaretterne nu i stedet langes over disken i Tyskland.
Annonce

Debat: Som konsekvens af den indgående finanslovsaftale mellem regeringen og dens røde støttepartier, vil en pakke cigaretter fra april næste år komme til at koste omkring 55 kroner og 1. januar 2022 stiger prisen yderligere til cirka 60 kroner for en pakke. I et svar til Folketinget fra Skatteministeriet fremgår det, at det konkret vil betyde, at grænsehandlen med cigaretter skønnes at stige fra 250 millioner styk til cirka 940 millioner cigaretter, når den forhøjede afgift er fuldt indfaset. I kroner og øre svarer det til en stigning med knap 1,2 milliarder kroner i 2022.

Dyrere cigaretter er i høj grad ulighedsskabende, da det rammer personer med små indkomster uforholdsmæssigt hårdere. Det ser den socialdemokratiske regering og de røde støttepartier imidlertid stort på, så længe målet helliger midlet. Og her er målet sundhedsfremme, må man forstå. Problemet er bare, at det ikke bliver mere sundt af, at cigaretterne nu i stedet langes over disken i Tyskland. Dertil kommer, at dyrere cigaretter også vil medføre flere illegale cigaretter, hvor man ikke har den fjerneste anelse om, hvilke skadelige stoffer der måtte være i.

At rød blok tyer til formynderiske indgreb over for borgeren, der tilmed er skidt for detailhandlen og dermed danske arbejdspladser, er måske ikke verdens største overraskelse. Men at både Venstre og De Konservative bakker op om afgiftsforhøjelsen, er derimod. Det er i hvert fald ikke klassisk borgerlig politik, at man nu vil til at diktere, hvordan almindelige danskere skal leve deres liv eller for den sags skyld at gøre det dyrere at være dansker.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce