Annonce
Mærkedage

Filmnørden der skabte mainstreamklassikere

George Lucas forsøgte sig allerede med rumgenren i 1971, da han lavede THX 1138, der aldrig blev et hit hos biografgængerne. I 1977 brød han så igennem i genren med Star Wars - A New Hope. (Arkivfoto) Angela Weiss/Ritzau Scanpix
Filmmilliardæren George Lucas fylder 75 år 14. maj. Som ung filmskaber i 1970'erne havde han aldrig troet, at han skulle vie sit liv til Star Wars-filmene.

75 år: Han er manden bag kæmpemæssige succeser som "Star Wars" og "Indiana Jones", der er blevet forretningsimperier med forlystelsesparker, videospil og tv-serier og en samlet indtjening på langt over 100 milliarder.

Men det stod ikke klart i George Lucas ungdom, at han skulle blive en anerkendt filminstruktør, der endda formåede at lave nogle af historiens mest indtjenende film.

Tirsdag 14. maj fylder han 75 år.

Filmskaberen voksede op i Modesto i Californien og drømte som ung om at blive racerkører. En trafikulykke satte en stopper for den drøm, da dengang 18-årige George Lucas blev påkørt.

I stedet endte han på universitetet USC's filmskole.

- Jeg vidste intet om film, da jeg begyndte på skolen, har han sagt til magasinet Wired.

Han begyndte at grave i filmskatten fra store kritikerroste europæiske instruktører som franske Jean-Luc Godard, François Truffaut og italienske Federico Fellini.

På filmskolen lavede Lucas smalle kunstneriske film uden karakterer og replikker.

Ungdomsfilmen "Sidste nat med kliken" fra 1973, der var Lucas' første succes som instruktør, malede heller ikke et billede af, at han skulle blive skaberen bag Star Wars.

Filmen var bygget på erindringer fra Lucas' egne ungdomsår i Modesto.

Lucas har siden beskrevet, hvordan succesen med "Sidste nat med kliken" kastede ham ud i filmens mainstreamverden.

Den legendariske filminstruktør Francis Ford Coppola producerede filmen. Lucas havde mødt ham på filmskolen, ligesom han havde mødt Steven Spielberg, der siden blev instruktør på Lucas' Indiana Jones-film.

I 1977 udkom Lucas' første film i det berømte rumunivers "Star Wars - A New Hope", der cementerede instruktørens status.

- Jeg elsker Star Wars, men jeg havde så sandelig ikke troet, at det ville overtage mit liv, sagde Lucas til magasinet Wired i 2005.

- Jeg er ikke glad for, at de store virksomheder har overtaget filmindustrien, men jeg er selv i spidsen for en, det er der en vis ironi i. Jeg er blevet præcis den ting, som jeg prøvede at undgå, sagde han.

I 2012 solgte George Lucas Star Wars-rettighederne til Disney. Han har aldrig rigtig sluppet ærgrelsen over sin beslutning.

Godt nok fik han fire milliarder dollar ned i sin i forvejen bugnende kasse, men han har haft svært ved at acceptere, at Disney siden har produceret Star Wars-film, hvor han har været blottet for indflydelse.

- Filmene er mine børn. Jeg solgte dem til de hvide slavehandlere, sagde han i 2016 til CBS. Han undskyldte dog udtalelserne kort efter.

Siden har han rådgivet den nye Star Wars-instruktør, J. J Abrams, om den kommende film i rumsagaen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce