Annonce
Mærkedage

Filmmand med musik i blodet

Per Fly, filminstruktør og manuskriptforfatter fotograferet den 9. januar 2018. Filminstruktør Per Fly fylder 60 år tirsdag den 14. januar 2020.. (Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix) Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Filmmanden Per Fly, der stammer fra Skive-egnen, var oprindeligt på sporet af en musikalsk karriere, men blev dansk folkeeje med trilogien "Bænken", "Arven" og "Drabet". Nu fylder han 60 år.

60 Som ung var han gademusikant og drømte om at blive uddannet fra musikkonservatoriet.

Når Per Fly tirsdag den 14. januar fylder 60, kan han imidlertid se tilbage på en karriere, der i stedet har været fuld af levende billeder og hårdkogt realisme.

Allerede med sin første spillefilm, "Bænken", fra 2000 var filmmanden Per Fly en succes.

"Bænken" vandt både publikum og anmeldernes hjerter og blev fulgt op af de to øvrige film i hans socialrealistiske trilogi, "Arven" fra 2003 og "Drabet" fra 2005.

Siden er det gået slag i slag for instruktøren, der er rundet af en barndom i den lille by Brårup i bunden af Skive Fjord.

Her drev hans far den lokale købmandsforretning og husede i baglokalet flere drikfældige eksistenser som hovedpersonen i "Bænken".

Både som instruktør og manuskriptkonsulent har Per Fly de seneste to årtier bidraget til en række film og dansksprogede tv-serier.

Hans på papiret største udfordring hidtil var hans seneste spillefilm, "Dobbeltspil", der er engelsksproget og har flere Hollywoodstjerner på plakaten.

Heriblandt den nu 76-årige Ben Kingsley, der blandt andet er kendt fra titelrollen i storfilmen "Ghandi" fra 1982.

Privat er Per Fly gift med skuespilleren Charlotte Fich, som han som ung fandt sammen med under et højskoleophold på Vestbirk Højskole ved Horsens.

Parret har sammen to sønner, Anton og Aksel.

I et åbenhjertigt interview i BT forrige år, fortalte Per Fly, hvordan de travle år omkring tilblivelsen af hans socialrealistiske trilogi nær havde kostet ægteskabet.

Ikke mindst fordi hustruen Charlotte Fich på samme tidspunkt havde mere end travlt med at spille rollen som Ingrid Dahl i DR-serien "Rejseholdet".

- Jeg ved ikke, hvorfor vi ikke er blevet skilt. Men det har jeg aldrig villet, og det har hun heldigvis heller ikke, sagde Per Fly i interviewet.

Selv om Per Fly nu har prøvet kræfter med både børnefilm, ungdomsfilm og voksenfilm på både dansk og engelsk, er det sidste næppe set fra hans hånd.

I hvert fald har han tidligere givet denne karakteristik af sig selv:

- Jeg må indrømme, at jeg er en ambitiøs mand. Der er en drift i mig for at sætte noget i gang. Der skal være en udfordring i det, og det skal helst være et bjerg, jeg ikke har kravlet op ad før.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Damer

TTH henter bagspiller i Nykøbing

Leder For abonnenter

Vi skal kunne stole på kontrolrapporterne

Der er ret stor sikkerhed for, at man ikke bliver syg af at spise danske fødevarer - eller fødevarer solgt i Danmark. Det skyldes blandt andet en ret finmasket fødevarekontrol, som er til for at sikre forbrugerne mod dårlige, ulovlige og skadelige fødevarer. Kontrollen finder sted i alle led, og resultaterne offentliggøres på fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor alle kan læse med. Mest kendt for forbrugerne er nok smiley-ordningen, som ved indgangen til butikker og restauranter fortæller, om der er styr på alt fra rengøring, til egenkontrol og papirarbejdet. Men også rapporterne fra produktionsleddet findes på nettet. Det er en fin sikkerhed for forbrugerne, men det er samtidig en velfungerende, moderne udgave af gabestokken for dem, der træder ved siden af. Derfor er det altafgørende, at vi kan stole på det, der står i Fødevarestyrelsens rapporter. Før jul - lige mens de fleste af landets husstande havde en and på indkøbssedlen - kom en rapport fra kontrolbesøget hos Dan Duck i Struer frem. Den fortalte blandt andet om massive problemer med medarbejdernes håndhygiejne. En sand bombe under virksomhedens julesalg. Problemet var blot, at rapporten indeholdt fejl på det område. Fejlen endte i medierne, og det har uvægerligt påvirket salget. Medierne havde ganske forståelig tillid til fødevarestyrelsen, præcis som forbrugerne har. Dan Duck er netop nu ved at regne på, hvad den fejlagtige rapport har kostet og forventer at lægge sag an mod Fødevarestyrelsen for de millioner, virksomheden er gået glip af. Sagen er på alle måder uheldig, og den viser bagsiden af medaljen ved et ellers velfungerende system baseret på stor tillid fra befolkningen. Vi vil have sunde og hygiejniske fødevare produceret under ordentlige forhold. Og med de offentlige kontrolrapporter har vi mulighed for at fravælge dem, vi ikke stoler på. Det er rigtig godt. Men rapporterne har en kæmpe magt, og selv myndigheder laver fejl. Men den store magt, som kontrolrapporterne har, gør det tæt på utilgiveligt at fejle.

Annonce