Annonce
Mærkedage

Filmdronningen fra Australien er sin egen

Australske Cate Blanchett mestrer både film og teater til fuldkommenhed og er forløbig blevet belønnet med blandt andet to Oscars for sin indsats. Valerie Macon/Ritzau Scanpix
Cate Blanchett er er en af filmverdenens allerstørste skuespillere. Hun fylder 50 år på toppen af karrieren med to Oscars på hylden og sikkert flere på vej.

50 år: Den australske skuespiller og teaterinstruktør Cate Blanchett, der fylder 50 år den 14. maj, var ikke bare guddommelig i mega-succesen som den kloge elverdronning Galadriel i "Ringenes Herre"-trilogien.

For der er generelt noget overjordisk og samtidig totalt jordnært ved superstjernen Blanchett. Foreløbigt har hun modtaget to Oscars og et utal af andre priser for sin magi foran kameraerne.

Hun er i dag en af verdens mest populære skuespillerinder og kampagneansigt for modegiganten Armani.

Men Cate Blanchett var samtidig også en af de første til at være helt fremme i skoene, da MeToo-anklagerne haglede ned over den magtfulde Hollywood-produceren Harvey Weinstein.

Hun stammer fra Australien og voksede op i et hjem med stærke kvinder og uden faren, som døde, da hun var kun to år gammel.

Det store internationale gennembrud kom i 1998 med en Golden Globe-belønnet titelrolle i dronningedramaet "Elizabeth".

Kort efter kom "The Talented Mr. Ripley" og "Ringenes herre". Dog ikke kun ved held for Cate Blanchett, som tidligt blev kendt for at være kræsen i sit valg af roller og gå efter karakterer, der udfordrer grænserne for normalitet og den gode smag.

Hun ragede derfor snart op igen i den uafrystelige "Babel" om globalt kommunikationskoks overfor megastjernen Brad Pitt og samt i Bob Dylan-filmen "I'm not There" i en rolle som mand samt i "Benjamin Buttons forunderlige liv" igen sammen med Pitt.

Hun har dog løbende vedligeholdt sin kontakt til teaterverdenen og selv brilleret i roller i blandt andet "Vagina-monologerne" og "Hedda Gabler".

Hendes seneste og Oscar-nominerede rolle var i den lesbiske film "Carol" for et par år siden. I den forbindelse fortalte hun, at hun selv har haft flere forhold til kvinder tidligere i livet.

De seneste mere end 20 år har hun dog været gift med manuskriptforfatteren og teatermanden Andrew Upton, som hun har tre sønner og en adopteret datter med.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

112

Butiksindehaver løb butikstyv op

Annonce