Annonce
Kultur

Film viser det nye vandkunstværk

Billedhuggeren Karin Lorentzen med en model af kunstværket "Iris", der skal stå på Torvet i Lemvig. Der kan nu ses en kort film om vandkunstværket. Arkivfoto
I de kommende tre uger kan man i Handelsbankens vindue se en kort film om det nye vandkunstværk "Iris" på Torvet i Lemvig. Kunstværket skal efter planen indvies den 4. juni næste år.

Syv meter i diameter

Den korte film om ”Iris” vises frem til kort før jul og igen i ugerne op til starten på anlægsarbejdet i april. Filmen har undertekster.

Det er kommunalbestyrelsen, der har sagt ja tak til kunstprojektet i Lemvig midtby. ”Iris” skal forny Torvet som samlingssted for borgere. Værket indtager det nordøstlige hjørne af Torvet, hvor Weibelsgade og Ågade møder pladsen.

Karin Lorentzen har været på studiebesøg i Lemvig, talt med lokale ildsjæle og undersøgt Torvets historiske og nutidige betydning og funktion. ”Iris” bliver cirka syv meter i diameter.

Billedhuggeren har med sit projekt ”lyttet” til stedet, og hendes udsmykning tager udgangspunkt i kirkens løgkuppel i kobber, de tidligste stenbelægninger på Torvet og i Lemvig-digteren Thøger Larsens interesse for astronomi.

Torvet i Lemvig er en historisk plads. Det er byens ældste og dens kerne.

Annonce

Ligesom Thøger Larsen ønsker jeg at skabe et "magisk punkt", der trækker tråde mellem nutiden og fortiden.

Karin Lorentzen, billedhugger og skaber af "Iris"

Smukkere plads

Med donationen fra Ny Carlsbergfondet gøres pladsen endnu smukkere og mere attraktiv for borgerne. Et samlingssted og et pusterum, der forbinder Torvet og gågaderne bedre. Værket og Torvet kæder handel og kultur sammen.

Værket ”Iris” er inspireret af Thøger Larsens måde at arbejde på. Nemlig at vende blikket mod universet og trække viden fra hele verden til Lemvig. ”Iris” er også navnet på en asteroide, der er opkaldt efter gudinden Iris, som i græsk mytologi personificerer regnbuen. Iris er desuden regnbuehinden omkring øjets pupil.

- Mit håb er, at værket inspirerer til et blik mod det univers, vi er en del af, siger Karin Lorentzen og fortsætter:

"Ligesom Thøger Larsen ønsker jeg at skabe et "magisk punkt", der trækker tråde mellem nutiden og fortiden - blandt andet ved at lade værket tage udgangspunkt i det geologiske og kulturelle ophav, der findes omkring kirken".

Lemvig: I de kommende tre uger har man chancen for at få en fornemmelse af, hvad det er for et kunstværk, der i fremtiden skal pryde Torvet i Lemvig.

Her bliver der nemlig vist en kort film på 2½ minut i Handelsbankens vindue. Handelsbanken ligger som bekendt på Torvet i Lemvig, og det bliver netop mellem Lemvig Kirke og blandt andre Handelsbanken, at den nye kunstværk bliver placeret. Det skal afløse det nuværende kunstværk på Torvet.

Det nye kunstværk hedder "Iris", og det er skænket af Ny Carlsbergfondet. Det er kunstneren Karin Lorentzen, der skal skabe værket. Lemvig Kommune betaler anlægsudgifterne og den fremtidige drift.

"Iris" skal efter planen indvies torsdag den 4. juni næste år, oplyser Lemvig Kommune i en pressemeddelelse.

Dermed får næste års studenter et nyt og større kunstværk at danse rundt om.

Opførelsen af kunstværket begynder i slutningen af april. Billedhugger Karin Lorentzen er i gang med at udforme vandkunstværket i sit atelier i København. Hun og mange frivillige har indsamlet flere tusinde runde og ovale sten til værket. En del af værket er allerede færdigt.

"Iris" består af en stor fontæne med to bassiner. Det inderste bassin er i bronze og fyldes med vand i sommerhalvåret.

Det yderste store bassin har en kant af granit og en mosaik af strandsten i bunden. Kanten kan man sidde på. Mosaikken ligger rundt om det inderste bassin og "Iris" er rund som pupillen i et øje.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce