Annonce
Udland

Filippinerne er ramt af polio for første gang siden 1993

Filippinske forældre opfordres til at lade deres børn vaccinere for at dæmme op for polioudbrud.

Den yderst smitsomme sygdom polio er vendt tilbage til Filippinerne - 19 år efter at den i 2000 blev erklæret for udryddet.

Det oplyser verdenssundhedsorganisationen WHO torsdag.

Seneste tilfælde af polio i Filippinerne var i 1993.

Sundhedsminister Francisco Duque bekræftede torsdag udbruddet ved en pressekonference. Det skete, efter at en treårig pige er testet positiv for polio i den sydlige del af Filippinerne.

Sygdommen blev også fundet i prøver taget i områder i den filippinske hovedstad, Manila, samt i byen Davao.

- Alle børn i Filippinerne risikerer livslang lammelse på grund af det her udbrud, lyder det på WHO's hjemmeside.

Der findes ikke nogen kur mod polio. Sygdommen kan forårsage lammelse, men fører kun sjældent til dødsfald. Den eneste måde at dæmme op for sygdommen er gennem vaccination.

Den filippinske regering forbereder sig nu på at skulle vaccinere børn på under fem år i områder, hvor der er stor risiko for smitte. Sundhedsminister Duque opfordrer filippinske forældre til at lade deres børn vaccinere.

- Det er den eneste måde, vi kan stoppe polioudbruddet på og dermed beskytte jeres børn mod denne lammende sygdom, siger han.

Filippinerne er i øjeblikket også ramt af den alvorlige infektion denguefeber.

Flere end 1000 er døde af infektionen, der bliver båret af myg, i årets første otte måneder. Det oplyste landets sundhedsministerium i sidste uge.

Knap 40 procent af de 1021 mennesker, der har mistet livet til infektionen, mellem 1. januar og 24. august, var børn i alderen fem til ni år.

Dødstallet er langt højere end de 622 dødsfald, der blev opgjort i samme periode sidste år, lød det fra ministeriet.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HB

HB hentede tredje udesejr i træk

Leder For abonnenter

Lad nu bare forældrene være forældre på deres måde

Ingen ferieuge uden historier i medierne, som til hverdag næppe havde fået stor opmærksomhed. Nogle kalder det lidt nedladende agurketids-historier, men ofte kaster den slags ret interessante ting af sig. Og ofte giver ferie hos politikere og embedsmænd mulighed for at fortælle noget om helt almindelige mennesker. Det er som udgangspunkt positivt. Denne efterårsferies store historie uden stor relevans er historien om forældre, der ønsker at få deres børns skolefoto manipuleret. Ikke mindst harmen over disse forældre og den massive afstandtagen til redigering af virkeligheden har fyldt meget. Meningsdannere og politikere - og mange andre - har med glæde delt deres egne gulnede skolefotos på sociale medier. Ledsaget af mere eller mindre harmdirrende kommentarer om nutidens forældres forkvaklede syn på udseendet. Det er en automatredaktion, og den er ærligt talt kedelig. Det er også helt ligetil at lange ud efter forældregenerationen og dennes tilgang til børn og opdragelse. For den er unægtelig anderledes end den forriges. For slet ikke at tale om forskellen, hvis vi går to generationer tilbage. Vi kan hurtigt blive enige om, at børn skal have lov at være børn, og at vi skal passe på med, hvor store krav om perfektion, vi flasker dem op med. Men udviklingen giver altså nye muligheder, som de unge ser som noget helt naturligt. Til hverdag er der digitale filtre på billederne, så det hele tager sig lidt bedre ud. Og selv måske skal være en af de rigtig gode dage, hvis vi i virkeligheden skal leve op til udseendet på billedet, foretrækker vi helt naturligt den pæne udgave, når vi viser os frem. Hvorfor skulle det være anderledes for børnene? Hvor langt skal man alternativt gå for at sikre autenticitet i billederne? Skal det tages om, hvis øjnene er halvt lukkede? Skolefotoet er i sig selv ret ligegyldigt for samfundet. Men historien er interessant, fordi den siger noget om os. Og det gør reaktionerne i høj grad også. Børnene skal have lov at være børn, ja. Men skal forældrene ikke også have lov til at være forældre på den måde, de nu finder rigtigt?

Erhverv

Frygt for skadedyr lukker Netto

Annonce