Annonce
Holstebro

Fik lov til at rydde op efter sig selv: Formand forbløffet over møde med gerningsmænd

- En lykkelig slutning på noget trælst noget, konkluderer formand for Kulturperlen, Poul Hornshøj, der roser samarbejdet med medarbejderne fra SSP (Skole, Socialvæsen og Politiet, der har til formål at forebygge kriminalitet og misbrug blandt børn og unge). Foto: Morten Stricker
- De virkede ikke til at mangle noget, på nær noget hjemmefra, siger Kulturperlens formand om mødet med gerningsmændene til et hærværk i Lystanlægget.

Holstebro: Ens egen reaktion kan man aldrig helt forudsige.

Så da der fredag først kom to tyngede unge mennesker vandrende hen over den scene i Lystanlægget, de få dage forinden havde spraymalet til med nazi-symboler og ukvemsord, så var Poul Hornshøj, formand for Kulturperlen, forbløffet.

- Jeg må sige, at jeg blev overrasket. Det var nogle pæne knægte, som kunne fortælle, at de "fandeme havde det skidt med det, de havde gjort." De undskyldte og var bare trætte af det. Det var ikke meningen, at de skulle opdages, men heller ikke at det skulle være gået så vidt, som det gjorde. Det var de kede af, genfortæller Poul Hornshøj, der indenfor få minutter skulle få en ny overraskelse:

- Der kom flere unge mennesker, og det viste sig, at det var deres kammerater, som gerne ville hjælpe. Det var en positiv indgang til det hele, synes jeg.

I alt dukkede der seks personer op i fredags, de fire af dem havde den 3. juni overmalet scene samt de nye omklædnings- og opholdsfaciliteter.

Annonce

Jeg valgte at tage mødet med disse unge mennesker fra den positive side. Vi havde jo fat i den lange ende. Jeg vil ikke sige, at jeg havde ondt af dem, men iblandt dem var der nogle, som var havnet på den forkerte hylde. Nu har de så fået en forskrækkelse, og de har lært, at deres handlinger har en konsekvens.

Poul Hornshøj, formand, Kulturperlen.

Grundrens, sandpapir og slibesten

Hærværkssagen fik et gennembrud, da det viste sig, at en far og datter havde taget billeder af gerningsmændene. Poul Hornshøj var fredag forbi familien for at overrække dem et gavekort som tak for hjælpen.

Med gode billeder af hærværksmændene kunne formanden indlede sin jagt på byens ungdomsskoler. Torsdag stødte han - i selskab med en medarbejder fra SSP - snart på en karakteristisk scooter fra billederne uden for en af skolerne. Det blev bekræftet, at der var tale om gerningsmanden, men da vedkommende var til undervisning, måtte Poul Hornshøj gå tomhændet derfra.

- Det skete med beskeden om, at der var frit lejde til fredag klokken 11.30. Ellers ville billedmaterialet blive overgivet til politiet, som så måtte overtage sagen, siger han.

Fredag stod Kulturperlen klar med grundrens, sandpapir og slibesten, og de unge dukkede som bekendt op for at udbedre deres skader.

- De virkede ikke til at mangle noget, på nær noget hjemmefra. Der må i hvert fald være en eller anden grund til, at de er havnet på en forkert hylde, siger Poul Hornshøj.

Regning til forældre

I løbet af nogle timer var spraymalingen renset væk, og nu venter et malerarbejde, inden friluftsscenen ligner sig selv igen.

- Jeg valgte at tage mødet med disse unge mennesker fra den positive side. Vi havde jo fat i den lange ende. Jeg vil ikke sige, at jeg havde ondt af dem, men iblandt dem var der nogle, som var havnet på den forkerte hylde.

- Nu har de så fået en forskrækkelse, og de har lært, at deres handlinger har en konsekvens. Så jeg er glad for, at det blev løst på denne måde. En lykkelig slutning på noget trælst noget. Jeg har jo selv været ung, men aldrig lavet noget i dette omfang, og jeg håber nu, at de har lært deres lektie og ikke lave dumheder lige foreløbigt igen, siger Poul Hornshøj.

Omkostningerne for maling og timeløn vil ikke overstige 10.000 kroner, vurderer han. Regningen vil blive sendt til de unge gerningsmænds forældre. Sceneområdet vil i løbet af denne uge blive malet.

Selvom guld-spraymalingen er væk, er der stadig skygger, og der skal males. Regningen vil blive sendt til gerningsmændenes forældre. Foto: Morten Stricker
Annonce
Forsiden netop nu
112

80-årig død efter cigaret-ulykke

Leder For abonnenter

Vi skal huske vores etik

Sociale medier - eller måske rettere sociale platforme - som for eksempel Facebook har gjort det nemt og effektivt for enhver at udgive og sprede information. Det betyder, at et medie som dit lokale dagblad ikke altid er først med det seneste. Det er i dag heller ikke så vigtigt for en avis. Til gengæld er det vigtigere end nogensinde at udvælge, prioritere og guide i den store strøm af information. Mange læsere har måske undret sig over, at vi i tirsdagens avis ikke skrev, hvem der havde sat ild på Humlum Kro. For allerede mandag eftermiddag var det en kendt sag i lokalområdet, hvem der havde gjort det - og ovenikøbet tilstået det. Den information sørgede kroejer Tonny Hedegaard for at sprede, da han på Facebook skrev et længere indlæg om forbrydelsen, tilståelsen og detaljer i sagen. Alt sammen i den bedste mening og med et humanitært afsæt. Hvorfor skriver I det ikke, er vi blevet spurgt. Og svaret er, at vi langt fra skriver alt, hvad vi hører om. Det er yderst sjældent, at vi bringer navne på sigtede i straffesager, og selv når der er faldet dom, er det kun i de grovere sager, at vi skriver navnet på dømte. På den front adskiller medier sig fra den strøm af information - og misinformation - der flyder på for eksempel Facebook. Juridisk er der ikke nødvendigvis noget i vejen for at fortælle, hvem der har tilstået i en straffesag. Men vores etiske retningslinjer afholder os fra at gøre det per automatik. Sådan er det ikke på Facebook. På de sociale medier bliver etikkens bundgrænse defineret af laveste fællesnævner. Når vi i dag fortæller om Tonny Hedegaards udpegning af gerningsmanden, sker det heller ikke uden etiske overvejelser. Med vores journalistik om hans opslag er vi med til at sætte lys på sagen. Når vi alligevel beskæftiger os med det, skyldes det reaktionerne på offentliggørelsen. Opbakningen i lokalområdet og en tilsyneladende tilgivende attitude gør sagen og tilståelsen interessant i bredere forstand. Og det kommer vi til at skrive mere om.

Annonce