Annonce
Holstebro

Fik lov til at rydde op efter sig selv: Formand forbløffet over møde med gerningsmænd

- En lykkelig slutning på noget trælst noget, konkluderer formand for Kulturperlen, Poul Hornshøj, der roser samarbejdet med medarbejderne fra SSP (Skole, Socialvæsen og Politiet, der har til formål at forebygge kriminalitet og misbrug blandt børn og unge). Foto: Morten Stricker
- De virkede ikke til at mangle noget, på nær noget hjemmefra, siger Kulturperlens formand om mødet med gerningsmændene til et hærværk i Lystanlægget.

Holstebro: Ens egen reaktion kan man aldrig helt forudsige.

Så da der fredag først kom to tyngede unge mennesker vandrende hen over den scene i Lystanlægget, de få dage forinden havde spraymalet til med nazi-symboler og ukvemsord, så var Poul Hornshøj, formand for Kulturperlen, forbløffet.

- Jeg må sige, at jeg blev overrasket. Det var nogle pæne knægte, som kunne fortælle, at de "fandeme havde det skidt med det, de havde gjort." De undskyldte og var bare trætte af det. Det var ikke meningen, at de skulle opdages, men heller ikke at det skulle være gået så vidt, som det gjorde. Det var de kede af, genfortæller Poul Hornshøj, der indenfor få minutter skulle få en ny overraskelse:

- Der kom flere unge mennesker, og det viste sig, at det var deres kammerater, som gerne ville hjælpe. Det var en positiv indgang til det hele, synes jeg.

I alt dukkede der seks personer op i fredags, de fire af dem havde den 3. juni overmalet scene samt de nye omklædnings- og opholdsfaciliteter.

Annonce

Jeg valgte at tage mødet med disse unge mennesker fra den positive side. Vi havde jo fat i den lange ende. Jeg vil ikke sige, at jeg havde ondt af dem, men iblandt dem var der nogle, som var havnet på den forkerte hylde. Nu har de så fået en forskrækkelse, og de har lært, at deres handlinger har en konsekvens.

Poul Hornshøj, formand, Kulturperlen.

Grundrens, sandpapir og slibesten

Hærværkssagen fik et gennembrud, da det viste sig, at en far og datter havde taget billeder af gerningsmændene. Poul Hornshøj var fredag forbi familien for at overrække dem et gavekort som tak for hjælpen.

Med gode billeder af hærværksmændene kunne formanden indlede sin jagt på byens ungdomsskoler. Torsdag stødte han - i selskab med en medarbejder fra SSP - snart på en karakteristisk scooter fra billederne uden for en af skolerne. Det blev bekræftet, at der var tale om gerningsmanden, men da vedkommende var til undervisning, måtte Poul Hornshøj gå tomhændet derfra.

- Det skete med beskeden om, at der var frit lejde til fredag klokken 11.30. Ellers ville billedmaterialet blive overgivet til politiet, som så måtte overtage sagen, siger han.

Fredag stod Kulturperlen klar med grundrens, sandpapir og slibesten, og de unge dukkede som bekendt op for at udbedre deres skader.

- De virkede ikke til at mangle noget, på nær noget hjemmefra. Der må i hvert fald være en eller anden grund til, at de er havnet på en forkert hylde, siger Poul Hornshøj.

Regning til forældre

I løbet af nogle timer var spraymalingen renset væk, og nu venter et malerarbejde, inden friluftsscenen ligner sig selv igen.

- Jeg valgte at tage mødet med disse unge mennesker fra den positive side. Vi havde jo fat i den lange ende. Jeg vil ikke sige, at jeg havde ondt af dem, men iblandt dem var der nogle, som var havnet på den forkerte hylde.

- Nu har de så fået en forskrækkelse, og de har lært, at deres handlinger har en konsekvens. Så jeg er glad for, at det blev løst på denne måde. En lykkelig slutning på noget trælst noget. Jeg har jo selv været ung, men aldrig lavet noget i dette omfang, og jeg håber nu, at de har lært deres lektie og ikke lave dumheder lige foreløbigt igen, siger Poul Hornshøj.

Omkostningerne for maling og timeløn vil ikke overstige 10.000 kroner, vurderer han. Regningen vil blive sendt til de unge gerningsmænds forældre. Sceneområdet vil i løbet af denne uge blive malet.

Selvom guld-spraymalingen er væk, er der stadig skygger, og der skal males. Regningen vil blive sendt til gerningsmændenes forældre. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce