Annonce
Mærkedage

Fik guld og knæskade med hjem fra VM

Casper U. Mortensen fik slutrundedebut ved VM i 2013, hvor Danmark blev nummer to. (Arkivfoto) Antonio Bronic/Reuters
Casper U. Mortensen, der 14. december fylder 30 år, vandt VM-guld i januar. Men prisen var en knæskade, der har kostet ham hele sæsonen og det kommende EM.

30 OL-guld, VM-guld og en titel som bundesligatopscorer.

Der har været mange succeser i Casper U. Mortensens håndboldkarriere, men den har også været krydret med nogle grumme nedture med konkurs og skader for fløjspilleren, der lørdag 14. december fylder 30 år.

Det var en drengedrøm, der gik i opfyldelse, da han i januar i år var med til at løfte pokalen som tegn på, at det danske herrehåndboldlandshold var blevet verdensmester for første gang i historien.

Men ud over guldmedaljen fik venstrefløjen også en anden ting med hjem fra slutrunden.

En alvorlig knæskade under VM betød nemlig, at Mortensen måtte igennem en operation og et langt genoptræningsforløb, der har holdt ham uden for håndboldbanen siden januar.

Og i sidste uge var venstrefløjen heller ikke at finde på den bruttoliste af spillere, landstræner Nikolaj Jacobsen kan vælge mellem til EM i januar.

Optur og nedtur. Generelt meget kendetegnende for Casper U. Mortensens håndboldliv.

- Den modstand, der har været på vejen, har gjort mig mentalt stærk både som spiller og som menneske.

- Når man står i det, er det ikke så fedt, men jeg har fået noget konstruktivt ud af det og har opnået alt det i min karriere, jeg havde sat mig som målsætning, siger Mortensen.

Karrieren startede på Frederiksberg og førte ham til flere af de helt store danske klubber.

I 2012 havnede han i Bjerringbro-Silkeborg, hvor han scorede mål på stribe og fik debut i Champions League. Men efter to sæsoner valgte klubben i stedet at satse på en anden fløjspiller, og Mortensen søgte væk.

Det blev til et kort ophold i Sønderjyske, inden dørene ud til Europa åbnede sig.

Første ophold i HSV Hamburg blev dog en kort fornøjelse, da klubben gik konkurs, kort efter at Mortensen var startet.

- Det er nok noget af det, der har gjort mest ondt. Udlandsdrømmen brast sammen efter et halvt år. Men det var også det, der førte mig videre, siger han.

I stedet gik turen til TSV Hannover-Burgdorf, hvor den danske fløj blev topscorer i Bundesligaen, inden Casper U. Mortensen i 2018 blev præsenteret som ny spiller i den spanske storklub FC Barcelona.

Han blev sidste år kåret til årets spiller i Europa, og Mortensen er lige der, hvor han altid har drømt om at være.

- Jeg var på studietur i gymnasiet til Barcelona, hvor vi så en af holdets træninger, og jeg tænkte, at det ville være drømmen at nå dertil, så det betyder meget for mig, for jeg har kæmpet for det hele min karriere, siger han.

I den rød-hvide trøje fik fløjspilleren debut i 2013 og har været en stor del af holdet siden.

Privat er han gift med TV2's håndboldjournalist Stine Bjerre Mortensen, som han bor sammen med i Barcelona.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce