Annonce
Struer

Festede til klokken fem - få timer senere scorede hun et 12-tal

Seks glade studenter fra venstre: Sisse Sachariasen, Caroline Würtz Gammelmark, Josefine Kilsholm, Markild Lisbjerg, Erik Pegel og Jacob Nielsen. Foto: Morten Stricker
Flere end 200 unge får i disse dage hue på hovedet på Struer Statsgymnasium, som alt i alt udbyder syv af slagsen. Vi har talt med et par af de nyudklækkede.

Struer: Stemningen var fuldstændig, som den skal være, og vejret viste sig fra sin bedste side. Solen skinnede på det nærmeste om kap med de mange smil udenfor Struer Statsgymnasium tirsdag formiddag.

Her stod unge med huer i alskens farver og i et virvar i kø for at få taget billedet af den dag, man blev færdig med sin uddannelse.

Blandt dem, der både havde fået spænding og glæde allerede inden klokken ti denne formiddag, var Markild Lisbjerg på 19 år og fra Struer. Med en blå HHX-hue på hovedet var han færdig.

- Det er skønt. En lettelse at komme ud, og at det egentlig er gået okay, som den unge mand, der netop havde været til eksamen i afsætning, udtrykte det.

- Hele forløbet er gået, som det skulle, så jeg er en glad dreng og klar til at give den gas nu i en uge, fortalte Markild Lisbjerg, som derefter ser frem til at skulle flytte til Skive med sin kæreste.

- Vi skal begge læse der. Hun skal være dansklærer, og jeg skal være produktionsteknolog. Det lød meget interessant og er inden for den kategori, jeg godt kan lide at lave noget indenfor.

Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle være, så jeg gik ind på Google og søgte. Jeg vidste, at min kæreste skulle læse i Skive, så jeg skrev: "uddannelser i Skive", og den her kom op som den første.

Markild Lisbjerg, 19 år, Struer

Googlede fremtiden

Det er et halvt års tid siden, Markild Lisbjerg fandt ud af, at det var det, han ville læse.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle være, så jeg gik ind på Google og søgte. Jeg vidste, at min kæreste skulle læse i Skive, så jeg skrev: "uddannelser i Skive", og den her kom op som den første, sagde han med et smil.

Den kommende skibonit var dog ikke den eneste med en plan tirsdag formiddag ved Struer Statsgymnasium. Jacob Nielsen på 24 år også fra Struer ved også, hvad de næste to år i hvert fald meget gerne skal bruges på.

- Jeg har været i gang i halvandet år, for jeg har en erhvervsuddannelse i forvejen. Jeg er uddannet lager- og logistikoperatør og regner nu med at tage uddannelsen til revisor, fortalte han.

Han har derfor været tilbage på skolebænken.

- Jeg har altid godt kunnet lide at arbejde med tal, så nu skal jeg ud og have fundet mig en læreplads og tilbage og have et par skoleophold imellem, forklarede han.

Lidt af en plan

Blandt de spritnyudklækkede var også Josefine Kilsholm på 19 år, som bor i Holstebro og netop havde fået en lyseblå hue på hovedet, som bevis for, at hun nu har gennemført den toårige HF-uddannelse.

Og man kan ikke sige andet end, at hun satte et fornemt punktum. Hun sluttede nemlig med topkarakteren 12 i engelsk - og det endda efter at have været med til at fejre kammeraterne helt til klokken fem tirsdag morgen.

Det virkede klokken 8.30, da hun skulle ind til sin eksamen, som en knap så god idé som aftenen forinden, men ingen regel uden undtagelse, og Josefine Kilsholm har da også lidt af en plan, hun nu skal have ført ud i livet.

- Jeg skal i Forsvaret, så skal jeg være møbelsnedker, og så skal jeg være indretningsarkitekt, så der er lidt af det hele, fortalte hun og tilføjede:

- Det er inden, jeg bliver 26 år. Der skal være nogle mål, og de skal helst være store, men jeg skal lige have et sabbatår først for at få betalt mit SU-lån af og få lavet en opsparing til de fremtidige mål.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

112

Butiksindehaver løb butikstyv op

Annonce