Annonce
Mærkedage

Fergie med skandalerne og velgørenheden

Sarah, hertuginde af York, ankommer til sin datter prinsesse Eugenies bryllup i Windsor for et år siden. Den 15. oktober fylder Sarah Ferguson 60. Yui Mok/Ritzau Scanpix
Der skal noget til at ryste det britiske kongehus, men Sarah Ferguson har flere gange fået de stive overlæber til at bævre. I dag, den 15. oktober, fylder hun 60 år.

60 år: Sarah Ferguson er igennem årene sat i forbindelse med en optræden, der sjældent ses i royale kredse.

Hun har været gift med prins Andrew, søn af Storbritanniens dronning Elizabeth og prins Philip, og hun har, måske mest efter separationen i 1992, flere gange optrådt uden for den kongelige skive.

Men som årene er gået, har hun også vist en anden side.

Sarah Ferguson fylder den 15. oktober 60 år, og det er kun godt en måned siden, at hun igen viste, at hun er en kvinde, der slår et slag for velgørenhed.

For da gjorde hun det, som hun gør hvert år den 11. september i New York.

Hun deltager i arrangementet Street Child, der mindes og samler penge ind til personer, som mistede deres kære under det store terrorangreb i New York den 11. september 2001 på byens berømte tvillingetårne, World Trade Center.

Sarah Ferguson var selv tæt på begivenhederne. Dengang arbejdede hun i Nordtårnet for en velgørenhedsorganisation.

Hun var imidlertid sent på den 11. september 2001. Der var meget trafik. Men forsinkelsen på 20 minutter kan have reddet hendes liv, for hun var der ikke, da terroristerne ramte tårnene med passagerfly.

- Jeg tager hvert minut som en velsignelse, sagde hun i august i et interview med magasinet Hello.

Sarah Ferguson blev gift med Andrew i 1986. Parret fik to døtre, men ægteskabet holdt ikke.

Det endte med separation i 1992 og skilsmisse i 1996.

Efter separationen begyndte skandalerne med Fergie, som hun i folkemunde blev kaldt. Der dukkede fotos op af en topløs Fergie og hendes finansrådgiver, der suttede på hendes tæer.

I forbindelse med skilsmissen mistede Fergie titlen "Hendes Kongelige Højhed", men hun forblev "Sarah, hertuginde af York".

Hun havde også en gæld på 4,2 millioner pund med sig ud af ægteskabet.

Dronning Elizabeth forsøgte at lokke forældremyndigheden over parrets to døtre, Beatrice og Eugenie, fra Fergie ved at tilbyde hende at få gælden ud af verden.

Men Fergie lovede, at gælden ville være afviklet på et år.

Hertuginden viste sig som en dreven forretningskvinde, der som noget helt uhørt for medlemmer af det britiske kongehus tjente penge på at reklamere for varer som tranebærjuice, porcelæn, japanske kameraer og kosmetik.

Hertuginden af York har også udgivet omkring 30 bøger, medvirket i flere filmproduktioner og er foredragsholder.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mobiltelefonen afslørede 31 hash-kunder

Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce