Annonce
Mad og drikke

Fem tip til en god grillaften

Yakitori og mixed grill til Livsstil. Foto: Michael Bager

Grillolie

En rosmarin-busk burde være obligatorisk i haven for folk, som griller, og nogle flotte kviste giver aroma og smag til en velduftende grillolie. Tag en håndfuld kviste og bind dem sammen med bomuldsnor, og blandt en citron skåret i halve med en flækket, rød chili, salt og hvad du synes passende af olivenolie - omkring en halv til en hel deciliter. Olien kan trække et par dage på køl inden brug, hvor du pensler råt eller tilberedt kød, fisk eller grøntsager med den. Pas på med det rå - tag en portion fra og find en pensl, som du kan bruge, og top op med ny olie efterfølgende.

Annonce

Grillede kyllingehjerter

Yakitori og mixed grill til Livsstil. Foto: Michael Bager

Kyllingehjerter er den perfekte snack i grillet form. De koster en halvtredser per kilo hos din lokale indvandrerslagter, men der er lidt spild. Tag en lille skarp kniv og skær aorta, fedt og blod væk fra den rene muskel, tjek for rester af blod i kamrene og sæt kyllingehjerterne på et spyd og pensl med grillolie og krydr med salt, peber og eventuelt finthakket persille.

Alt kan bruges

Yakitori og mixed grill til Livsstil. Foto: Michael Bager

Mixed grill kan være alt fra en steak i tern til ditto kyllingebryst eller indmad som lever, nyre og hjerte. Læg bambusspyddene i vand en halv times tid, skær kød og grønt i stykker hver for sig og sæt dem på en pind, som du opbevarer på køl frem til tilberedningen. Tag dem ud efterhånden, som du griller dig frem i landskabet.

Lam på spyd

Yakitori og mixed grill til Livsstil. Foto: Michael Bager

Lammekoteletter skal have en vis tykkelse for ikke at blive tørre, omvendt kan de også blive ret røde ved benet. Men rids under alle omstændigheder fedtet med en lille skarp kniv, så du får en større overflade under stegningen og mere sprødt skind. Du kan stege koteletten hel eller skære den ud i filet og eventuelt mørbrad til spyd. Man kan også skære fedtet fra til tern og stege dem sprøde til lammesvær på grillen. Endelig kan man sætte skroget over for at få det sidste med.

Tre bøger

Yakitori og mixed grill til Livsstil. Foto: Michael Bager

Grill skal være enkelt og velsmagende - det har både Paul Cunningham og Henrik Boserup skrevet om i deres bøger med de enkle titler "Pauls Grill" og "Grill", som begge har nogle år på bagen, men er at finde på biblioteket. Anderledes - og i sagens natur med lidt større fokus på udstyr - er "Webers største hits" med 120 klassiske opskrifter.

Ford opfandt briketten

I afdelingen for fun facts kan vi fortælle, at det var Henry Ford, som opfandt grillbriketten for at udnytte de store mængder savsmuld og træ fra produktionen af den Ford T, som fabrikkerne lavede en million af. Bindemidlet var majsstivelse, og en anden entreprenant fyr - Thomas Edison - hjalp ham med at bygge verdens første fabrik til produktion af grillbriketter. Men derfor behøver vi andre ikke at bruge briketter, når man kan købe fine trækul i eksempelvis Harald Nyborg eller japanske binchotan-kul, som brænder i meget lang tid. Begge dele giver en bedre smag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gavl styrtet ned i stormvejret

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce