Annonce
Mad og drikke

Fem stjerner til klasse-pinot til en flad halvtredser

De to vine til venstre husker man, boksen fra Sydfrankrig er absolut forglemmelig. Men den går, hvis man er mange til en grillfest og har andet end vinen at tale om - og så er den jo væk dagen efter. Foto: Michael Bager
Køkkenskriveren har fundet tre fine køb og en enkelt fuser hos Fakta, Meny og Netto. Vine til mad og duften fra trækulsgrillen.

Det er med vin som med biler: Man kigger på topmodellen og ender med at købe den fornuftige mellemvare. Køkkenskriveren tog på jagt efter grillvenlig vin i Meny, Fakta og Netto og fandt tre gode køb og en fuser i form af tre chilenere og en ærkefransk vin, fuseren ...

Vinmageren bag vinen fra Meny hedder Guillermo Sánchez Martínez, og han arbejder for Cono Sur og står bag prestigevinen Ocio på pinot noir, men også pinot noir i den overkommelige Reserva Especial, og her får man lækker vin for pengene. Ikke mindst til en flad halvtredser, som årgang 2016 lå til i min lokale butik - måske for at rydde lageret.

Chiles største producent hedder Concha y Toro med Don Melchor som topmodel i sortimentet. Men her er Trio-serien bang for the buck, også selv om den stod til 68,95 kroner og dermed ikke var på tilbud. Vinen lå i to årgange - 2017 og 2015 - og eksperimentet med at smage to årgange mod hinanden som i testen her kan man selv gøre efter med disse og andre vine, man kan være heldig at finde i flere årgange. Min favorit er klart den friske årgang.

Konceptet i Trio-serien er at blande tre slags druer for at nå den perfekte vin i prislejet, og sammensætningen i de to årgange er lidt forskellig. 2017 har 88 procent af druen cabernet sauvignon, som giver den klassiske solbærtone i en vin (ribena, hvis det er for meget) foruden 7 procent cabernet franc og 5 procent syrah til at stive af, mens vinmageren i 2015-årgangen har givet et skud mere cabernet franc (14 procent) og 3 procent syrah til de 83 procent cabernet sauvignon.

I Netto lokkede Løgismoses gode renommé til købet af en boksvin til 169 kroner for tre liter frem for tung og formentligt sød zinfandel, som også kan være et valg til grill. Her er ikke årgang, kun produktionsdato og producent - Michel Gassier - men det er en doven vin uden spræl, som mest egner sig til at blive gjort kål på for et større selskab i et hug, hvis man vælger at købe den.

Annonce

Cono Sur Pinot Noir Reserva Especial 2016, 49,95 kroner i Meny:

Cono Sur laver noget af det bedste pinot noir, som køkkenskriveren har fundet i Chile. Ocio er topvinen fra huset, men denne er særdeles fin. Foto: Michael Bager

Saftig næse med våde jordbær, lidt kirsebær og behersket fadpræg, som akkurat pirrer næsen. Saftig i munden med samme røde bær, en let tørhed fra fadet og en frisk frugtsyre, som kalder på en slurk mere. Let fadbitterhed i finalen. Et fund til en flad halvtredser - det kan skyldes årgangen med et par år på bagen, for normalt er tilbudsprisen to for 130 kroner, hvis man er heldig. Fem stjerner.

Concha y Toro Trio Cabernet Sauvignon/Cabernet Franc/Syrah 2017, 13,5 procent, 68,65 kroner i Fakta:

Mørkerød, let transparent vin. Lækker, luftig næse med mørkerøde bær - solbær og blomme - og et fint præg af fad i form af lidt tobak, læder og cigaræske. Letløbende i munden med læskende, mundvandstrækkende syre og fin frugt i form af røde bær. Den spiller lidt på tungen i eftersmagen. Blød uden mærkbare tanniner. Vinen vil fungere fint til grill med røgede toner på grund af fadpræget og det punch, den har uden at være tung. Fem stjerner.

Concha y Toro Trio Cabernet Sauvignon/Cabernet Franc/Syrah 2015, 13,5 procent, 68,65 kroner i Fakta:

Mørkerød transparent med et let teglstensfarvet præg - alderen spiller ind her. Næsen virker mere udviklet end 2017, mere åben og med mere ballon. En my mørkere i frugten. Blødere i munden og mere rund. Nogen vil elske det, andre vil savne den kant og friskhed, som 2017 har med frugtsyren. Fadpræget er stadig fint, men mangler i min mund at blive balanceret af friske bær. Vinen er drejet væk fra madsporet ved grillen mod lænestolen og en god bog som et glas til at vegetere over. Fire stjerner.

Løgismose Rødvin, Vin de France, 13 procent, 3L, 169 kroner i Netto:

Mørkerød, let transparent vin. Maskulin, animalsk næse med mørkerøde bær. Letløbende pleaser i munden uden den store syre. Mellemfyldig med røde bær, men virker en kende tung og doven uden syren til at skabe spræl. Og så kan en boks blive lang at nå igennem - køling strammer vinen en smule op. Tre stjerner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sheriffens farvel

I skåltaler bryster vi os ofte af, at vi i Danmark har et neutralt embedsmandsværk. Ministre og politikere kommer og går - men embedsmændene består. Den test består politidirektør Jens Kaasgaard med glans. Alene i sin tid som først politimester i Holstebro og siden politidirektør i Midt- og Vestjyllands Politikreds har han overlevet ni justitsministre, og har holdt sig ude af de store skandaler. Efter næsten 43 år - heraf 22 som øverste leder for politiet i Holstebro - har han frivilligt valgt at sige farvel, og det bliver et par store sko, som hans allerede udnævnte efterfølger skal fylde ud. Kaasgaard har spillet en stor rolle i forhold til at få politihovedkvarteret placeret i Holstebro i forbindelse med den store politireform i 2006 - og han har også formået at få alle de nye administrative funktioner, som er blevet kredsen tildelt, til at fungere, så der stort set ikke har været kritik af ”udflytningen” af op mod 600 administrative politistillinger til det vestjyske. Det er faktisk ganske imponerende. Det var Tvind-sagen, der i sin tid gav ham øgenavnet "sheriffen fra Holstebro”. Og ser man alene på resultaterne; på opklaringsprocenterne og sagsbehandlingstiderne er der ikke mange fingre at sætte på sheriffen. Men politiet er andet end målbare resultater i regneark, og historien om politiet og Kaasgaard er også, at han har været med til at nedlægge flere mindre politistationer og nærbetjente, som blev set som en værdi i de lokalsamfund. Effekten af disse centraliseringerne er næppe målbar i forhold opklaringsprocenten, men derfor kan den jo godt betyder noget i den måde, som politiet bliver opfattet på, og i forhold til nærheden til borgerne. Det er næppe uden spænding, at de omkring 1300 ansatte ved politiet i det midt- og vestjyske skal have en ny chef. Mange har aldrig haft andre end Kaasgaard som øverste chef, og selv om han bestemt også har haft sine kritikere, så har de vidst, hvor de havde ham: Altid loyal overfor de politiske beslutninger, altid med et strategisk blik for fremtiden og med politihjertet bankende for Midt- og Vestjylland.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];