Annonce
Holstebro

Fem HTX-piger udvikler særlig taske: Vil vise menstruationen frem

De fem piger håber, at deres produkt vil være med til at aftabuisere menstruationen. Privatfoto
Fem piger fra HTX har i forbindelse med et eksamensprojekt udviklet en særlig taske, der skal fjerne tabu om at have menstruation.

Holstebro: Det er et tabubelagt emne, som fem piger fra HTX i Holstebro har kastet sig over i deres eksamensprojekt i faget teknologi. Det mener de ihvertfald selv. For de fem piger har selv oplevet det som et stort tabu, når de har haft menstruation - og skal fragte tamponer og bind ud på toilettet.

- Vi blev sat i hold på skolen, og vi er meget forskellige piger - så vi havde svært ved at finde en fællesnævner - noget vi allesammen gik op i, siger 19-årige Louise Rud Nielsen og fortsætter:

- Men vi kom i tanke om, at når man skal ud på toilettet, når man har menstruation, så gemmer vi altid bind og tamponer i vores tøj - for hvis man går med dem frit fremme, får man mærkelige blikke fra folk, forklarer hun.

Derfor besluttede pigerne sig for at deres projekt skulle handle om at gøre den slags ting synlige for at komme fordomme og stigma til livs. Det blev til en gennemsigtig taske, som man kan "klikke på" tøjet - indeholdende bind eller tamponer.

- Menstruation betyder, at kvinder er sunde og raske. Så hvorfor skjule det, forklarer Louise Rud Nielsen om det principielle budskab bag. Hun håber sammen med resten af holdet, at tasken kan være med til at gøre kvinder mere selvsikre omkring deres menstruation, så de fremover ikke behøver at skjule det.

Annonce
Den første prototype, som pigerne udviklede. Ideen er, at alle skal kunne se bind og tamponer. Privatfoto

Næste prototype

Siden den første prototype i gennemsigtig plastic blev udviklet, er pigerne blevet klogere på, hvordan tasken skal se ud.

- En lærer gjorde os opmærksomme på, at den lignede en stomipose for meget - når den var gennemsigtig. Det kunne vi godt selv se, så nu har vi videreudviklet den, siger Louise Rud Nielsen.

Nu er tasken i stedet blevet lavet som en prototype i metal - med et gennemsigtigt hjørne i bunden af tasken.

- For den målgruppe vi har, som er de her unge piger, er det moderne med et råt look - derfor blev det metal, siger hun.

Ideen er, at tasken skal sidde synligt fremme - enten siddende fast rundt om benet eller i buksekanten.

Overvældende interesse

Pigerne tæller udover Louise Rud Nielsen også Simone Tidemann Larsen, Ida Holst Mortensen, Majken Sand Nielsen og Lise Mogensen.

De fem piger kommer alle fra forskellige steder i lokalområdet, og det er endnu uvist, om de vil gå videre med projektet, så de kan få tasken sat i produktion.

- Nej, så langt er vi ikke kommet endnu, men vi har i forbindelse med vores fag Innovation, lavet en forretningsmodel for det, siger Louise Rud Nielsen, der sammen med resten af holdet af piger håber, at blandt andet undertøjsbutikker i fremtiden vil sælge deres produkt, såfremt de vælger at videre med ideen.

- Det startede jo som et skoleprojekt, men det er blevet vildere, end vi havde forestillet os. Og vi havde ikke regnet med at komme så meget i medierne, og at vi har fået lov at lave tøseaften for unge piger på Kondomeriet - det har været meget overvældende, siger hun.

Pigerne har døbt deres "firma" BellaMal.

- Vi kalder os selv BellaMal fordi Bella på fransk betyder skønhed, og Mal betyder ondskab. Vi synes, at menstruation er en skønhed, fordi det betyder, at en kvinde er sund og rask, og ondskab fordi vi har en smerte i underlivet, hver gang vi har det, siger Louise Rud Nielsen.

Her den seneste prototype af tasken, som langt fra er færdigudviklet endnu. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Spilfirma i gang efter konkurs

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Annonce