Annonce
Holstebro

Fem grunde til at stemme 26. maj

26. maj er der valg til Europa Parlamentet. 705 medlemmer skal vælges. Arkivfoto: ritzau/scanpix

Europaparlamentet har løbende fået mere magt de senere år. Det er en af grundene til, at det er en god idé at stemme den 26. maj, når danskerne skal vælge 14 medlemmer til parlamentet i Bruxelles og Strasbourg.

Annonce

Holstebro: Det helt store spørgsmål er, hvornår der bliver valg til Folketinget.

I sidste ende er det statsminister Lars Løkke Rasmussen, der bestemmer, hvornår valget kommer.

Det skal afholdes senest 17. juni.

Det ligger til gengæld fast, at der er valg til Europa Parlamentet søndag den 26. maj. 14 danske medlemmer skal vælges til parlamentet, der efter briternes exit tæller 705 medlemmer.

Der er nøjagtig 13 uger til valgdagen. Partierne har kandidaterne klar, og argumenterne er ved at blive slebet af.

Men er det overhovedet et valg som danskerne gider at stemme til. Det plejer at være godt halvdelen af befolkningen, der bruger deres stemmeret til det europæisk valg.

- Vi har indledt en kampagne for at få så mange som muligt til at stemme til valget. Vores mål er at komme rundt i hele landet og fortælle om valget, og at det er vigtigt, at folk stemmer, siger Jacob Lolck, der er presseattaché ved Europa Parlamentets kontor i Danmark.

Kampagnen kører under navnet "Denne gang stemmer jeg".

Han har allerede fået spørgsmålet om, hvorfor man overhovedet skal stemme til et valg, hvor de danske medlemmer udgør en meget lille del af medlemmerne.

Din avis har bedt ham om at komme med fem grunde til, hvorfor det er vigtigt at stemme den 26. maj.

- Europa Parlamentet har indflydelse på lovgivningen. Parlamentet skal godkende alle lovforslag, der kommer fra kommissionen. Den tredje vigtige instans er landenes ministre, der også skal godkende forslagene, siger Jacob Lolck.

Fem grunde til at stemme til EU-valget

1. Europa Parlamentet har indflydelse på lovgivningen. De er med til at vedtage forslagene, der kommer fra EU-Kommissionen, der har initiativretten. De enkelte landes ministre skal også godkende forslagene2. Europa Parlamentets forskellige partiblokke udpeger spidskandidater til hvem, der skal have posten som formand for EU-Kommissionen.

3. Den europæiske dagsorden fylder meget i disse år. Valget til parlamentet vil afspejle strømningerne i Europa netop nu.

4. Generelt har EU stor indflydelse på din hverdag, når det gælder lovlige stoffer i fødevarer og mange andre hverdagsprodukter.

5. At bruge sin demokratiske ret.

Kilde: Europa Parlamentets kontor i København

Annonce

Europa under forandring

Et andet vigtigt område for EU-parlamentet er, at de forskellige politiske blokke udpeger en spidskandidat til, hvem der skal være formand for EU-Kommissionen.

For det tredje har den europæiske dagsorden fyldt rigtig meget de seneste år. Ikke mindst konsekvenserne af Brexit. Flygtningekrisen, der eskalerede i 2015, er stadig et meget varmt emne. I de gamle østeuropæiske lande Polen og Ungarn, hvor de demokratiske instanser er under pres fra regeringerne.

- Valget til parlamentet vil afspejle, hvor medlemslandene er på vej hen rent politisk. Derfor er stemmerne også med til at afgøre, hvilken politisk strømning der er i Europa, siger Jacob Lolck.

Generelt spiller EU en stor rolle i europæernes dagligdag fra morgen til aften. EU bestemmer, hvilke stoffer der må være i din tandpasta, og hvilke miljøstandarder der skal være for en række store og små ting.

- I sidste ende handler valget om, at vælgerne bruger deres demokratiske ret og kommer hen at stemme. Jeg forventer, at stemmeprocenten bliver højre, da den europæiske dagsorden har fyldt meget, siger pressechefen, der er helt klar over, at der helt sikker også vil komme historie om krumme agurker, misbrug af EU-midler og rejsecirkusset mellem de to parlamenter i Bruxelles og Strasbourg.

Set med vestjyske briller bliver det meget interessant at se, hvordan det går tidligere forsvarsminister Søren Gade, der er opstillet som nummer to på Venstres liste.

Ved EU-valget i 2014 satte Dansk Folkepartis spidskandidat Morten Messerschmidt dansk rekord med 465.758 personlige stemmer. Han genopstiller ikke, og mange af hans stemmer er i spil ved det kommende valg, hvor andre profiler som Bendt Bendtsen og Jens Rohde ikke genopstiller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Skyd ikke på de offentligt ansatte

Annonce