Annonce
Struer

Fem formaninger om muldvarpe: Det gør du bare ikke

Grafik: Gert Ejton

1 Brug af muldvarpesaks

Fagmanden: Hvis den tjekkes, så ok.

Biologen: Lad være. Forskellige undersøgelser viser, at de ikke bare får et slag i hovedet og dør med det samme. Der kan både være tale om blødninger og knusning af indre organer og en dødskamp, der strækker sig over minutter.

2 Skyd dem med et jagtgevær

Fagmanden: Det er ikke noget, jeg vil anbefale, men jeg har hørt om metoden, og i teorien ville det måske kunne fungere, hvis man har oceaner af tid til at sidde og vente.

Biologen: Hvis du virkelig skyder den på det tidspunkt, du ser den, kan det være godt nok, hvis den dør med det samme, men du kan jo komme til at sidde og vente i dagevis. Muldvarpeskuddet kommer jo ofte ved, at den lægger sig på siden nede i gangen og skubber jorden op med benet.

3 Sæt en støvsugerslange på udstødningen fra en knallert og ned i hullet

Fagmanden: Det gjorde man i gamle dage.

Biologen: Brugen af kulilte til aflivning er sådan set god nok, fordi man dør stort set uden at opdage noget. Effekten vil dog være tvivlsom, for hvor langt omkring i gangene når det lige.

(Vi går nu over i kategorien, hvad er det værste, I har hørt om?)

4 Spræng dem ud

Biologen: Det er blevet overvejet til det danske marked at sende let antændelig gas ned i systemet, så en gnist til og bum. Jeg har set videoer af det fra USA, men hvor effektivt det er, ved jeg ikke, og så er det jo pænt farligt.

5 Spaden

Biologen: Der er også en variation af den med skuddet, hvor man bruger en spade i stedet. Den kan jeg også kun fraråde, for sandsynligheden for bare at kvæste muldvarpen er stor, hvis du springer op og bare hakker spaden i mulden, når du ser den.

Bonusinfo:

En muldvarp kan lave gangsystemer, som dækker et sted mellem 200 og 1000 kvadratmeter. Hverken fagmanden eller biologen har dog hørt om, at muldvarpe har kunnet undergrave hverken carporte eller gavle, selv om de fik lov at slå sig løs uden indgriben.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forhåbentlig kun forretten

Efter en vinter med regn, regn og regn - blæst, blæst og blæst. Med oversvømmelser både inde i landet ved vandløbene og ude ved kysterne, er der vist ikke mange, der ikke mener, at klima-debatten er relevant. Det kan vist ikke være på et mere passende tidspunkt, at Klimatorium onsdag kunne holde rejsegilde på Østhavnen i Lemvig. Der kommer forhåbentlig til at ske noget i den bygning, som kan blive rammen om klima-løsninger, så man i Lemvig kan vende klima-udfordringer til en gevinst, hvor der skabes arbejdspladser, økonomi og udvikling ved at være centrum for forskning, der kan give øget befolkningstal og gevinster for det lokale erhvervsliv. Det er selvfølgelig for tidligt at konkludere, om Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand lykkes med denne store satsning. Man er så småt i gang med de første projekter, og når Klimatorium står klar til indvielse i august med klima-topmøde og meget andet, så skal det begynde at vise sig, om det virkelig kan lykkes for en af landets mindste kommuner at blive den store aktør på dette område både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt, som er ambitionsniveauet. Det er etape 1, der onsdag var rejsegilde på. Det er et halvt Klimatorium, som først og fremmest er arbejdsplads for Lemvig Vand & Spildevands medarbejdere samt kommunale medarbejdere med plads til studerende og udviklere fra private firmaer, som kan låne et skrivebord her, mens man er med i samarbejder. Den anden halvdel - etape 2 - er det, der rent fysisk vil gøre Klimatorium til en succes. Men den skal bygges af en privat investor, og det skal være med private virksomheder som lejere. Det er slet ikke på plads endnu, og dermed kan man slå fast, at drømmen om, at håndværkerne bare kunne fortsætte med næste etape efter indvielsen af den første, ikke bliver en realitet. Men forhåbentlig sker det ikke så længe efter. Ikke bare fordi man kan få overstået byggerodet på Østhavnen. Men også fordi det er etape 2, der virkelig skal sætte gang i de private initiativer, som man håber så meget på, og så Klimatorium ikke blot ender som en flot bygning, der er halvt færdig og med halvfærdigt ambitionsniveau. Etape 1 er godt, men forhåbentlig kun forretten.

Annonce