Annonce
Lemvig

Fejrede ny kostskole med kage:  - Det er en fantastisk mulighed for os

Lederen af HF-uddannelsen i Nørre Nissum, Tina Gade, skar selv for af kagen, da personalet onsdag fejrede, at der fra det kommende skoleår er mulighed for at drive kostskole. Foto: Jesper Lundsgaard
Leder af HF-uddannelsen har flere ideer til, hvordan ny kostskoleafdeling kan blive indrettet

Nørre Nissum: Morgensamlingen for lærere og administrativt personale på hf-uddannelsen i Nørre Nissum blev onsdag lidt sjovere end andre dage.

Tina Gade, der er pædagogisk administrativ leder på HF-uddannelsen, kunne nemlig skære for af den store kage, der var indkøbt i dagens anledning. Her fejrede personalet nemlig, at uddannelses- og forskningsministeriet i sidste uge gav tilladelse til, at der kan laves en kostskole-afdeling i Nørre Nissum.

Beskeden om dispensationen kom i sidste uge, og den var kulminationen på et par års arbejde med at indsende ansøgninger og argumentere for, at uddannelsen i Nørre Nissum skulle have en dispensation til at oprette kostskole-afdelingen.

- Det er en fantastisk mulighed for os at kunne tilbyde et lokalt bo- og studiemiljø. Det er et ønske, vi har haft længe, men som vi ikke har haft økonomien til. Men nu får vi mulighed for at lave de tilbud, vi gerne vil til de studerende på kostskoleafdelingen.

Processen har været i gang i et par år. Så sent som i foråret 2018 fik HF-uddannelsen, der er den eneste i landet, der er tilknyttet en professionsuddannelse, et afslag på at oprette en kostskole-afdeling, og så sent som i februar i år var svaret fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) til den socialdemokratiske undervisningsordfører, Annette Lind, at der ikke var mulighed for at give dispensation.

Alligevel gav uddannelses- og forskningsministeriet så dispensationen i sidste uge.

- Vi har nok benyttet os af en god gang jysk stædighed for at få det igennem, griner Tina Gade, der nu skal i gang med at lægge rammerne for kostskolen.

I dispensationen er der givet mulighed for, at det allerede fra det kommende skoleår er muligt at oprette kostskolen. Det regner Tina Gade med, at man vil være klar til, og den første elev har allerede meldt sig.

- Vi har i forvejen elever fra hele landet her på stedet, og tidligere på ugen optog vi en elev fra København. Hun havde hørt en masse godt om os, og vil gerne begynde her, siger Tina Gade.

Blandt andet er det hendes forventning, at flere ordblinde vil søge mod kostskolen og tage den tre-årige HF-linje, der er særligt tilrettelagt for ordblinde.

Tina Gade regner med, at HF-uddannelsen vil tage de bedste elementer fra efterskolerne ind i planlægningen af kostskole-afdelingen, og hun har allerede de første tanker om, hvordan kostskolen kan indrettes.

- Jeg tænker, at vi kan tage nogle elementer ind som stilletime, introforløb, men også at tilbyde aktiviteter om eftermiddagen, uden at der nødvendigvis skal være noget hver eneste dag. Men vi skal også være iderige omkring indretningen, og jeg har blandt andet gjort mig tanker om forskellige ideer. Det kunne være, at vi arbejder på at blive bæredygtige, hvor vi producerer vores egne grønsager og eleverne har mulighed for at komme på køkkenhold, siger hun.

Landet over findes der i dag 14 kostskoler på gymnasieniveau. Ud over i Nørre Nissum har Struer Gymnasium også en kostskoleafdeling tilknyttet.

Annonce
Tina Gade har flere ideer til, hvordan den kommende kostskoleafdeling kan indrettes i seminariebyen i Nørre Nissum. Foto: Jesper Lundsgaard
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Annonce