Annonce
Lemvig

Fejrede ny kostskole med kage:  - Det er en fantastisk mulighed for os

Lederen af HF-uddannelsen i Nørre Nissum, Tina Gade, skar selv for af kagen, da personalet onsdag fejrede, at der fra det kommende skoleår er mulighed for at drive kostskole. Foto: Jesper Lundsgaard
Leder af HF-uddannelsen har flere ideer til, hvordan ny kostskoleafdeling kan blive indrettet

Nørre Nissum: Morgensamlingen for lærere og administrativt personale på hf-uddannelsen i Nørre Nissum blev onsdag lidt sjovere end andre dage.

Tina Gade, der er pædagogisk administrativ leder på HF-uddannelsen, kunne nemlig skære for af den store kage, der var indkøbt i dagens anledning. Her fejrede personalet nemlig, at uddannelses- og forskningsministeriet i sidste uge gav tilladelse til, at der kan laves en kostskole-afdeling i Nørre Nissum.

Beskeden om dispensationen kom i sidste uge, og den var kulminationen på et par års arbejde med at indsende ansøgninger og argumentere for, at uddannelsen i Nørre Nissum skulle have en dispensation til at oprette kostskole-afdelingen.

- Det er en fantastisk mulighed for os at kunne tilbyde et lokalt bo- og studiemiljø. Det er et ønske, vi har haft længe, men som vi ikke har haft økonomien til. Men nu får vi mulighed for at lave de tilbud, vi gerne vil til de studerende på kostskoleafdelingen.

Processen har været i gang i et par år. Så sent som i foråret 2018 fik HF-uddannelsen, der er den eneste i landet, der er tilknyttet en professionsuddannelse, et afslag på at oprette en kostskole-afdeling, og så sent som i februar i år var svaret fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) til den socialdemokratiske undervisningsordfører, Annette Lind, at der ikke var mulighed for at give dispensation.

Alligevel gav uddannelses- og forskningsministeriet så dispensationen i sidste uge.

- Vi har nok benyttet os af en god gang jysk stædighed for at få det igennem, griner Tina Gade, der nu skal i gang med at lægge rammerne for kostskolen.

I dispensationen er der givet mulighed for, at det allerede fra det kommende skoleår er muligt at oprette kostskolen. Det regner Tina Gade med, at man vil være klar til, og den første elev har allerede meldt sig.

- Vi har i forvejen elever fra hele landet her på stedet, og tidligere på ugen optog vi en elev fra København. Hun havde hørt en masse godt om os, og vil gerne begynde her, siger Tina Gade.

Blandt andet er det hendes forventning, at flere ordblinde vil søge mod kostskolen og tage den tre-årige HF-linje, der er særligt tilrettelagt for ordblinde.

Tina Gade regner med, at HF-uddannelsen vil tage de bedste elementer fra efterskolerne ind i planlægningen af kostskole-afdelingen, og hun har allerede de første tanker om, hvordan kostskolen kan indrettes.

- Jeg tænker, at vi kan tage nogle elementer ind som stilletime, introforløb, men også at tilbyde aktiviteter om eftermiddagen, uden at der nødvendigvis skal være noget hver eneste dag. Men vi skal også være iderige omkring indretningen, og jeg har blandt andet gjort mig tanker om forskellige ideer. Det kunne være, at vi arbejder på at blive bæredygtige, hvor vi producerer vores egne grønsager og eleverne har mulighed for at komme på køkkenhold, siger hun.

Landet over findes der i dag 14 kostskoler på gymnasieniveau. Ud over i Nørre Nissum har Struer Gymnasium også en kostskoleafdeling tilknyttet.

Annonce
Tina Gade har flere ideer til, hvordan den kommende kostskoleafdeling kan indrettes i seminariebyen i Nørre Nissum. Foto: Jesper Lundsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Holstebro

Tvis skal vokse ud mod motorvejen

Annonce