Annonce
Debat

Farvel og tak til Holstebro Sygehus

- Sygehuset har også for østjyder haft ry for et godt arbejdsmiljø og høj faglighed, og man kunne inden udmeldingerne om den forestående lukning rekruttere og fastholde medarbejderne, skriver Ulrich Fredberg. Arkivfoto: Morten Stricker

Læserbrev: Holstebro Sygehus, der de sidste leveår hed Regionshospitalet Holstebro, er desværre nået til vejs ende.

Sygehuset har også for østjyder haft ry for et godt arbejdsmiljø og høj faglighed, og man kunne inden udmeldingerne om den forestående lukning rekruttere og fastholde medarbejderne. Sygehuset uddannede 75% af de praktiserende læger i området og har haft stor betydning for store dele af Vestjylland.

Politisk talte man dengang om at ”stort er godt”, og at der kun er ca. 35 km fra Holstebro til Gødstrup (svarende til afstanden fra Randers til Nordeuropas største sygehus i Skejby).
Argumenterne holdt imidlertid ikke i 2007, og det gør de forsat ikke i 2021.

Annonce

Allerede da beslutningen blev truffet om at lukke Holstebro sygehuset dokumenterede sundhedsøkonomiprofessor Kjeld Møller Pedersen, at de mest effektive sygehuse var de mellemstore. Hvis sygehusene vokser og får 200-400 senge, opstår der ”stordriftsulemper”, så effektiviteten falder. Professor Jes Søgaard, der var direktør for Dansk Institut for Sundhedsvæsen, udtalte dengang, at “Påstanden om, at større sygehuse skulle give større kvalitet og patientsikkerhed, er speget, ifølge såvel internationale og nationale undersøgelser.”

Vi endte alligevel op med få ”Supersygehuse”, hvor de medicinske specialer danner egne afdelinger, der ved meget om lidt (fx hjerter) – såkaldte fagsiloer. Det kan få uheldige konsekvenser, hvis patienterne kommer ind i den forkerte silo, som det ofte sker med de mange patienter med flere sygdomme (multisyge).

Alt dette var jeg inviteret til at fortælle om på et særdeles velbesøgt borgermøde for over 10 år siden i Holstebro arrangeret af meget aktive borgergrupper. Jeg anbefalede dengang, at Holstebro Sygehus skulle have samme status som Silkeborg Sygehus.

Desværre traf politikerne ikke dengang beslutningen om at bevare sygehuset. Godt 10 år senere er tonen imidlertid en anden, hvor man nu taler om, at man skal flytte så meget udredning og behandling som muligt ud i nærmiljøet.

Få store hospitaler med fuld bemanding af alle specialer døgnet rundt, så man kan få samme akutte behandling på kl 14 og kl 02 er nødvendig, men hovedparten af al behandling kunne med fordel for de lokale patienter have foregået i nærmiljøet på Holstebro Sygehus.

Beslutningen om at lukke Holstebro Sygehus, der blev gennemført trods historisk stor modstand for mere end 10 år siden, har i 2021 vist sig at være en fejl.

Tak for indsatsen i mere end 100 år til Holstebro Sygehus og de mange medarbejderne, der viste, at høj faglighed kan etableres alle steder, hvor man prioriterer et godt arbejdsmiljø.

Beslutningen om at lukke Holstebro Sygehus, der blev gennemført trods historisk stor modstand for mere end 10 år siden, har i 2021 vist sig at være en fejl.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Holstebro For abonnenter

Vil have psykolog frakendt retten til at arbejde med børn: Tiltalt for overgreb på 15-årig klient

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Annonce