Annonce
Holstebro

Fandt tre døde heste: - Jeg er ikke et sekund i tvivl om, hvem der har gjort det

Klokken 18 fredag så Jørgen Blazejewicz sidst sine ponyer - i live. I løbet af natten til lørdag mistede tre af dem livet, og yderligere to er forsvundet. Foto: Storålam
- Jeg vil ikke mere, siger Jørgen Blazejewicz, der nu trækker alle dyr væk fra udsat område. Natten til lørdag mistede han op til fem heste, og det er ikke første gang, fortæller han nu.

Holstebro: Først forsøgte han sig med får. De blev spist.

Så prøvede han med heste. De blev også spist.

I år forsøgte indehaver af Storålam, Jørgen Blazejewicz, en ny metode: Han ville stadig bruge heste til den naturpleje, han har forpligtiget sig til ved Sandfær Plantage mellem Ulfborg og Nørre Felding. Men denne gang kun med hingste. De er mere modstandsdygtige, og der er ikke de samme krav til hegn som med får, forklarer han.

Lørdag morgen kunne han konstatere, at den taktik desværre heller ikke dur. Her fandt han nemlig tre døde heste, den ene måtte han selv aflive. Derudover er to andre heste forsvundet, og udsigten til at finde dem igen er ikke god, siger han.

Hestene er ponyer, og lørdag formiddag var Naturstyrelsen tilkaldt for at indsamle DNA, der kan redegøre for, hvem der stod bag angrebet.

- Hestene er helt tydeligvis taget af et stort rovdyr. Hvilket dyr det så kan være, kan man kun gætte sig til, siger Jørgen Blazejewicz, der udmærket kender sit eget svar på det spørgsmål:

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er ulven. Jeg er også sikker på, at når Naturstyrelsen når frem, vil man sige, at det med overvejende sandsynlighed er ulven.

Hestene er helt tydeligvis taget af et stort rovdyr. Hvilket dyr det så kan være, kan man kun gætte sig til.

Jørgen Blazejewicz, indehaver af Storålam

Annonce

Løbet tør for ideer

Fåreavleren har efterhånden en lidt for god erfaring i at spotte, hvis det er ulvens måde at angribe og spise dyr på. Han har mistet omkring 150-200 får til ulven.

Derudover har han også tidligere mistet heste, fortæller han nu for første gang.

- Men dengang var beviserne ikke så tungtvejende, så vi gik ikke ud med det i pressen eller skrev om det på Facebook, siger Jørgen Blazejewicz.

Dengang mistede han tre voksne heste, og mistanken kredsede sig om, at der også var forsvundet føl hos syv hopper.

- Det er potentielt op til syv føl, der er forsvundet. Vi udviklede derfor en teori om, at vi ikke skulle have højdrægtige dyr gående, forklarer han om den fejlslagne taktik.

I dag har han stadig syv levende hingste gående på det angrebne areal i plantagen. I den selv samme fold blev 26 får den 3. april i år dræbt af en eller flere ulve.

Men nu er han løbet før for idéer og kamplyst.

- Nu tager vi hestene væk, og så må naturen passe sig selv. Jeg vil ikke mere, og så må vi se, hvad vi gør til foråret, siger Jørgen Blazejewicz.

Han noterer sig, at fåreavlere i området på det seneste har været udsat for flere angreb - tidligere end normalt på året, hvis det er ulven, der står bag. Skal han komme med en årsag på de hyppige, tidlige angreb, så er det, at rålam og kronkalve nu er så gamle, at de kan følge deres mor og derfor ikke er så nemme at nedlægge.

- Derfor mangler ulven mad og trækker herud, lyder Jørgen Blazejewicz' gæt.

Fåreavler Jørgen Blazejewicz flytter nu sine tilbageværende, levende heste hjem. Natten til lørdag mistede han tre heste, og yderligere to er forsvundet. Han vil indtil videre droppe sin naturpleje, eftersom han er løbet tør for idéer til, hvordan hans dyr skal klare det uden at blive ædt. Foto: Storålam
Foto: Storålam
Foto: Storålam
Fåreavler Jørgen Blazejewicz (til højre), der her ses med nogle af sine ponyer ved en tidligere lejlighed, flytter nu sine tilbageværende, levende heste hjem. Natten til lørdag mistede han tre heste, og yderligere to er forsvundet. Han vil indtil videre droppe sin naturpleje, eftersom han er løbet tør for idéer til, hvordan hans dyr skal klare det uden at blive ædt. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Anholdt for skrottyveri

Annonce