Annonce
Kultur

Fandt kanon hos ophugger: Nu er den en del af udstilling ved museum

Sea War Museum i Thyborøn har fået endnu en kanon i samlingen. Den har blandt andet stået ved Langelandsfortet. Foto: Jesper Lundsgaard
Kanon, som den tyske besættelsesmagt havde sat op i Nordsjælland, har fundet vej til Thyborøn

Thyborøn: Sea War Museum i Thyborøn har fået en ny kanon til samlingen.

Men det var oprindeligt slet ikke tanken, at den skulle have været en del af udstillingen. Kanonen, der oprindeligt var bygget til den tyske kystbefæstning af Danmark under Anden Verdenskrig , var sendt til skrotning hos et ophuggerfirma i Bjerringbro. Her havde den stået gennem længere tid, inden Gert Normann Andersen, der er indehaver af museet, fik kendskab til den og fragtet den til Thyborøn.

- Det er nok ti år siden, jeg så den første gang, men den har også en spændende historie, vi gerne vil fortælle, siger Gert Normann Andersen.

Annonce

Kanonen var egentligt tænkt til at skulle være en del af det eksplosionsmuseum, som Sea War Museum har planer om at udvide med. I første omgang er den dog placeret uden for museet.

Oprindeligt stod kanonen ved Hesbjerg ved Gilleleje i Nordsjælland i nogle få måneder op til afslutningen af den tyske besættelse i maj 1945. Her skulle de have været anvendt mod en eventuel allieret invasion gennem Kattegat, men batterierne nåede aldrig at blive færdige. I stedet blev kanonen flyttet til Kongelundsfortet, og efter det blev nedlagt, kom kanonen sammen med to andre kanoner på magasin, inden de i 1953 blev flyttet til Langelandsfortet, fortæller Sea War Museum på sin Facebook-side om kanonens historie.

Bygget i Tjekkoslovakiet

Her stod de i 40 år, ind til Langelandsfortet også blev nedlagt, og herefter blev de ifølge Gert Normann Andersen en del af Admiralitetets Samling i nogle år, inden den blev kasseret.

- Det var efter skrotningen, jeg fik øje på kanonen hos ophuggeren, der ikke havde nænnet at skille sig af med den. Så nu er den i stedet blevet en del af udstillingen, siger Gert Normann Andersen.

Han ved ikke, om kanonen nogensinde har været i brug, men han er interesseret i at få oplysninger fra personer, der har kendskab til kanonens historie.

Det var Skoda-fabrikkerne i Plzen i det daværende Tjekkoslovakiet, der leverede de i alt otte kanoner til den tyske besættelsesmagt. De var af typen 15 cm. SK C/28 L/55 i Küst MPL C/36, og der blev leveret i alt otte kanoner, hvoraf fire stod ved Hesbjerg, mens yderligere fire stod ved Fynshoved.

Kanonen havde en besætning på 15 mand, som efter nogen øvelse kunne afgive seks skud i minuttet. Kanonen havde en rækkevidde på 22 kilometer, mens granaten vejede 45 kilo.

Kanonen er blevet restaureret af museets konservator John Silver og fremstår nu i original tilstand uden skjold.

Annonce
Holstebro

Onsdag åbnes der for vaccination uden tidsbestilling

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Mand varetægtsfængslet: Afviser voldtægt, men erkender samleje med sin 16-årige datter, der blev gravid

Kultur For abonnenter

Nostalgi-festivalen er aflyst: Det kan du gøre med billetten

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Erhverv

Det er blevet sjovere at være chef i Sinnerup: Stor forløsning at tjene penge igen

Lemvig For abonnenter

Lemvig Kommune bruger millioner på sikkerhedsvagter for at beskytte de ansatte

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Struer

Visioner om ny bydel: Venstre klar til et opkøb af slagteriet

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Holstebro

Tirsdagens coronatal: Smitten er stabil - undtagen Nørreland

Debat For abonnenter

Det må så koste millioner - de ansattes sikkerhed må man ikke spille hasard med

Struer

Opbakning fra biografdirektøren: Det er 20 år siden, jeg kom til byen og undrede mig over, at der ikke blev bygget boliger på havnen

Annonce