Annonce
Danmark

Familier splittes og turistbranchen bløder: Nu går V-profiler til kamp mod lukket grænse

Danmark besluttede sig for at lukke grænserne til Tyskland den 14. marts. To dage efter valgte Tyskland at gøre det samme Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Venstres Eva Kjer Hansen og Ulla Tørnæs gik onsdag i fælles front for at presse på for en grænseåbning. De mener, det er urimeligt, at den lukkede grænse splitter familier ad.
Annonce

Politik: Selvom reglerne for fysisk afstand langsomt bløder op i Danmark, har coronakrisen fortsat store konsekvenser for danskere med nære relationer på den anden side af den dansk-tyske grænse.

Det mener Venstres Eva Kjer Hansen og Ulla Tørnæs, som nu går i fælles front for at få lempet på grænselukningen.

Siden Danmark den 14. marts lukkede grænsen til Tyskland, har Eva Kjer Hansen personligt modtaget en lang række henvendelser fra frustrerede borgere i grænselandet, som føler sig urimeligt afskåret fra deres nærmeste.

Heraf har avisen Danmark talt med flere. Det gælder blandt andre en bekymret kvinde fra Aabenraa, som frygter, at hendes demente mor ikke længere vil kunne genkende hende, når grænsen igen åbner, fordi hun ikke har haft mulighed for at besøge hende i Tyskland. Det gælder også en vordende far, som måtte finde ud af, at hans tyske kæreste venter deres første barn over et videoopkald, og som nu kun kan støtte hende i graviditeten virtuelt - noget der har været så udfordrende for det adskilte par, at de har overvejet en abort.

Annonce

Politiets vurdering

På et åbent møde i folketingssalen spurgte Venstre-profilerne derfor onsdag udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), om man vil åbne grænsen for de familier, der har pårørende i henholdsvis Danmark og Tyskland. Ministeren peger på, at det er op til politiet at vurdere, om man har et anerkendelsesværdigt formål med at krydse grænsen.

- Der er en gråzone, men det er den konkrete og individuelle vurdering politiet laver ved grænsen, der gælder, sagde Mattias Tefaye på mødet og understregede, at listen over anerkendelsesværdige formål er blevet længere med henvisning til, at danske statsborgeres ægtefæller, faste samlevere, børn og forældre nu igen kan rejse ind i Danmark på trods af grænselukningen.

- Jeg synes ikke, det er særligt klædeligt, at ministeren fralægger sig ansvaret og tørrer det af på politiet, lød det fra Ulla Tørnæs, som sammen med Eva Kjer Hansen efterlyser klarere retninglinjer for, hvad der skal til, for at familier kan få lov til at besøge hinanden.

- Jeg er skuffet. Jeg ville gerne have ministeren til at indsnævre den gråzone, som han selv peger på, siger Eva Kjer Hansen.

Annonce

Tyskland vil åbne nu

Presset fra Venstre kommer samtidig med, at den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, onsdag meldte ud, at man fra tysk side er villig til at åbne grænsen fra på fredag, ligesom man ønsker at åbne op for fri rejse mellem EU-lande fra den 15. juni. Det vil dog først ske, når der er indgået en aftale med den danske regering, lyder det.

På mødet spurgte Venstre-duoen derfor også justitsminister Nick Hækkerup (S) ind til, hvordan regeringen vil svare på den tyske anmodning om at fremskynde en grænseåbning. Her åbnede justitsministeren op for at se på, om turister med en lejekontrakt kan få lov at krydse den danske grænse.

- Det er rigtigt positivt, så nu håber jeg, han mener det alvorligt, siger Eva Kjer Hansen.

Også Radikale, De Konservative og Liberal Alliance bakker op om en grænseåbning hurtigst muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Utopias usædvanlige udstilling

Annonce