Annonce
Danmark

Fagforeninger: Lovgivningen mod seksuel chikane skal strammes

- Vi laver årligt en større mobbeundersøgelse på vores arbejdspladser, og vi kan godt genkende nogle af de ting, som nu er kommet frem i mediebranchen, skriver Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, blandt andet i en mail til avisen Danmark.  Pressefoto
I 2019 blev lovgivningen mod seksuel chikane strammet. Men det er langt fra nok, lyder det fra fagforeningerne HK og 3F, der vil have højere godtgørelse og omvendt bevisbyrde for virksomheder.

Sexchikane: Lovgivningen mod seksuel chikane er stadig ikke god nok. Det er budskabet fra fagforeningerne 3F og HK, på trods af, at lovgivningen blev strammet så sent som i 2019.

Lovændringen fra 2019 øgede godtgørelsen til dem, der blev udsat for de seksuelle krænkelser på arbejdspladsen. Men det var ikke den eneste ændring, forklarer Maria Rasmussen fra HK.

- Før 2019 kunne man ikke læse ud af ligebehandlingsloven, at sexchikane er forbudt. Der stod, at arbejdsgiveren skal behandle mænd og kvinder lige i forhold til deres arbejdsvilkår. Men nu er der indsat et stykke 2, hvor der står, at arbejdsvilkår omfatter også sexchikane. Før fortolkede man det ind i bestemmelsen om arbejdsvilkår, men nu er det eksplicit fremhævet, siger hun og fortsætter:

Annonce

- Før var der også en række domme fra domstolene, hvor der blev lagt vægt på omgangstone. Det betød, at hvis der i forvejen var en seksuel tone på arbejdspladsen, måtte man forvente, at det også gik udover en selv. I forarbejderne til loven er det nu taget ud. Der skal ikke lægges vægt på det længere, siger hun.

3F vil have omvendt bevisbyrde

HK mener, at lovændringen fra 2019 var tiltrængt. Det er bare ikke nok, lyder det.

- Vi har et ønske om, at godtgørelsen bliver højere. Den er ikke høj nok til, at den skræmmer arbejdsgiveren. Den er hævet fra 25.000 til 33.000. Men langt de fleste, der bliver udsat for seksuel chikane bliver fyret eller mister deres arbejde. For mange er det ikke engang en månedsløn, de får som erstatning. Men de mister jo deres arbejde, plus at de får store ar på sjælen, siger næstformand i HK, Martin Rasmussen.


Før var der også en række domme fra domstolene, hvor der blev lagt vægt på omgangstone. Det betød, at hvis der i forvejen var en seksuel tone på arbejdspladsen, måtte man forvente, at det også gik udover en selv.

Maria Rasmussen, HK


3F mener også, at der skal mere til, før sexisme på de danske arbejdspladser for alvor kan blive bekæmpet.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik vendt bevisbyrden om, så en virksomhed skal bevise, at den rent faktisk arbejder mod sexisme og for reel ligestilling mellem kønnene. Formålet med dette indirekte objektivt ansvar er at tvinge virksomhederne til at forholde sig til seksuel chikane, at virksomheden tvinges til at tage debatten med medarbejderne og også tvinges til at forebygge på en måde så de objektivt kan dokumentere, at de har gjort noget, skriver Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, i en mail til avisen Danmark.

Annonce
Annonce
Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce