Annonce
Læserbrev

Førstegangsvælger. Så tag dog miljøproblemerne alvorligt

Sebastian Kølbæk. Privatfoto

Debat: Jeg fyldte 18 år for et par dage siden.

Igennem hele min levetid har jeg skullet høre på, at vi blev nødt til at gøre noget ved klimaforandringerne, men der er for mig at se, slet ikke blevet lagt nok handling bag de flotte ord fra politikerne.

Venstre har siddet med ansvaret som regeringsparti i 14 ud af mit 18 år lange liv, og alligevel har de ikke formået at tage klimaet alvorligt. Den venstreledede regering vi har i dag, har ført en kulsort miljøpolitik. I de sidste fire år har de droppet nationale mål om CO2-reduktion, modarbejdet investeringer i den kollektive trafik, og har fejlet i at beskytte vores grundvand imod forurening. Der er brug for en ny regering, som vil tage problemerne for miljøet alvorligt.

Mogens Jensen fra Socialdemokratiet er opstillet her i storkredsen, og han har som en af sine klare mærkesager at få Danmark tilbage i den grønne førertrøje. Danmark er ikke længere et foregangsland ude i verden på det grønne område, men det kan det blive igen.

Det kan ikke passe, at min generation skal lide under, at tidligere generationer har ignoreret udfordringerne og har videregivet efterslæbet til os. Derfor bruger jeg min nyerhvervede stemmeret til at stemme personligt på Mogens Jensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HB

HB hentede tredje udesejr i træk

Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Erhverv

Frygt for skadedyr lukker Netto

Annonce