Annonce
Ulfborg/Vemb

Første dag med mundbind: Kun tre af butikkens kunder måtte irettesættes

De ansatte bærer alle visirer i stedet for mundbind. Sidstnævnte er ganske enkelt for besværlige at arbejde med. Det mener blandt andre 30-årige Mathias Qvistgaard, chef for ABC Ulfborgs frugt- og grøntafdeling. Foto: Jan Briks
Kunderne er gode til at bruge dem. De ansatte glæder sig allerede til at slippe for dem igen. Mundbind i supermarkederne er kommet for at blive - i hvert fald et par måneder endnu.

Ulfborg: Der var "run" på i ABC Lavpris i Ulfborg - onsdagen før de nye mundbind-restriktioner trådte i kraft i supermarkeder over hele landet. Folk skulle ud at handle stort ind - en sidste gang før påbuddet om de maskerne trådte i kraft, kunne bestyrer Rene Martinsen fornemme.

Så denne torsdag - mundbind-kravets første dag - har der da også været noget mere stille, end der plejer. Om det er på grund af den kommende lønningsdag - eller på grund af mundbind-kravet, mener han ikke, man kan sige med sikkerhed.

Sikkert er det dog, at langt de fleeste kunder har vist sig i stand til at huske de blå masker.

Annonce

- Vi har kun haft tre kunder ud af måske 500, som havde glemt mundbind, og som da også undskyldte. Dem fik vi så givet et, eller også hentede de deres egne i bilen, siger bestyreren.


Det begyndte at stramme og gøre ondt omkring ørerne, og så går man jo og inhalerer sin egen kultilte hele tiden. Det synes jeg, man bliver lidt ør i hovedet af og får lidt hovedpine. Så jeg har skiftet over til visir nu.

Mathias Qvistgaard, chef for frugt- og grøntafdelingen i ABC Lavpris Ulfborg


De mange ansigter med mundbind på - er som sådan ikke et nyt syn.

- På en måde har vi jo været vant til det hele sommeren, for tyskerne har haft dem på, når de har handlet herinde. På den måde kunne man jo faktisk se, at det var en turist. Men nu er de overalt - mundbindene. Og jo - det er da specielt, siger han og fortæller videre:

- Jeg kiggede for eksempel på en kunde, hun kiggede på mig, og det var først, da hun sagde; "hej Rene", at jeg kunne genkende, at det var en af vores tidligere ansatte, siger bestyreren.

Da han sidder i kantinen ved lageret, har han smidt visiret. Det er her på lageret, at de ansatte kan tage mundbind og visirer af for en stund - og få trukket lidt frisk luft ind.

Udsigten til mundbind

Sidstnævnte har 30-årige Mathias Qvistgaard gjort brug af et par gange i løbet af dagen. Han er chef for butikkens frugt- og grøntafdeling og skiftede ret hurtigt morgenens mundbind ud:

- Det begyndte at stramme og gøre ondt omkring ørerne, og så går man jo og inhalerer sin egen kultilte hele tiden. Det synes jeg, man bliver lidt ør i hovedet af og får lidt hovedpine. Så jeg har skiftet over til visir nu, siger han, og fortæller videre:

- Men det siger mange af mine kolleger omvendt også kan give ondt i hovedet, da den sidder ret tæt og klør, siger han.

Så nej - udsigten til at bære mundbind eller visir de næste mange måneder frem tiltaler ham ikke:

- Nu er det jo første dag. Og jeg håber da, det bliver mere hverdag på et tidspunkt, siger han om påbuddet, der indtil videre gælder frem til 2. januar.

Prisen betaler han dog - trods alt - gerne:

- For jeg vil jo bare gerne - som så mange andre - tilbage til en normal hverdag igen, og er det det her, der skal til, så må det være sådan, siger han.

Også souchef Elisa Nielsen skiftede ret hurtigt mundbindet ud med et visir denne torsdag.

- For mundbindet er for varmt at trække vejret i, siger hun.

Om kunderne tilføjer souchefen desuden, at de igennem coronatiden har ændret deres indkøbsmønstre.

- Så markant flere nu køber stort ind - og til en hel uge af gangen, siger hun.

Annonce

Kunderne

Ved køledisken står 45-årige Karin Stage. Hun er sosu-assistent, bor i Ulfborg, og er en af dem, der er ude for at handle stort ind - til en uge.

- Det har vi egentlig altid gjort, så det er ikke noget nyt, siger hun og tilføjer om dagens oplevelse med mundbind på i supermarkedet:

- Lige da jeg kom ind i butikken føles det måske lidt mærkeligt at have mundbind på, men alle andre havde det også - og så er det egentlig okay. Omvendt er jeg jo vant til det i mit job, siger hun.

Men det er ikke alle, der har positive oplevelser med de nye restriktioner. For længere nede i Ulfborgs midtby, har 46-årige Linda Vinkler netop været i Netto for at handle ind. Hun har KOL, astma og er i risikogruppen, og kan på grund af hendes handicap faktisk vælge at lade være med at bruge mundbind, da det hæmmer hendes vejrtrækning for meget.

- Men jeg bruger det alligevel, siger hun.

Der har den første dag med mundbinds-påbud kun været tre kunder her i ABC Lavpris i Ulfborg, der har måttet irettesættes. Foto: Jan Briks

Når hun handler ind, er hun forsynet med både et lille badge, der henstiller andre til at holde afstand og en orange vest med teksten for og bag: "Hold afstand - jeg er i risikogruppen".

Men lige lidt hjælper det.

- Jeg synes ikke folk er gode til at holde afstand overhovedet - selvom de kan se den her vest på lang afstand. Især i Bilka har jeg haft trælse oplevelser med det, siger hun og tilføjer:

- Og jeg synes ikke, at det her med mundbind fra i dag har hjulpet. Jeg har snarere indtryk af, at folk tænker, at nu har de jo mundbind på, så behøver de ikke holde afstand, siger hun.

Løsningen med at få bragt sine varer ud fra de butikker, der tilbyder den slags, er hun ikke meget for.

- For jeg er glutenintolerant, så jeg vil meget gerne være sikker på at få de rigtige varer, siger hun.

Annonce

Gang i salget

Men corona-krisen har dog også sine små, positive sider - trods alt.

For tilbage hos ABC Lavpris fortæller bestyrer Rene Martinsen, at butikken siden nedlukningen i marts har haft en øget omsætning på omkring ti procent.

- Det kommer sig blandt andet af de mange tyskere, der har booket sommerhuse, og at mange danskere er blevet hjemme i år, siger han.

Og omsætningen bliver da heller ikke ligefrem værre af, at folk nu i højere grad efterspørger mundbind.

- Siden Mette gik på talerstolen i sidste uge har vi vel solgt over 20.000 mundbind. Det ændrer dog ikke på, at bestyreren glæder sig til, at det hele bliver normalt igen - og de kunderne og de ansatte kan blive fri for værnemidler.

- For det er da noget sjovere at kunne se på folk, om de smiler, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Baby-butik flytter

Annonce