Annonce
Iværksætter

Før du starter virksomhed: Vigtigst at have baglandet på plads

Iværksætterkonsulent Randi Trabjerg giver sparring og vejledning til kommende og nystartede iværksættere. Hun lægger vægt på, at man har baglandet i orden, inden man kaster sig i ud livet som selvstændig, og at man forbereder sig grundigt med blandt andet forretningsplan og budget. Arkivfoto
Iværksætterkonsulent råder til at have afstemt forventningerne med sin ægtefælle, inden man starter virksomhed. Både i forhold til hvad det indebærer at arbejde altid, og hvornår det eventuelt er tid til at sige stop, hvis forretningen ikke får vinger.

ODENSE: Forbered dig grundigt og hav baglandet med på idéen.

Det er noget af det, der skal være på plads, inden man kaster sig ud i at etablere egen virksomhed, mener iværksætterkonsulent Randi Trabjerg, der har til huse i Stjerneskibet i Odense. Det er et kontorfællesskab og et hus, der danner rammen om kurser, workshops og netværk for iværksættere.

- Mange er gift - især kvinder, for de er tit ældre end mænd, når de vil starte virksomhed første gang, og har man familie, er det rigtig vigtigt, at man har snakket igennem, hvad det indebærer at have sin egen virksomhed og bygge den op. For en iværksætter er på arbejde 24/7. Enten for at udføre en decideret ordre eller for at finde nye kunder, understreger Randi Trabjerg.

- Det leder over til en anden væsentlig ting, og det er, at den typiske iværksætter selv skal have styr på alting, og der er meget praktisk, som man selv skal sørge for at få på plads.

Randi Trabjerg fortæller, at det blandt andet er at finde samarbejdspartnere, undersøge juridiske forhold og lave en forretningsplan.

Annonce

Økonomi volder kvaler

- Uanset om man sælger tøj eller termostater eller viden om, hvorfor polerne smelter, er man nødt til at have en forretningsidé og have styr på, hvad man kan fakturere og til hvem, forklarer hun.

- Mange gange har folk haft tankerne, men de har ikke været systematiske og fået lagt det ind i en plan, så de har overblik og kan overskue det hele.

Og så er der alt det økonomiske. Det volder en del iværksættere kvaler, og alene det at lægge budgetter kan afholde nogen fra at starte egen virksomhed, fortæller Randi Trabjerg.

- Nogle gange er det nemt at regne ud, hvor meget man skal tjene for at betale huslejen og få noget løn, men andre gange er det sværere at regne ud. Og når man begynder at regne på, hvor mange kunder der skal til for at få det til at løbe rundt, finder man måske ud af, at det ikke er realistisk, fortæller Randi Trabjerg.

- Så kan det være, at man ikke hopper ud i det, og så har de ikke brugt deres ressourcer, penge og person på noget, som ikke kunne holde. Men mange vender tilbage, når de har fundet ud af, hvad der skal til.

Vælger man at bliver iværksætter, er der særlig to faldgruber, man skal være opmærksom på, siger Randi Trabjerg.

Lav klokkeklar aftale

Den fælde, mange iværksættere falder i, handler om at sælge.

- For at undgå det ekstroverte salg kan man forfalde til at sidde og bruge sine bedste timer på at opdatere sin profil på Facebook, så man kommer til at bruge meget tid på markedsføring og meget lidt tid på salg, forklarer konsulenten.

- Forskellen er, at markedsføring kan du klare bag din skærm, mens ved salg er du nød til at komme ud og stå ansigt til ansigt med dine kunder. Så det er en faldgrube, hvis man ikke er bevidst om, at det trods alt er salg, der skal bære virksomheden.

Den anden fælde handler om at vide, hvornår det er tid til at sige stop.

- Vi er tilbage til det, vi startede med, nemlig en klar aftale med familien. Det er vigtigt at få afklaret, at hvis jeg hopper ud i det her, og vi bruger tusindvis af kroner på det, og det ikke giver overskud, hvornår skal man så lukke, siger Randi Trabjerg.

- Det kan godt være, at ægtefællen siger: Skidt med at vi ikke kommer på ferie i to år, og skidt med at jeg skal putte penge i dit firma - jeg tror på dig, så du skal have lov til at prøve. Men der skal også være en klar aftale om, hvornår virksomheden skal køre eller lukke.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce