Annonce
Navne

Fødselsdagen markeres med egen udstilling

Arne Haugen Sørensen fylder 90 år 27. april. I den anledning udstiller Vestjyllands Kunstpavillon og Arne Haugen Sørensen Museum en række af hans mest kendte værker. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Arne Haugen Sørensen er selvlært maler og grafiker. Han bor på et bjerg i Andalusien, men kommer til Vestjylland i anledning af sin 90-års fødselsdag 27. april.

90: Så godt som alle Danmarks kunstmuseer har værker af Arne Haugen Sørensen.

Det samme gælder flere af landets kirker, ligesom kunstneren har udsmykket den tidligere indenrigsgård i Københavns Lufthavn og Folketeatret i København.

De mange forskellige opgaver vidner om stor alsidighed. Arne Haugen Sørensen, der fylder 90 år 27. april, er både maler og grafiker.

Annonce

Han er især kendt for sine figurative og farverige værker. Nogle af dem viser scener med vold og voldtægt. I andre dominerer groteske uhyrer, men han kan også give plads til det mere bløde og poetiske.

I kirkeudsmykningerne er det selvsagt de religiøse motiver som korsfæstelsen og opstandelsen, der er i fokus. Blandt andet i Bregnet Kirke på Djursland, som Arne Haugen Sørensen i 2006 berigede med et trefløjet nadverbillede "Blå nadver" samt et alterkrucifiks, støbt i bronze.

Selv har han fortalt, at han ingen forventninger har om at komme i himlen.

De stærke religiøse historier er mest af alt et godt tema at male ud fra.

Arne Haugen Sørensen tilhører gruppen af danske kunstnere i udlandet. Han begyndte som ung i Paris og fortsatte til Spanien, hvor han har boet på Mallorca og i Madrid.

Siden 1981 har udgangspunktet været den andalusiske landsby Frigiliana. Her bor han med sin kone, keramikeren Dorthe Steenbuch Krabbe.

- Jeg kunne ikke holde de mørke, danske vintre ud. I Spanien er der et fantastisk lys. Jeg står op hver morgen og maler og gør, hvad der passer mig, og er fortsat i fin form, fortalte han til Ritzau, da han fyldte 85.

Trods de mange år uden for landets grænser har Arne Haugen Sørensen bevaret en tæt kontakt til sit fædreland. Blandt andet til Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, der for fem år siden byggede et museum i hans navn.

Arne Haugen Sørensen Museum råder over 74 værker. I anledning af fødselsdagen suppleres de med en række hovedværker, ligesom helt ny kunst er hentet til museet.

Jeg kunne ikke holde de mørke, danske vintre ud. I Spanien er der et fantastisk lys. Jeg står op hver morgen og maler.

Udstillingen åbnede 23. april, hvor det var planen, at fødselaren selv skulle være med.

Arne Haugen Sørensen voksede op i svære kår. Faren forlod moren for at rejse til Nazityskland, hvor hans politiske sympatier lå. Moren måtte alene forsørge Arne og hans lillebror, Jørgen Haugen Sørensen, der blev en kendt billedhugger.

Han døde i november sidste år.

Arne Haugen Sørensen har skrevet flere bøger om kunst og om sit eget liv. I den seneste "Tiden grebet i halen" fra 2019 fortæller han om den fattige barndom og om bruddet med lillebroren i voksenlivet.

Gennem årene er Arne Haugen Sørensen blevet tildelt flere hædersbevisninger. Blandt dem Thorvaldsen Medaljen som den højeste udmærkelse.

Arne Haugen Sørensen har børn i sit ægteskab med Dorthe Steenbuch Krabbe, ligesom han har to børn med sin tidligere kone, maler Grethe Madsen.

Annonce
Navne For abonnenter

Til Minde Om: Næste gang du besøger hallen i Mejdal, bør du kende historien om Elmer Andersen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Holstebro For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Lemvig

Midlertidige standpladser, ja tak: Jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere mennesker kommer der

Holstebro

Har du nogensinde stjålet? Maria har nuppet venindens Barbie-kjole og Karina har taget forældrenes smøger - men stjæler man også tørfisk?

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Sport For abonnenter

Kender du Sisstiss? Det gør 24.700 på Instagram, og de elsker ærligheden, vejledningen og energien

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Holstebro

Varehus har ligget samme sted i over 30 år, men åbner snart i nyt område: - Vi havde nogle forhold, som ikke var optimale

For abonnenter

Fire dages arbejdsuger udbredes stadig mere i det små

Alarm 112

21-årig motorcyklist død efter soloulykke uden for Skive

Sport For abonnenter

Regnskabet er gjort op efter en sæson, som slet ikke har levet op til forventningerne: Stregspillerne ligger i bunden af karakterlisten

Navne

Finn Orvad: Jeg ville gerne være bedre til ikke at lade mig gå på af konflikter

Annonce