Annonce
Erhverv

Færre tør blive iværksættere: Stærkt fald i antallet af nye enkeltmands-virksomheder i Vestjylland

En alt for sjælden "fugl" i vores kommune: Jannie Tved, Rustik by Tved, i Ringkøbing, er en af de iværksættere, som erhvervsdirektør Hans Jørn Mikkelsen sukker efter. Hun startede endda, lige som corona-epidemien ramte, men har heldigvis klaret sig godt igennem krisen. Foto Poul Osmundsen.
Opgørelse fra regnskabsprogrammet Dinero viser, at vestjyderne har fået mindre mod på at starte for sig selv i løbet af corona-året 2020.

RINGKØBING-SKJERN: Vestjyderne har fået mindre mod på at starte egen virksomhed i løbet af corona-året 2020.

En opgørelse foretaget af regnskabsprogrammet Dinero viser således, at i årets første tre måneder har der været et fald i antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

I første kvartal 2020 startede 51 enkeltmandsvirksomheder i kommunen; i de første tre måneder af 2021 var det tal faldet til 42 - et fald på 18 procent.

Annonce

Dette skal sammenlignes med, at på landsplan blev der én procent flere nystiftede enkeltmandsvirksomheder i første kvartal 2021 end i første kvartal 2020.

Den største stigning i antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder er sket i Østsjælland, hvor stigningen er på 16 procent.


Vi prøver hele tiden forskellige tiltag af for at se, om vi kan skabe mere iværksætteri.

Hans Jørn Mikkelsen, erhvervsdirektør.


Den største nedgang har vi oplevet i Vestjylland; her er antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder mindsket med ni procent sammenlignet med første kvartal året før - og Ringkøbing-Skjern ligger altså i bund.

Op ad bakke

Direktør Hans Jørn Mikkelsen, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, ærgrer sig over statstikken - men han undrer sig ikke.

- Vi har desværre nogle udfordringer, når det gælder iværksætteriet, siger han.

Helt præcist hvad grunden er, kan han ikke svare; han peger på flere forskellige faktorer, der kan spille ind.

- Når vi har næsten fuld beskæftigelse - som vi har her i kommunen - er det ikke det bedste i forhold til iværksætteri. Det er træls, for vi ved jo, at det er iværksætteri, der på sigt får ting til at vokse, siger han.

Hans Jørn Mikkelsen peger også på, at manglen på højere uddannelser og miljøer, hvor unge mennesker inspirerer hinanden til at prøve at starte selv, mangler i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- For nogle år siden prøvede vi med et entrepreneurship-hold på handelsgymnasiet, men det måtte opgives på grund af manglende tilslutning, så det er op ad bakke.

- Til gengæld viser undersøgelser så, at når folk starter virksomhed her i kommunen, så er de der stadigvæk også tre år efter, tilføjer Hans Jørn Mikkelsen.

- Vi prøver hele tiden forskellige tiltag af for at se, om vi kan skabe mere iværksætteri. Vort seneste tiltag går på, at tilbyde mentorordninger, hvor iværksættere kan få gode råd fra erfarne erhvervsfolk, og vi prøver at skabe miljøer, hvor potentielle iværksættere kan mødes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce